Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι εδώ για να μείνει


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μια μεγάλη γιορτή με 150 φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) από όλη την Ελλάδα και σε όλους τους τομείς φιλοξενήθηκε από τις 7 ώς τις 11 Νοεμβρίου στους χώρους του παλιού Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους και την Πεσμαζόγλου.

Η συνεταιριστική «Εφ.Συν.» ήταν καθημερινά παρούσα με δικό της περίπτερο και την ομάδα του ενθέτου «Για Κ.ΑΛ.Ο.» συζητώντας με τους συμμετέχοντες στην έκθεση και με τους επισκέπτες.

Τη 2η Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO επισκέφθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη βούληση της πολιτείας να στηρίξει τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.

Κάθε μέρα διεξάγονταν θεματικές συζητήσεις σε επιλεγμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά θέματα, ενώ υπήρχε η δυνατότητα ενημέρωσης από στελέχη της ειδικής γραμματείας σε ζητήματα Κ.ΑΛ.Ο.

Ανάμεσα σε αυτές τις ενότητες περιλαμβάνονταν η αγροτοδιατροφή, τα τεχνικά επαγγέλματα και υπηρεσίες, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η ένταξη ευάλωτων ομάδων.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση αυτού του είδους μετά την περσινή που φιλοξενήθηκε στο Γκάζι, η οποία φέτος μεταφέρθηκε στο παλιό Χρηματιστήριο, έναν χώρο που συνειρμικά φέρνει στο μυαλό κακές εποχές για την ελληνική οικονομία που όλοι οι παρευρισκόμενοι στην έκθεση εύχονται να πέρασαν ανεπιστρεπτί.

«Μπήκανε και οι ΚοινΣΕπ στο Χρηματιστήριο», σχολίασε χιουμοριστικά ένας από τους συνομιλητές μας.

Εξαγγελίες για την ενίσχυση της Κ.ΑΛ.Ο.

Την έκθεση εγκαινίασαν την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Ο πρωθυπουργός την επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ορισμένους από τους συμμετέχοντες όπως και με μαθητές της Σιβιτανίδειου Σχολής.

«Βλέπω μια δραστηριότητα που δεν έχει μόνο σκοπό το κέρδος, όπως έχουμε συνηθίσει, μια δραστηριότητα με διαφορετική αντίληψη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στην αρχή κάποιοι θεωρούσαν την ενασχόληση με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως μια δική μας ιδεοληψία, όμως είναι μια δραστηριότητα που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Κ.ΑΛ.Ο «μια επιλογή με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο που έχει στο επίκεντρο την προστασία και την ενίσχυση της εργασίας» και τόνισε ότι, πέρα από την υπέρβαση των εμποδίων, ζητούμενο για τα εγχειρήματά της είναι η βιωσιμότητα.

Τέλος, αναφέρθηκε στον πλούτο της Κ.ΑΛ.Ο., τονίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μάχη σε ιδεολογικό επίπεδο, γιατί έχει απαξιωθεί οτιδήποτε συλλογικό – συνεταιριστικό και θεωρείται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει».

Στην ομιλία της η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, το 2018 αποτελεί ένα έτος ταχείας ωρίμανσης του πεδίου.

Ανάμεσα στις δράσεις του υπουργείου βρίσκονται: η προκήρυξη για 89 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ μόνο για φορείς Κ.ΑΛ.Ο.· η προδημοσίευση και δεύτερης οικονομικής ενίσχυσης των υφιστάμενων φορέων από 25.000 ως 200.000 ευρώ για 18 μήνες, συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ· η πρόσκληση 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση αποκλειστικά θέσεων εργασίας στους υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και η επιδότηση με 2 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα με αναπηρία.

Τέλος, τόνισε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα κληθούν οι Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν νέες κοινωνικές επιχειρήσεις με κονδύλια ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).