Η Κ.Αλ.Ο. ήρθε για να μείνει!


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μαζί με τους πρώτους μίνι καύσωνες, το οριστικό κλείσιμο των θυρών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα σταθερής τροχιάς και την πρώτη –ο Θεός να την κάνει– απεργία με τις ευλογίες των εργοδοτών, ήρθε στον εκθεσιακό χώρο του σταθμού μετρό Συντάγματος η 2η COOP EXPO «Επιχειρώ – Παράγω Κοινωνικά», με προϊόντα και υπηρεσίες μικρών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα.

Η δεύτερη φορά που η COOP EXPO δοκιμάζει τις δυνάμεις της στον πιο πολυσύχναστο εκθεσιακό χώρο της Αθήνας ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την πρώτη έκθεση του Φεβρουαρίου, μας είπαν όλοι οι εκθέτες: περισσότερα περίπτερα (60 αντί για 44), σταθερή και συνεχής ροή επισκεπτών, θετικός οικονομικός αντίκτυπος, ενδιαφέρον για συνεργασίες. Αυτός ήταν ο πρώτος, θετικός απολογισμός της 2ης COOP EXPO, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και διήρκεσε 6 ημέρες.

«Σκοπός της έκθεσης ήταν να βοηθήσει την επικοινωνία των μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Κ.ΑΛ.Ο., τόσο με το κοινό όσο και μεταξύ τους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Βενιώτης από την «Αλληλεγγύη για Ολους», που ανέλαβε την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης μαζί με τη συντονιστική επιτροπή των εκθετών.

«Ο κόσμος αγόραζε, ενημερωνόταν από τα περίπτερα των ΚΟΙΝΣΕΠ, οι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν, να αναπτύξουν ευρύτερες συνεργασίες. Πωλήσεις business2business, ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σκοπός είναι να αρχίσει το δίκτυο των ΚΟΙΝΣΕΠ να αυτενεργεί. Π.χ. ένας συνεταιρισμός που παράγει γλυκά να προμηθεύεται το μέλι ή τις άλλες πρώτες ύλες από ΚΟΙΝΣΕΠ. Η μια ΚΟΙΝΣΕΠ να αναθέτει την κατασκευή της ιστοσελίδας της σε συνεταιρισμό, την κατασκευή της ιστοσελίδας της σε συνεργατικά εγχειρήματα πληροφορικής. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ συμβουλευτικής να επιμορφώνουν κοινωνικές επιχειρήσεις κ.ά.».

Δέλεαρ στην αύξηση της συμμετοχής, το γεγονός ότι τα περίπτερα στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος, που σε εμπορικές εκθέσεις ενοικιάζονται με τσουχτερό αντίτιμο, παραχωρήθηκαν δωρεάν από τη ΣΤΑΣΥ.

«Για να συμμετέχεις σε εμπορική έκθεση νοικιάζεις περίπτερο 300-500 ευρώ το τριήμερο, ανάλογα, το τετραγωνικό μέτρο» μας λέει εκθέτρια από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Κυθήρων Γαία», που παράγει και διακινεί μέλι, παξιμάδια, βότανα κ.ά.

Τα έξοδα καλύφθηκαν από την «Αλληλεγγύη για Ολους», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, της γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο. και της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση να επαναλαμβάνεται τρεις φορές τον χρόνο, ενώ οι περισσότεροι εκθέτες διατύπωσαν την ανάγκη για έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο.

Θετική στην υλοποίηση του αιτήματος εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, που επισκέφθηκε την έκθεση.

Η υπουργός δήλωσε ότι «στον Ιούνιο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για να ιδρυθούν 70-80 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.», ενώ πρόσθεσε ότι για τα κέντρα αυτά θα διατεθούν 11 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., που έχει προαναγγελθεί από το 2016, αλλά συνεχώς αναβάλλεται και επανασχεδιάζεται. Ανυπόμονοι δήλωσαν οι περισσότεροι εκθέτες, ιδίως για το θέμα των μικροχρηματοδοτήσεων.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» συμμετείχε στην COOP EXPO ως χορηγός επικοινωνίας και με δικό της περίπτερο. Μιλώντας με εκθέτες από όλη την Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι οι εκτιμήσεις, οι ελπίδες αλλά και τα παράπονά τους είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά.

«Η δεύτερη έκθεση είναι πολύ καλύτερα δομημένη από την πρώτη», μας είπε ο Γιάννης Τσουκαλάς από την ΚΟΙΝΣΕΠ Αμυλιάνθη, που παράγει διατροφικά προϊόντα.

«Είμαστε μια ΚΟΙΝΣΕΠ ανέργων με προηγούμενο επαγγελματικό επίπεδο αρκετά υψηλό. Καταλάβαμε ότι ούτε το επίπεδο της δουλειάς μας θα ξαναβρούμε, ούτε τους μισθούς που είχαμε. Στραφήκαμε στην παράδοσή μας, θέλοντας να την πάμε ένα βήμα παραπέρα. Κάνουμε παραδοσιακά ζυμαρικά, και όχι μόνο, με πιστοποιημένα υλικά», μας λέει, τονίζοντας ότι οι περισσότερες ΚΟΙΝΣΕΠ αφορούν ανθρώπους που προέρχονται από την ανεργία και αναζητούν «έναν τρόπο να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά να αφήσουν και ένα κοινωνικό αποτύπωμα».

«Για πολύ κόσμο η Κ.ΑΛ.Ο. είναι διέξοδος και στην ανεργία και στην επιβαρυμένη φορολογία που υπάρχει» μας λέει η χειροτέχνης Μαρία Δαδήλα, η οποία εκθέτει τις δημιουργίες της μαζί με άλλες γυναίκες που συμμετέχουν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση της «Αλληλεγγύης Πειραιά».

«Είμαστε περίπου 10 γυναίκες στην ΑΜΚΕ. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, είμαστε άνεργες. Οι χειροτεχνίες είναι το μοναδικό μου εισόδημα. Διερευνούμε τα βήματα για να προχωρήσουμε στη σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ. Ζητάμε από τον δήμο ή από την “Αλληλεγγύη Πειραιά” έναν σταθερό χώρο προώθησης. Η ανάγκη για στέγη για τις ΚΟΙΝΣΕΠ είναι πολύ σημαντική. Αυτό συζητήσαμε και με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου και μας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι στα σκαριά».

Ενθουσιασμένη με την προοπτική του δικού τους μόνιμου πολυχώρου στο κέντρο της Αθήνας είναι η Ειρήνη, φίλη και εθελόντρια του περιοδικού «Σχεδία», που διακινούν σε όλη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη άστεγοι και πρώην άστεγοι συμπολίτες μας, εισπράττοντας ποσοστό από τις πωλήσεις.

Στην COOP EXPO παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες της «Σχεδία-art», χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι ή το γραφείο, που παράγονται αποκλειστικά με απούλητα-ανακυκλωμένα τεύχη της «Σχεδίας» και κατασκευάζονται από τους ίδιους τους πωλητές.

Ολοι σχεδόν οι συνεταιριστές με τους οποίους μιλήσαμε εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αγωνίες για το άμεσο μέλλον των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Κυρίως, όμως, τόνισαν την επιθυμία τους εκθέσεις όπως η COOP EXPO να καθιερωθούν, κάνοντας την Κ.ΑΛ.Ο. μέρος της καθημερινής ζωής.

Οι λέξεις «συμπληρωματικό εισόδημα», «θέσεις εργασίας», «χρηματοδότηση» επανέρχονται στις κουβέντες τους, αποδεικνύοντας ότι η Κ.ΑΛ.Ο. παραμένει για τους περισσότερους σωσίβια λέμβος που θα τους βοηθήσει να επιπλεύσουν στο πέλαγος της ανεργίας, της υπο-απασχόλησης και της εσωτερικής υποτίμησης.