ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Η Σημασία του Επιχειρηματικού Σχεδίου για τον Κοινωνικό Επιχειρηματία

Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 6χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 390 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπΕσύ έχεις ενημερωθεί για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας;


Του Απόστολου Μηλίγγου* Ένα από τα καίρια ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο εν δυνάμει κοινωνικός επιχειρηματίας είναι αναμφίβολα το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επιχείρησή του. Μια λάθος αντίληψη που κυκλοφορεί, είναι ότι ένας επενδυτής θα έρθει να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση που ακόμα… δεν υπάρχει. Κανείς δεν επενδύει σε ιδέες, όσο καλές και αν είναι αυτές, αλλά σε υπαρκτές επιχειρήσεις. Άρα αυτό που είναι σημαντικό μετά την οριστικοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας είναι η σωστή υλοποίησή της. Αυτή διασφαλίζεται από την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού σχεδίου (Business plan).

Το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» για την σύσταση της Κοιν.Σ.Επ., αλλά και για οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση και πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του επιχειρηματία, για την αξιολόγηση της επένδυσης πριν την ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου. Είναι το εργαλείο, μέσω του οποίου ο επιχειρηματίας μπορεί να διακρίνει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της επιχείρησής του, αλλά αποτελεί και το μέσο για να πείσει τους υποψήφιους χρηματοδότες για την επιχειρηματική ευκαιρία που παρουσιάζει και για την αγορά στην οποία στοχεύει.

Η αδυναμία σωστής κατάρτισής του, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία εξεύρεσης των επιθυμητών πόρων, γεγονός που διακυβεύει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την εξέλιξη του ίδιου του επιχειρηματία, ενώ το αντίθετο μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Για τον λόγο αυτό απαιτείται να έχει προηγηθεί η απαραίτητη επιχειρηματική μελέτη και να έχουν ληφθεί κάποιες κρίσιμες αποφάσεις, όπως το ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της Κοιν.Σ.Επ. και πώς θα διαφοροποιηθεί από εκείνους σε όλα τα επίπεδα, ποια θα είναι η στρατηγική marketing που θα ακολουθήσει, η τιμολόγηση των παρεχόμενων προϊόντων και των υπηρεσιών κλπ.

Το business plan μιας Κοιν.Σ.Επ. έχει πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές με εκείνο μιας οποιασδήποτε επιχείρησης.

Εκείνος όμως, που θα αναλάβει την κατάρτιση του κοινωνικού επιχειρηματικού σχεδίου, θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

Μακράν η σημαντικότερη ενότητα ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι η επιτελική σύνοψη (Executive Summary). Εάν σκοπός του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η παρουσίασή του σε επενδυτές και τράπεζες, τότε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο συγγραφής του. Η επιτελική σύνοψη είναι αυτή  που θα σταλεί αρχικά σε υποψήφιους επενδυτές. Αν τους ενδιαφέρει αυτό που διαβάζουν θα κληθεί στη συνέχεια ο επιχειρηματίας σε αναλυτική παρουσίαση του επιχειρηματικού του σχεδίου.

Παρόλο όμως που το executive summary βρίσκεται στην αρχή του επιχειρηματικού σχεδίου, γράφεται πάντα στο τέλος, το πολύ σε 2 σελίδες, αντλώντας στοιχεία από τις ενότητες που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτικά αυτές είναι:

*O Απόστολος Μηλίγγος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων – MS in Management Studies (MSMS), Boston University

amilingos@gmail.com


Έρευνα Τρέχουσας Κατάστασης ΚοινΣΕπ 2020 πές μας τα προβλήματα σου 


Εάν σε κάποια μας σελίδα δεν δουλεύει η φόρμα επικοινωνίας παρακαλώ στείλτε μήνυμα από εδώ


Χρήσιμα που πρέπει να διαβάσεις για την δική σου ενημέρωση!


Exit mobile version