Η συναρπαστικη περιπετεια των κινηματων αυτοοργανωσης: Μορφες γυναικειας χειραφετησης στο προσκηνιο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μούσες Πιερίων Κοιν. Σ.ΕΠ. Γυναικών Κατερίνης

Από τον Απρίλιο του 2011 και όσο η οικονομική κρίση γινόταν βαθύτερη, με τις γυναίκες να είναι τα πρώτα θύματά της και την ανεργία στον νομό Πιερίας να ξεπερνά το 35% του ενεργού πληθυσμού, γεννήθηκε η ιδέα ενός γυναικείου συνεταιρισμού.

Σκοπός του να εξασφαλίσει εργασία σε άνεργες γυναίκες με την υποστήριξη εθελοντριών, έτσι ώστε να λειτουργήσει η αλληλεγγύη και η συνεργασία ως μέσο αντίστασης και λύσης στα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή οικονομική κατάσταση.

Η ιδέα αγκαλιάστηκε από μεγάλο αριθμό γυναικών και μέσα από επαναλαμβανόμενες εβδομαδιαίες συναντήσεις επήλθε η όσμωση, η γνωριμία, ο προσανατολισμός, η επεξεργασία, ο σχεδιασμός και τελικά ο στόχος ο οποίος οδήγησε στην ιδρυτική συνέλευση του γυναικείου συνεταιρισμού ΜΟΥΣΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ στις 16/1/2012, κοινωνικός συνεταιρισμός αλληλέγγυας οικονομίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ασφαλισμένη εργασία στη βάση του Ν. 4019/2011 του υπουργείου Εργασίας. Σκοπός του οι θέσεις εργασίας μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, αναδεικνύοντας τοπικές καλλιέργειες (ακτινίδιο, φράουλα, κεράσι κ.λπ.) υποστηρίζοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής με γεύσεις της πιερικής γης και τελικά συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, προβάλλοντας συγχρόνως γαστρονομικές ιδιαιτερότητες μιας πολυπολιτισμικής περιοχής.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 εκμισθώσαμε κατάστημα με προδιαγραφές σχετικές με το αντικείμενό μας με βάση τις οδηγίες του τμήματος ανάπτυξης (αρμόδιο για την έκδοση άδειας λειτουργίας) της τοπικής υγειονομικής υπηρεσίας. Στις 12/4/2012 ανοίχτηκε με την εγγραφή μας το Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ Κατερίνης και ακολούθως τα προβλεπόμενα από τον Ν. 4019, όπως θεώρηση βιβλίων κ.λπ., για να οριστικοποιήσουμε την εγγραφή μας στις 12/7/2012. Είμαστε η Νο 1 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο συνεταιρισμός, για να εξασφαλίσει εργασία σε 10 άνεργες γυναίκες και να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, πρέπει να ξεπερνά έναν κύκλο εργασιών 200.000 ευρώ. Η υποδομή και ο εξοπλισμός ξεπέρασαν τις 60.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι η εθελοντική εργασία μάς απάλλαξε από επιπλέον δαπάνες, καταφέραμε να έχουμε ένα εργαστήριο το οποίο χρειάζεται συμπληρώματα για να δώσει την ποσότητα και ποιότητα προϊόντων που επιδιώκουμε.

Τα χρήματα στο 50% εξασφαλίστηκαν από τη διακίνηση εμπορομεριδίων και δανεισμό καθώς επίσης και από προαγορά προϊόντων αξίας 10.000 ευρώ από την Αλληλεγγύη για Όλους, με προορισμό την κάλυψη αναγκών κοινωνικών παντοπωλείων. Επίσης καταθέσαμε φάκελο στο Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων στο ΚΕΠΑ όπου τύχαμε προέγκρισης και είμαστε σε αναμονή.

Στον τομέα της προώθησης, απευθυνόμαστε τόσο στην τοπική όσο και στην πανελλαδική αγορά (λιανική και χονδρική). Παράλληλα, αναζητούμε και κάναμε κάποιες επαφές για εξαγωγές. Υπάρχουν αγορές του εξωτερικού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παραδοσιακά προϊόντα, όπως Καναδάς, Βιέννη, Μόσχα κ.λπ. Αξίζει να αναφέρω ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε (γάλα, αυγά, φρούτα κ.λπ.) είναι από πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής μας. Επίσης έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες πιστοποίησης (HASSP – ISO22000) για τα προϊόντα μας. Είναι μία από τις προϋποθέσεις για εξαγωγή προϊόντων.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Χρειαζόμαστε κεφάλαιο για πρώτες ύλες ώστε να εντατικοποιήσουμε την παραγωγή μας, για να ικανοποιήσουμε τη σοβαρή ζήτηση που υπάρχει και να καλύψουμε χρεωστικές εκκρεμότητες, καθώς επίσης και βελτιώσεις υποδομής.

Όπως το ’29 η οικονομική κρίση ξεπεράστηκε με παρεμβατικότητα του κράτους, το ’70-’74 ξεπεράστηκε μέσα από τις αγορές, σήμερα η κρίση θα αντιμετωπιστεί και μέσα από κοινωνικές δομές απέναντι στις οποίες η συμπεριφορά της πολιτείας θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει το μέλλον τους και θα τις καταστήσει ή όχι εργαλεία διεξόδου από αυτήν. Στην Ε.Ε. η Κοινωνική Οικονομία στην αντιφατικότητά της απασχολεί 11 εκατομμύρια μισθωτούς, δηλαδή το 6% του ενεργού πληθυσμού, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες φτάνει το 10% του ΑΕΠ. Θα μπορούσε και στη χώρα μας να σχεδιαστεί και να στηριχτεί ένας στόχος ως προς το ΑΕΠ από την ανάπτυξη των δομών κοινωνικής οικονομίας. Οι δημόσιες επενδύσεις ή επενδύσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, δρώντας σε συνεργασία με δομές και συλλογικότητες της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, θα μπορούσαν να πετύχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα. Πέρα από το οικονομικό – εργασιακό όφελος από την ανάδυση ενός κινήματος αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, αντιπαλεύονται και νοοτροπίες όπως ο ατομικισμός, η ιδιώτευση, ο ωφελιμισμός, η απαξίωση συναδελφικών και συνεργατικών ή φιλικών δεσμών κ.τ.λ.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις έχουν δυναμική και μέλλον, αρκεί να υποστηριχθούν και να μην τις αφανίσει η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας μέσα στην κρίση, κίνδυνοι σοβαροί και άμεσοι.

Η δύναμη της συνεργατικότητας αποτελεί εγγύηση για την προοπτική τους.

Για τις Μούσες Πιερίων
Γιώτα Ραπτοπούλου (πρόεδρος)

http://www.avgi.gr