Καβάλα: Παραγωγή-Αυτάρκεια: το μήνυμα της ΚΑλΟ στο Παγγαίο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


To βάπτισμα του πυρός πήρε το Δίκτυο ΚοινΣΕπ ΑΜ-Θ, με την επιτυχή διοργάνωση της πρώτης Ευρωπαϊκής Γιορτής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, στο Δασικό Χωριό Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Στόχος της γιορτής ήταν η δικτύωση και περαιτέρω συνεργασία των ΚοινΣΕπ, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και φυσικά η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση στα οφέλη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της κοινωνίας.

Τριάντα Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ΚοινΣΕπ από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν τον αντικείμενό τους και την πορεία τους, κάνοντας σεμινάρια και εργαστήρια πάνω σε αυτό.

Λόγου χάρη η ΚοινΣΕπ – Επάρκεια- από την Ξάνθη κατασκεύασαν ένα φούρνο ψησίματος κόμπ από πηλό και άχυρο, πολύ πιο ανθεκτικού και ποιοτικότερου, από τους συνηθισμένους φούρνους, όπου και έψησαν και ψωμί από δίκοκκο σιτάρι. Η ΚοινΣΕπ «23» από τη Θεσ-νικη έκαναν εργαστήρι για κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων. Η ΚοινΣΕπ «Κουκλοτοπία» παρουσίασε παραστάσεις κουκλοθέατρου. Η ΚοινΣΕπ «Σπάρτακος» που παρασκευάζει ζυμαρικά από αλεύρι δίκοκκου σιταρού, παρουσίασε και ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Η ΚοινΣΕπ «Ιπποκράτειος Διαβίωση» από τη Θεσ-νικη, παρουσίασε ένα σεμινάριο για την αυτοθεραπεία του οργανισμού με αποτοξίνωση και διατροφή. Η ΚοινΣΕπ «Συλλογή» επίσης από την Ξάνθη, η οποία παρουσίασε εισήγηση σχετικά με την καλλιέργεια και παραγωγή του Μανιταριού Τρούφας κ.α.

Παράλληλα υπήρχε εκθετήριο με τοπικά προϊόντα και είδη των ίδιων των ΚοινΣΕπ , αλλά και άλλων ντόπιων παραγωγών που πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ του Σαββάτου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με το Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, αλλά και τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, να δηλώνουν την υποστήριξή τους στις ΚοινΣΕπ. Βέβαια ο Δήμαρχος Ελευθερούπολης, ξεκαθάρισε πως πιστεύει περισσότερο στην Ιδιωτική οικονομία…

Εκείνοι που έλαμψαν δια της απουσίας τους ήταν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας οι οποίοι ούτε καν απάντησαν στην πρόσκληση του Δικτύου για την παρουσία τους στη γιορτή Μόνο που η παραγωγική ανασυγκρότηση η οποία διατυμπανίζεται μπορεί να γίνει και με την Κοινωνική Οικονομία, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο και στοχεύοντας στην παραγωγή και στην αυτάρκεια των ειδών που καταναλώνουμε και των υπηρεσιών που χρειαζόμαστε

Το Δίκτυο ΚοινΣΕπ πραγματοποίησε και μια μίνι σύσκεψη με τα μέλη του αλλά και τους εκπροσώπους της Βουλγαρίας, για έναν πρώτο απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων για το επόμενο διάστημα. Ίσως να απαιτηθεί περισσότερη οργάνωση και βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, ως προς την συμμετοχή και το τι σημαίνει να προτιμά κάποιος τα προϊόντα της περιοχής του που μπορεί να προέρχονται και από μία ΚοινΣΕπ .

Για δε την ουσιαστική παρουσία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, η οποία δεν θα περιορίζεται σε έναν τρίλεπτο χαιρετισμό, αλλά θα συμμετέχουν και θα παρακολουθούν από κοντά τα προβλήματα και τις αδυναμίες των ΚοινΣΕπ , θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σχετικά άμεσα και να μην χρονίζουν.

Πάντως το Δίκτυο ΚοινΣΕπ ΑΜ-Θ αφού πήρε το βάπτισμα του πυρός, ετοιμάζεται για θεσμοθέτηση της γιορτής και με περισσότερο εμπλουτισμένο πρόγραμμα, για την επόμενη χρονιά!

ΥΓ: ΑΠό τα ΜΜΕ παρούσα ήταν μόνο η ΕΡΤ (οι περιφερειακοί σταθμοί Καβάλας, Κομοτηνής) και φυσικά η ΕΡΤ3.

Φαίνεται πως τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν το θεώρησαν άξιο προβολής το συγκεκριμένο θέμα…

http://www.ert,gr