Κατώτατος μισθός: Αυξάνονται από σήμερα αποδοχές και επίδομα ανεργίας (παραδείγματα)


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Κατά 50 ευρώ τον μήνα αυξάνεται από σήμερα ο κατώτατος μισθός, φθάνοντας τα 713 ευρώ μεικτά (613 καθαρά) έναντι 663 ευρώ μεικτά (569 ευρώ καθαρά).

Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 31,85 ευρώ, από 29,62 ευρώ που είναι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και το τέλος Απριλίου. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 7,5%, που σε συνδυασμό με την πρώτη αύξηση, 2%, που εφαρμόστηκε στις αρχές του έτους, οδηγεί σε ετήσιο καθαρό κέρδος για κάθε μισθωτό με πλήρη απασχόληση, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, της τάξης των 882 ευρώ.

Συνολικά, όπως έγραφε η «Κ», εκτιμάται ότι η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί στην αύξηση του εισοδήματος πάνω από 800.000 μισθωτών, ανέργων αλλά και δικαιούχων μιας σειράς επιδομάτων, που το ύψος τους καθορίζεται σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό.

24 επιδόματα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και στα 438 ευρώ το μηνιαίο.

Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, αλλά και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

Χατζηδάκης: Για την Εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα

«Για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ακουστούν σίγουρα πολλές διακηρύξεις και μεγάλα λόγια. Η κυβέρνηση προτιμά να μιλάει με έργα!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

«Από το καλοκαίρι του 2019, που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας:

  • Η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010.
  • Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν να μπορούν να έχουν έναν επιπλέον 15ο μισθό.
  • Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας έδωσε παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους: Δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους. Υποχρεώσεις υγείας και ασφάλειας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Εξίσωση προς τα πάνω της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Αυστηρά μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Δυνατότητα τετραήμερης εργασίας στους εργαζόμενους, εφόσον αυτό τους εξυπηρετεί.
  • Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, χάρη στις ρυθμίσεις του ίδιου νόμου για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων (άδεια πατρότητας, διεύρυνση της κάλυψης των γονικών αδειών από το Δημόσιο, κτλ).
  • Ο ρυθμός των προγραμμάτων για επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης τριπλασιάστηκε.
  • Ο νόμος “Δουλειές Ξανά” δημιουργεί μία νέα Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και εισάγει νέες πολιτικές για τους ανέργους: Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης, κ.ά..

Και συνεχίζουμε:

  • Ξεκινά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε σούπερ-μάρκετ και τράπεζες από 1ης Ιουλίου. Αποτελεί την πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων και την πληρωμή των υπερωριών τους.
  • Προχωρεί η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ώστε να έχει όλα τα εχέγγυα για αποτελεσματικούς ελέγχους.
  • Τίθεται σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
  • Ξεκινά το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”.
  • Προωθείται η δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Εκσυγχρονίζεται η στεγαστική πολιτική της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με έμφαση στις ανάγκες των νέων».

«Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους δεν είναι απλώς θέμα προθέσεων, είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής στην πράξη. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε!» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.