ΚΕΘΕΑ: Ένταξη στην αγορά εργασίας για εκατοντάδες απεξαρτημένους


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ. Ο αριθμός των ωφελούμενων, το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των παρεμβάσεων, η χρονική διάρκεια και το ύψος της χρηματοδοτούμενης δαπάνης, καθιστούν το Σχέδιο αυτό το μεγαλύτερο στο είδος του που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Προώθησης στην Απασχόληση Πρώην Εξαρτημένων Ατόμων» θα αρχίσει στο τέλος του 2019, σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Στόχος του είναι η εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας. Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από το ΚΕΘΕΑ.

Ο Φορέας μας είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για συνεργασία στην επίτευξη κάθε σχεδίου και προσπάθειας επανένταξης στην εργασία κάθε ατόμου από ευάλωτες η ειδικές ομάδες συμπολιτών μας. Στείλτε μας το μήνυμα σας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Την παρουσίαση του προγράμματος άνοιξε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι «Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την κοινωνική ένταξη των ατόμων που ολοκληρώνουν μια μακρόχρονη προσπάθεια απεξάρτησης. Το νέο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση καθώς και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, συμβάλλουν σημαντικά στην ολιστική αντιμετώπιση της εξάρτησης, στην άρση του κοινωνικού στίγματος και της περιθωριοποίησης μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη νέων δράσεων που αξιοποιούν τις συνέργειες υπουργείων και φορέων σε όλα τα επίπεδα και αναμένουμε και αυτό το πρόγραμμα να έχει θετική ανταπόκριση και να συνδράμει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε ότι «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια φιλόδοξη παρέμβαση, η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιεί τα διαθέσιμα εργαλεία για την προώθηση στην αγορά εργασίας του συνόλου των απεξαρτημένων και σε φάση απεξάρτησης ατόμων. Είναι μεγάλη μας χαρά που καλούμαστε να συμβάλουμε χρηματοδοτώντας το μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως μακροχρόνιας, ή εργάζονται ευκαιριακά. Κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, η οποία είναι κύριος στόχος της απεξάρτησης και κρίσιμος παράγοντας πρόληψης της υποτροπής, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τους σε εκπαίδευση, δεξιότητες και εμπειρία, αλλά και τον κοινωνικό στιγματισμό.

Με αυτά το δεδομένα, το νέο πρόγραμμα προβλέπει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Συμβουλευτική στην ατομική και κοινωνική επιχειρηματικότητα
  • Θεωρητική επαγγελματική κατάρτιση, συνδυαζόμενη με πρακτική άσκηση σε συνεργαζόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς
  • Υποστήριξη της φοίτησης σε μετα-δευτεροβάθμιες σχολές
  • Συστηματική ψυχοκοινωνική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος
  • Δράσεις δημοσιότητας για την άμβλυνση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα προϋπολογίζεται σε 6.340.534€ και θα ολοκληρωθεί το 2022.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.