Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία επένδυση για δίκαιη ανάπτυξη


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Δύο χρόνια κλείνει ο νόμος 4430/16 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Πρωτόγνωρα πράγματα για τη χώρα μας, μια που το ποσοστό στην Ελλάδα είναι γύρω στο 1% ενώ στην Ευρώπη μεσοσταθμικά στο 12%. Τελείωσε το στάδιο της ωρίμανσης και πρέπει να πάμε στο στάδιο της ανάπτυξης για την ΚΑΛΟ.

Συντάκτης: Αριστοτέλης Ανδρέου ΚοινΣΕπ Κόμβος by efsyn.gr

Η οικονομία μετά από τα τρία μνημόνια ανακάμπτει και βασικοί δείκτες της, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις κ.ά., έχουν συνεχώς αυξητικές τάσεις. Στον παγκόσμιο χάρτη αυτοί οι δείκτες δείχνουν την οικονομική ευρωστία της χώρας.

Η οικονομική κρίση και η επιβολή μνημονίων με μέτρα άστοχα (στοχευμένα) απορύθμισαν το παραγωγικό και εργασιακό μοντέλο της χώρας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης που ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 67% του ΑΕΠ της χώρας είναι η κατανάλωση και σίγουρα ανάπτυξη από την κατανάλωση δεν γίνεται, υπάρχει όμως και η παράμετρος εάν δεν συντηρείς την κατανάλωση μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ γιατί οι επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα έχουν κάποιο ρίσκο και δεν αποδίδουν άμεσα.

Στις παρούσες συνθήκες θα παρομοίαζα την ΚΑΛΟ σαν δούρειο ίππο για τη μείωση της ανεργίας και τη μεταστροφή της κοινωνίας σε ένα παραγωγικό μοντέλο πρωτίστως διατροφικής επάρκειας, όπου υπάρχει χώρος να ανθήσει η ΚΑΛΟ και με σωστές δικτυώσεις να βοηθηθεί και ο πρωτογενής τομέας που παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο βιωσιμότητας.

Να δώσω ένα παράδειγμα: δύο όμιλοι σούπερ μάρκετ κάνουν ετήσιο τζίρο πάνω από 4 δισ. ευρώ. Εκτός του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος η ΚΑΛΟ μπορεί να είναι παρούσα στην κοινωνία, να καλύπτει κάθε ανάγκη της.

Μια από τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξή της πρέπει να είναι η αξιοποίηση των άδηλων πόρων που έχουν οι ΟΤΑ, οι περιφέρειες, το κράτος (κτίρια, γη), αλλά και οι τράπεζες οι οποίες έχουν εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και κτίρια που μπορεί να μπουν σε παραγωγική διαδικασία και να φέρουν αποτέλεσμα με κέρδος και για τις δύο πλευρές.

Η ΚΑΛΟ σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αυτενέργεια και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, με το μεγαλύτερο κεφάλαιο να είναι ο άνθρωπος. Δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς χρηματοδότηση και σχεδιασμό.

Η ΚΑΛΟ ως τρίτος οικονομικός πυλώνας διαφέρει δομικά από τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό και τον δημόσιο πυλώνα, συνεπώς οι πηγές χρηματοδότησης πρέπει να είναι διαφορετικές, με άλλη φιλοσοφία και πολιτική, χωρίς να αποκλείονται οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Το ταμείο ΚΑΛΟ είναι στη σωστή κατεύθυνση, εκτός της κρατικής χρηματοδότησης να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικές εταιρείες, ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλους φορείς με σκοπό την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ.

Η δημιουργία Ηθικής Τράπεζας είναι αναγκαία κι όπου αυτές λειτουργούν έχουν σχεδόν μηδενικό ρίσκο απώλειας χρημάτων. Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι η δημιουργία εταιρικών ομολόγων ΚΑΛΟ για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με την εγγύηση του δημοσίου.

Τον τελευταίο χρόνο έγιναν σε όλη την Ελλάδα τα αναπτυξιακά που οργάνωσε το κράτος με τις Περιφέρειες. Τα αποτελέσματα είναι ένας οδηγός για την κάθε περιοχή, τι συγκριτικό πλεονέκτημα έχει και τι ανάγκες. Εδώ πρέπει το κράτος με τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς φορείς να βρουν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ΚΑΛΟ.

Ξεχνάμε ότι ο συνεργατισμός δεν είναι στο DNA των ανθρώπων, αλλά όταν διδάσκεται η κοινωνία θα είναι φιλική στη συνέργεια και την αλληλεγγύη, σιγά σιγά. Θα αντιστρέφεται και το σημερινό μοντέλο του «παρτάκια» που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.

Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μόνιμες και με αυξανόμενο μισθό στις επιχειρήσεις ΚΑΛΟ, τα κέρδη τα μοιράζονται οι εργαζόμενοι και δεν αναλαμβάνουν ρίσκο για να κερδοσκοπήσουν.

Ο νόμος 4430/16 είναι ευνοϊκός για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες και αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους: μπορεί να μετασχηματιστούν σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πριν πάρει τη θέση και αυτό το άρθρο στο αρχείο πιστεύω να βοήθησα τον αγώνα των δυνάμεων την ΚΑΛΟ.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.