Κοινωνική Οικονομία η μόνη Ελπίδα για την Οικονομική Ανάκαμψη του τόπου στην ΜεταΚορωνοϊό εποχή


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Δυο τα δεινά που βιώνουμε και θέλουμε να υπερβούμε. Το πρώτιστο η προστασία της υγείας και η επιβίωση των πολιτών μέσα στον σημερινό ανεμοστρόβιλο. Το δεύτερο το πως θα πάρει εμπρός η παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα όταν η πανδημία θα είναι παρελθόν.

Η διαμάχη ήδη άρχισε ανάμεσα στους υποστηριχτές του δημόσιου τομέα της οικονομίας που θριαμβολογούν και στους υποστηριχτές του ιδιωτικού τομέα που θεωρούν ότι στη μετα-κορονοϊού εποχή πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να ενεργοποιηθεί η παραγωγική διαδικασία, να δημιουργηθεί εισόδημα και θέσεις εργασίας. Και οι δυο πλευρές ξεχνούν ότι ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει και ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας με του φορείς του.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορούν καλύτερα να αμβλύνουν κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να στηρίξουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό και να δημιουργήσουν αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς ακόμη και στις ΗΠΑ, που θεωρούνται μητρόπολη της θεοποίησης του ιδιωτικού τομέα.

Κι εκεί έχει αναπτυχθεί και συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ η κοινωνική οικονομία με τους φορείς της. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την περίοδο της οικονομικής και νομισματικής κρίσης του 2008 πολλές χώρες προχώρησαν στη θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου οι φορείς της να συνεισφέρουν και αυτοί στην επούλωση των συνεπειών της κρίσης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι πολιτικές της ΕΕ που υιοθέτησαν την κοινωνική οικονομία και την ένταξαν, ως μια κινητήρια οικονομική δύναμη, στους σχεδιασμούς της.

Είναι φανερό ότι και τώρα στη μάχη της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων που επήλθαν από την πανδημία η κοινωνική οικονομία με τους φορείς της θα μπει στους σχεδιασμούς των αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Η Ελλάδα ξεκινάει από αρνητική αφετηρία γιατί μπορεί να θεσμοθέτησε την κοινωνική οικονομία, δεν τη στήριξε όμως στον βαθμό που έπρεπε και οι φορείς της ιδιαίτερα οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί και οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι αδύναμοι, ανίσχυροι και ατροφικοί.

Ήδη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από τα ινστιτούτα τους, με πρώτο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ξεκίνησαν τον δημόσιο διάλογο για την κοινωνική οικονομία με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου. Ο τρίτος δρόμος πρέπει να στηριχτεί για να εξυπηρετήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και στην Ελλάδα την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αποστολή του.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 18-19 Απριλίου 2020 Άρθρο των Παναγιώτη Λιαργκόβα, προέδρου ΚΕΠΕ, Καθηγητή Οικονομικών (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και Νικόλαου Αποστολόπουλου, επίκουρου καθηγητή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Διευθυντή ΜΒΑ (Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου) στη “ΜτΚ”


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.