Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Εάν σας ενδιαφέρει η δημιουργία μιας Κοινωνικής Επιχείρησης ελάτε σε επαφή μαζί μας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου
Κοινωνικές επιχειρήσεις που αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες χάρη στην ποιότητά του Προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε τιμές ανάλογες της σημερινής πραγματικότητας
Η Κοινωνική Οικονομία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα. Όμως μέσα στην κρίση γεννήθηκαν πολλές προσπάθειες από ανθρώπους που ήθελαν να βρουν ή και να δώσουν διέξοδο. Σχηματίστηκαν εγχειρήματα από ανέργους, αλλά και από αλληλέγγυους που είχαν δουλειές αλλά ήθελαν να βοηθήσουν τον άνεργο της διπλανής πόρτας.
Οι προσπάθειες αυτές κατάφεραν είτε να μεγαλώσουν και να προσλάβουν αρκετό κόσμο είτε τουλάχιστον να κρατηθούν ζωντανές παρά τις δυσκολίες και τις περιορισμένες δυνατότητες που έδινε το κράτος προσφέροντας, παράλληλα με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, την όψη μιας άλλης προοπτικής. Η τοπική κοινωνία τις αγκάλιασε και έδειξε ότι επιζητεί το διαφορετικό, δηλαδή ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα με κόστος που ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.
Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί εκτιμούν ότι, αν τις αγκαλιάσει στην πράξη η νέα κυβερνητική πολιτική, που φαίνεται ότι χαράσσεται με βάση το πρόσφατο ψηφισμένο νομοσχέδιο, θα πολλαπλασιαστούν τόσο οι δυνατότητες για τα υπάρχοντα εγχειρήματα όσο και τα εγχειρήματα Κοινωνικής Οικονομίας.
Το καφέ – μπαρ Myrtillo στον Δήμο Αθηναίων απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες
Σήμερα σβήνει τα τρία κεράκια. Ήταν πρώτα εγκατεστημένο στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Οι άνθρωποι γέμιζαν συχνά τα αυτοσχέδια τραπεζάκια και καθίσματά του, όμως το ενοίκιο ήταν δυσβάσταχτο. Ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε χωρίς ενοίκιο δύο κτήρια στο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας και Λάμψα) και εκεί συνεχίζει πλέον να προσφέρει πολύτιμες στιγμές ηρεμίας στους επισκέπτες και να φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων. Σήμερα έχει σεμινάριο χορού ταραντέλα, που έχει τις ρίζες του στη Νότια Ιταλία, από την μπάντα των Encardia. Θα ακολουθήσει γιορτή «με πολλές εκπλήξεις».
Στο Myrtillo απασχολούνται 11 εργαζόμενοι και όλοι προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στόχος του είναι η εκπαίδευση και απορρόφηση ανθρώπων από ευπαθείς ομάδες είτε από το ίδιο το καφέ είτε από άλλες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εκπαιδευόμενοι, ενώ 3 ακόμη εργαζόμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης για ανέργους. Παράλληλα με τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας το Myrtillo επιδιώκει το διαφορετικό πολιτιστικό στίγμα, αλλά και tη διαφορετική νοοτροπία σε ό,τι αφορά καθημερινές συνήθειες.
Γίνονται σε πυκνά διαστήματα εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και συναυλίες, και να σημειωθεί ότι μέσα στο καφέ δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Η ανταπόκριση του κόσμου, και στο Ηράκλειο αλλά και στο νέο τους σπίτι, είναι παραπάνω από θερμή κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουν με πάθος όμοιο με αυτό που είχαν την πρώτη μέρα λειτουργίας, παρά τις πολλές δυσκολίες.
Παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα από τις Μούσες Πιερίων
Έχει αριθμό μητρώου 1. Είναι η πρώτη ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκε. Το 2011 γυναίκες άνεργες και εθελόντριες αποφάσισαν «να πολεμήσουν την κρίση με όπλο την αλληλεγγύη, όπως λένε στο ταυτοτικό σημείωμα που έχουν στην ιστοσελίδα τους (musespierion.gr). Είναι επιχείρηση παραγωγικού σκοπού, μεταποιητική μικρή μονάδα που παράγει ζυμαρικά, χυλοπίτες, κριθαράκια, τραχανάδες κ.ά. Όλα από φυσικές πρώτες ύλες. Τα δικά τους… χρωστικά είναι λαχανικά, τα οποία δίνουν χρώμα και γεύση στα ζυμαρικά.
Βασικές τους αρχές είναι η συλλογική δράση, η συμμετοχική εργασία και η συνεταιριστική οργάνωση. Θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες με την παραγωγή σπιτικών και παραδοσιακών προϊόντων, να αναδείξουν τοπικές γεωργικές καλλιέργειες (ακτινίδιο, φράουλα, κεράσι κ.λπ.), να υποστηρίξουν το τουριστικό πακέτο στον Νομό Πιερίας (τουριστική επιχείρηση θα φιλοξενήσει προϊόντα από τις Μούσες σε ρεβεγιόν) και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2 προσλήψεις άνεργων γυναικών και οι υπόλοιπες 17, μέλη του συνεταιρισμού, δουλεύουν εθελοντικά για λόγους αρχής. «Είναι δύσκολο για μια άνεργη γυναίκα, που είναι στο σπίτι κλεισμένη και απελπισμένη, να κάνει κάτι μόνη της, ακόμη και με άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε όμοια κατάσταση. Εμείς, που έχουμε δουλειά, λέμε σε αυτές τις γυναίκες ‘έλα, μαζί θα το φτιάξουμε’».
Η τοπική κοινωνία, πριν καν αρχίσει το εγχείρημα να δουλεύει κανονικά, είχε εκδηλώσει τη στήριξή του καθώς συνεισέφερε οικονομικά με την προαγορά προϊόντων. Χάρη σε αυτή τη στήριξη αγοράστηκαν και μηχανήματα και σήμερα οι Μούσες όχι μόνο έχουν μπει σε τροχιά… ανάπτυξης, αλλά και υποστηρίζουν τον σχηματισμό δύο ακόμη συνεταιριστικών προσπαθειών.
Καφενείο – παντοπωλείο Πλουμί στον Νομό Ηρακλείου
Το Πλουμί βρίσκεται στην Κρήτη, στις Άνω Αρχάνες του νομού Ηρακλείου. Είναι κάτι πέρα από ένα καφενείο. Στεγάζει πλήθος από δραστηριότητες και φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας για ακόμη περισσότερες. Το καφενείο Πλουμί, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο φυτό της άνοιξης, άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2014. Παρότι βρίσκεται έξω από το κέντρο της πόλης, πολύς κόσμος κάνει τη διαδρομή διότι αισθάνεται πώς αποδρά από τη ρουτίνα.
Στον χώρο μας, λένε οι άνθρωποί του, ο επισκέπτης θα φάει και θα πιει υγιεινά, θα ακούσει μουσική που ακούγεται σπάνια στα ραδιόφωνα, θα χορέψει, θα μάθει περισσότερα για σπάνια βότανα και βρώσιμα φυτά της κρητικής γης. Προσφέρουν προϊόντα βιοκαλλιέργειας, κυρίως φτιαγμένα από ομάδες και συλλογικότητες. Για παράδειγμα προμηθεύονται καφέ από το Μεξικό και ζάχαρη από το Εκουαδόρ.
Όπως είχαν πει σε συνέντευξή τους στην ιστοσελίδα agonaskritis.gr, «το κυριότερο είναι ότι εδώ δεν μπαίνει μεσάζοντας, μόνο η μεταφορά τους και ένα μικρό ποσοστό κέρδους για εμάς που συμβάλλει στο ενοίκιο».
Η μαγειρική τους περιλαμβάνει προϊόντα από μικροκαλλιεργητές και άλλους καλλιεργητές που έχουν ντόπιους σπόρους. Διαθέτουν νόστιμα μεζεδάκια, κρασί, ρακή και μια βιολογική ρεθυμνιακή μπύρα. Δεν έχουν σκληρά ποτά ούτε φαγητά εστιατορίου. Μόνο απλά πράγματα. Τα μέλη του συνεταιρισμού είναι 5, όμως οι άνθρωποι που μοιράζονται γνώσεις και δεξιότητες είναι πολύ περισσότεροι. Κάποτε ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν το δικό τους αγρόκτημα, το οποίο θα τρέφει το καφενείο, αλλά και ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας.
Κοινωνικό Φροντιστήριο από τον Συνεταιρισμό Γονέων – Καθηγητών Χαλανδρίου
Οι γονείς δεν είναι πελάτες, οι μαθητές δεν γίνονται παπαγάλοι. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, η 16η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που δημιουργήθηκε στη χώρα, προσεγγίζει τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι συμβαίνει συνήθως την εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν «έτοιμες συνταγές» ώστε οι μαθητές να πετύχουν σε κάποιο διαγώνισμα από τα πολλά. Οι γονείς δεν πληρώνουν δίδακτρα που ανταγωνίζονται σε ύψος τα μεροκάματα που παίρνουν -αν παίρνουν.
Τα τμήματα αφορούν τη Μέση Εκπαίδευση και είναι μικρά, άρα και πιο λειτουργικά. Οι καθηγητές, 12 στο σύνολο, κάνουν μαθήματα για όλους, αλλά δίνουν το βάρος και στον κάθε μαθητή ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.
Το πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καλλιεργεί την κριτική σκέψη και απορρίπτει την αποστήθιση. Το συγκεκριμένο μοντέλο βρίσκει απήχηση και κάθε χρόνο οι μαθητές φτάνουν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 50. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι λειτουργικό και για τους εργαζόμενους καθηγητές, που πληρώνονται και είναι ασφαλισμένοι σε μια δουλειά η οποία δεν έχει αφεντικά και είναι απαλλαγμένη από τη ματαιοδοξία για όλο και μεγαλύτερα κέρδη.
Αγροτεχνολογία, διατροφική – ενεργειακή αυτάρκεια από τον Σπάρτακο στην Κομοτηνή
Έχουν έδρα στο Μικρό Κρανοβούνιο του Δήμου Κομοτηνής. Παράγουν προϊόντα που «είναι απαραίτητα στο καθημερινό τραπέζι», όπως ζυμαρικά. Καλλιεργούν χωρίς αγροχημικά και κάνουν μόνοι τους τη μεταποίηση. Διαθέτουν τα προϊόντα τους σε μαγαζιά γειτονιάς και σε άλλα συνεταιριστικά εγχειρήματα. Αναδεικνύουν τη σημασία του να επιστρέψει ο κόσμος στη γη, να αποκτήσει ξανά επαφή μαζί της και να γίνει πιο αυτάρκης.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν την επιμέλεια αστικών λαχανόκηπων στην πόλη της Κομοτηνής. Οι λαχανόκηποι είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά σε όλους τους κατοίκους και έχουν δοθεί εκτάσεις 50 τετραγωνικών σε οικογένειες με κλήρωση. Οι οικογένειες, με τη βοήθεια του συνεταιρισμού, μαθαίνουν να καλλιεργούν τα λαχανικά τους για προσωπική χρήση και, το κυριότερο, νέες γενιές μαθαίνουν την τέχνη της καλλιέργειας του αγρού.
Έως σήμερα ο συνεταιρισμός δεν έχει καταφέρει να προσλάβει εργαζομένους και τα μέλη του εργάζονται εθελοντικά, όμως πιστεύουν ότι ο νέος νόμος κινείται σε θετική κατεύθυνση και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ελπίζουν πως θα ανοίξουν θέσεις εργασίας.
[bestwebsoft_contact_form]
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.