Κοινωνικός συνεταιρισμός «ΠΡΟΣΕΧΩΣ»


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


O κοινωνικός συνεταιρισμός «ΠΡΟΣΕΧΩΣ» (ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα από το «Θάρρος») άνοιξε για τα καλά πανιά και απλώνει τις ρίζες του στην κοινωνία της Καλαμάτας, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

images

Έτσι, για σήμερα Τετάρτη, στις 5.00 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για το εργαστήριο ενηλίκων “τεχνικές stopmotion” και μια πρώτη γνωριμία με την ομάδα. Στις 7.00 θα συνεχιστεί ο κύκλος κατασκευής φωτιστικών από χαρτί για ενήλικες. Αύριο στις 4.00 μ.μ. θα γίνει εργαστήριο δημιουργίας stencils για moss graffiti (γκράφιτι με βρύα) στο πλαίσιο της δράσης CityGreeners.

Την Παρασκευή στις 8.00 μ.μ. θα γίνει το εναρκτήριο εργαστήριο για το claymation (τεχνική stopmotion με χαρακτήρες από πλαστελίνη). Το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, στις 10.30 μ.μ., θα γίνει BALKAN PARTY με βαλκανικούς ήχους υπό το φως των κεριών!

Δημοσιοποιώντας τη φιλοσοφία της οργάνωσης, τα μέλη της σημειώνουν: «Όλοι έχουμε κάνει σχέδια με φίλους για κάτι που θα μπορούσαμε να ανοίξουμε. Κάτι που μας λείπει από το μέρος που ζούμε, που κάπου είδαμε και μας ενθουσίασε, που σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε να γίνεται ή να λειτουργεί κάπως αλλιώς. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ανάμεσά μας μία κουβέντα, που τελικά δημιούργησε τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό “Προσεχώς”.

Ως ΠΡΟΣΕΧΩΣ είμαστε μια ομάδα νέων που συνεταιριστήκαμε για να δοκιμάσουμε να ζήσουμε εδώ από κάτι που μας αρέσει, μας ενδιαφέρει και που πιστεύαμε ότι έλειπε από την Καλαμάτα. Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός κοινωνικού χώρου συνεύρεσης παραγωγών και καταναλωτών, δημιουργών και ερασιτεχνών, ατόμων όλων των ηλικιών και ποικίλων γούστων. Έτσι, πρόσφατα ξεκίνησε το “ΠΡΟΣΕΧΩΣ” (Κοιν.Σ.Επ.) ως παντοπωλείο, καφενείο και εντευκτήριο.

Παντοπωλείον με αγροτικά κυρίως μεταποιημένα προϊόντα, με προϊόντα οικοτεχνίας και σιγά σιγά και με κάποια φρέσκα προϊόντα μαναβικής. Τα προϊόντα που διαλέγουμε για τα ράφια μας τα ψάχνουμε “προσωπικά” με βάση την ποιότητά τους, τις συνθήκες παραγωγής και τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσουμε με τον παραγωγό. Το παντοπωλείο θέλουμε να λειτουργεί με τις αρχές του δίκαιου εμπορίου, δίκαιου για τους παραγωγούς, δίκαιου και για τους καταναλωτές. Έτσι, αποφασίσαμε οι τελικές τιμές των προϊόντων να περιλαμβάνουν την τιμή αγοράς από τον παραγωγό, το φόρο και μόλις 30% μεικτό κέρδος για το συνεταιρισμό, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα και οι παραγωγοί να μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο από τον κόπο τους.

Καφενείον με όρους σπιτίσιας φιλοξενίας και ποιότητας. Στο καφενείο σερβίρουμε τα προϊόντα κατευθείαν από τα ράφια μας, καθώς και προϊόντα της εποχής που επιλέγουμε και προτείνουμε.

Εντευκτήριον ή αλλιώς χώρος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και δεξιοτήτων. Θέλουμε ο χώρος να γίνει αφορμή για συναντήσεις και δικτυώσεις καλλιεργητών, ερασιτεχνών και ανθρώπων με ιδέες και μεράκι στις χειροτεχνίες, σε περιβαλλοντικές δράσεις και σε ό,τι άλλο μπορούν να φανταστούν να συμβαίνει μέσα και έξω από το μαγαζί.

Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα μας εργαστήρια και παρουσιάσεις και προγραμματίζουμε και νέα στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, στο χώρο του παταριού μας λειτουργεί σιγά σιγά μια μικρή βιβλιοθήκη και παρέχεται δωρεάν wifi».

http://www.tharrosnews.gr