Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς – Πώς χορηγείται


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς μετά και την αναστολή λειτουργίας των σχολείων για δύο εβδομάδες ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οπως είπε ο κ. Πέτσας εκδίδεται σήμερα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για άδεια ειδικού σκοπού που θα λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας,  με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργεία των σχολείων και μέχρι τις 10/4

Διευκρίνισε ότι «για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια».

Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμό των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περίπτωση άδειας ειδικού σκοπό σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Επίσης, εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα.

Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, τότε ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο σύζυγος ή η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο εργοδότης δύναται να προτείνει ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα δημιουργείται η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κυρώνει η κυβέρνηση προβλέπεται ενίσχυση των πιστώσεων του υπουργείου Υγείας μέχρι όποιου ποσού απαιτηθεί.

Επίσης ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού και ότι απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

«Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Το απόγευμα αναμένεται και διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης.