ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Δημιουργια Κοινωνικων Συνεταιρισμων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το κενό που έχει αφήσει το κράτος εδώ και χρόνια έρχονται να καλύψουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που απαρτίζονται από άτομα ή φορείς, οι οποίοι προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες έναντι χαμηλού αντιτίμου, κυρίως σε τομείς που το κράτος ‘υπολειτουργεί’. Εκτός από την κοινωνική προσφορά ο νέος θεσμός συνεισφέρει και στον περιορισμό της ανεργίας.

Η ενθάρρυνση της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο συζητήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση στο πλαίσιο της Πράξης ‘ΧΑΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ’ που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ‘Χανιά Συνεργασία’ χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Χανίων.

Για τον Σχεδιασμό για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο μίλησε ο κ. Χάρης Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος εξήγησε πώς οι ΚΟΙΝΣΕΠ έρχονται σε σύζευξη με τους δημόσιους φορείς στο πλαίσιο του νόμου. «Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ΚΟΙΝΣΕΠ είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους παλιούς Αγροτικούς Συναιτερισμούς. Πρόκειται για επιχειρήσεις που επεκτείνονται σε πολλούς τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας. Μέλη της είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αντιμετωπίζοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία με σκοπό τους την κοινωνική προσφορά. Είναι ένα πολύ ‘φρέσκο’, πολύ καινούργιο πείραμα στην Ελλάδα. Δεν έχει πολύ μεγάλο χρόνο ζωής, αλλά οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε κάθε άκρο της Ελλάδας είναι πολλές και δίνουν λύσεις σε πολλά προβλήματα όπως η ανεργία», τόνισε.

«Η βιωσιμότητα των ΚΟΙΝΣΕΠ έγκειται στο ότι βρίσκουν πεδία της οικονομίας και της κοινωνίας όπου υπάρχει κενό. Ενα κοινωνικό κράτος το οποίο αποσύρεται, συρρικνούται, εγκαταλείπει βασικές του υποχρεώσεις. Και έρχεται η κοινωνία να οργανωθεί περισσότερο και να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες που το κράτος δεν μπορεί πια να εκτελέσει», τόνισε ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος επεσήμανε πως ο Δήμος Καλλιθέας συνεργάζεται με πέντε ΚΟΙΝΣΕΠ στους τομείς της πρόνοιας, του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.α. Ετσι αυτήν τη στιγμή ο Δήμος Καλλιθέας έχει καταφέρει να είναι σε λειτουργία προγράμματα αθλητισμού, το δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, Προγράμματα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, Ζωγραφική, Κινηματογράφος κ.ά.

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, από τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων, ανέφερε πως «κάνουμε μια προσπάθεια να προωθήσουμε την ιδέα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες που είναι υπαρκτές είτε δημιουργώντας οι ίδιοι θέσεις απασχόλησης με σκοπό να έχουν κάποιο μικρό εισόδημα. Μιλάμε για μια άλλου τύπου συνεταιριστική οργάνωση και πιστεύουμε ότι σιγά – σιγά θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε ντόπιες δυνάμεις, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους και νέους επιστήμονες».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η ‘Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση – Οι εκδόσεις των συναδέλφων’, από τον κ. Δημ. Πουλόπουλο, μέλος Κοιν.Σ.Επ. ‘Οι εκδόσεις των συναδέλφων’ και την ‘Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΣΥΝ. ΑΛΛ. ΟΙΣ.’ παρουσίασε η Πασχαλιά Αχριάνη, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. ‘Συν.άλλ.οις’.

Στην Α.Σ. Χανιά Συνεργασία μετέχουν ο Δήμος Χανίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων, η Αναπτυξιακή Χανίων Α.Ε., το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων, η Διάσταση Α.Ε., το ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., το ΚΕΚ IDEA Α.Ε. και η Σύμπραξη Φορέων Χανίων.

Η Πράξη ‘ΧΑΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ’ υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 3: ‘Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες’ της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: ‘Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού’ του Θεματικού Αξονα Προτεραιότητας 4: ‘Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών’, του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013’ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Εκδήλωση σήμερα στον Αποκόρωνα

Ενημερωτική συνάντηση, με θέμα ‘Ενθάρρυνση της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο’, διοργανώνει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ‘ΚΥΔΩΝ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ’ σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου (Βρύσες).

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και να δημιουργήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Εκπρόσωποι από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις «προκλήσεις» που θα αντιμετωπίσουν τόσο κατά τη σύσταση όσο και κατά τη λειτουργία τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Δράσης ‘ΚΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ’, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα ενεργειών για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων -Δήμοι Πλατανιά, Κισάμου, Καντάνου – Σελίνου, Σφακίων, Αποκορώνου- μέσω της τοποθέτησης ανέργων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε θέσεις εργασίας, αλλά και της υποστήριξής τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε δυναμικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.

Το Εργο υλοποιείται από την Α.Σ. ‘ΚΥΔΩΝ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ’ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’ 2007 – 2013.

Η συνάντηση είναι ανοικτή στο κοινό.

http://www.haniotika-nea.gr/130268