Νέα πρωτοβουλία, για ενίσχυση του τομέα της υγείας σε μικρά νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, ξεκινά από τη Ρόδο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


ίδρυση μίας νέας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης η οποία φιλοδοξεί, μέσω ευρέων συνεργασιών, να στηρίξει τις ελλείψεις των μικρών νησιών, των απομακρυσμένων ή και δυσπρόσιτων χωριών του νοτίου Αιγαίου στον τομέα της υγείας, προχωρά με κοινωνό τον ανεξάρτητο περιφερειακό σύμβουλο, κ. Π. Κουνάκη.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Κοιν.Σ.Επ., που έλαβε το όνομα “Υγεία για όλους – ο Αττάβυρος” ξεκίνησε από μία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ημιορεινό χωριό του Έμπωνα Ρόδου, με αφορμή τα συνεχιζόμενα και δυσεπίλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή, αναφορικά με τις παροχές υγείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κοινωνική επιχείρηση “θα έχει σκοπό την ασφαλή και ισόνομη πρόσβαση στην υγεία των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών. Μια πρωτοβουλία που ξεκινάει από τον Έμπωνα και περιμένει να έχει συνέχεια και από άλλους σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά με αντίστοιχες ανησυχίες και προβλήματα”.

Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, δεν τίθεται περιορισμός”

Όπως εξήγησε, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κουνάκης, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες, για το “άνοιγμα” του ζητήματος, “είναι μία πρωτοβουλία, που ξεκινά από το χωριό καταγωγής του πατέρα μου, και δικό μου, τον Έμπωνα, το οποίο αντιμετώπιζε ένα θέμα με το ασθενοφόρο του, για πάρα πολύ καιρό. Έχει επίσης ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο συνεχώς προσπαθούμε με κάποιους τρόπους να το ενισχύσουμε. Η ιδέα γεννήθηκε σε έναν τόπο, που έχει δυσκολευτεί με το θέμα της Υγείας. Ένα απομακρυσμένο, δυσπρόσιτο, ορεινό χωριό, του οποίου το Κέντρο Υγείας μάλιστα εξυπηρετεί ασθενείς και από τα γύρω χωριά. Από εκεί ξεκίνησε. Μπορεί να υπάρχει ένας τοπικός χαρακτήρας, αλλά επιθυμία μας είναι να επεκταθεί σε όλους τους τόπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, σε όλη την περιφέρειά μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουνάκη, “θέλουμε να επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια, τόσο στη Δωδεκάνησο, όσο και στις Κυκλάδες, να επεκταθεί όσο περισσότερο γίνεται και γι’ αυτό θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη σε αυτή την Κοιν.Σ.Επ. από όλα τα νησιά, δεν τίθεται κανένας περιορισμός. Το κίνητρο δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτικό. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, όσοι έχουν τη θέληση ή και τους τρόπους να βοηθήσουν”.

“Αν μπορούμε να δώσουμε ένα όραμα σε όλη αυτή την προσπάθεια, είναι να το αναπτύξουμε όσο περισσότερο γίνεται”, τόνισε, προσθέτοντας, ότι “αυτό που συμβαίνει στο χωριό του Έμπωνα, συμβαίνει στη Σύμη, μπορεί να συμβαίνει στη Σέριφο, συμβαίνει σε πολλά από τα νησιά μας. Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, είναι κάτι, που είναι κοινό. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειάς μας. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει πιο μεγάλο ζήτημα από αυτό. Και σε αυτό το μείζον ζήτημα δε χωράει ούτε πολιτική, ούτε ανταγωνισμός, ούτε αψιμαχίες. Επομένως, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι”.

Ιδέα με συνοχή και στήριξη απ’ όλους”

Σχετικά με το ρόλο της Κοιν.Σ.Επ., ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος σημειώνει, πως “προσπαθούμε να βρούμε το μέσο, ώστε με χορηγίες και επιδοτήσεις, από ΟΤΑ, από την κεντρική κυβέρνηση, ή ακόμη και από ευρωπαϊκά προγράμματα, να μας δοθεί η ευκαιρία να καλύψουμε μικρές ή και μεγάλες “τρύπες” του συστήματος”.

Πιο συγκεκριμένα, “υπάρχει το εργαλείο της τηλεϊατρικής, στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε και να το αναπτύξουμε. Επιπλέον, υπάρχει μηχανικός εξοπλισμός, με τον οποίο θέλουμε να προμηθεύσουμε τις μικρές μονάδες υγείας, κάποια αναλώσιμα επίσης. Θέλουμε να βάλουμε υψηλότερους στόχους και να δούμε αν μπορούμε να καλύψουμε κι άλλα πράγματα”, σημειώνει.

Ευτυχές, για τον κ. Κουνάκη, είναι το γεγονός, ότι “πρόκειται για μία ιδέα, η οποία έχει πολύ μεγάλη συνοχή, στήριξη από όλο τον κόσμο. Προσωπικά είμαι υπερήφανος, που πολλοί γιατροί, αλλά και άνθρωποι που έχουν δυνατότητες, ώστε να διευρύνουν το πλαίσιο προσφοράς της Κοιν.Σ.Επ. έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί που είναι πάρα πολύ επιτυχημένοι στον τομέα τους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχουν καταγωγή από αυτά τα γύρω χωριά και θέλουν να μας βοηθήσουν”.

“Ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, μας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος να παρέμβουμε σε μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή. Φυσικά, δεν υποστηρίζω, ότι μία Κοιν.Σ.Επ. θα δώσει λύσει σε όλα τα ζητήματα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Τουλάχιστον, όμως, μπορούμε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι αυτών των ατελειών του συστήματος, που έντονα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν σε δυσπρόσιτα/απομακρυσμένα χωριά, σε μικρά νησιά κλπ”, υπογράμμισε ο περ. σύμβουλος.

Αναφορικά δε, με το ποιοι φορείς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στους σκοπούς της επιχείρησης, ο ίδιος επανέλαβε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού κανενός, “παρ’ όλα αυτά, προσδοκία μας είναι σε πρώτη φάση, να συνεργαστούμε με ανθρώπους, που ανήκουν σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτό τον πόνο”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία και με τοπικούς συλλόγους ή φορείς, που εργάζονται επίσης για τη βελτίωση των ελλείψεων στον τομέα της υγείας.

Όπως επεσήμανε, “από πλευράς μας θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θα πιέσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για λύσεις. Για το λόγο αυτό, θέλουμε, οποιοσδήποτε έχει την αίσθηση, ότι η υγεία είναι ένα αγαθό, που οφείλει να είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα, με το πού βρίσκονται, να μας βοηθήσει. Ακόμη και τώρα, στο ξεκίνημα αυτής της ιδέας, έχουμε στο δυναμικό μας ανθρώπους, που έχουν τις γνωριμίες, έχουν τη διάθεση να το κάνουν αυτό”.

Μακάρι να μπορέσουμε να γίνουμε πρότυπο”

Κλείνοντας, ο περιφερειακός σύμβουλος δήλωσε υπερήφανος, “που ξεκινά κάτι από συντοπίτες μου, που διαθέτουν υψηλό αίσθημα δικαίου, αλλά και αίσθημα αλληλεγγύης. Δεν κοιτάζουν μόνο το δικό τους τόπο, δεν κοιτάζουν μόνο το μικρό χωριό τους, αλλά έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν οπουδήποτε υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα και είναι ανοιχτοί στις συνεργασίες, που θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση”, ενώ τόνισε πως χαίρεται ιδιαίτερα, καθώς “πολύ πετυχημένοι συντοπίτες μου στον τομέα της υγείας θέλουν να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτή την προσπάθεια”.

Σχετικά με το αν η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες αντίστοιχες προσπάθειες, ο κ. Κουνάκης υπογράμμισε τέλος, πως “εμείς ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία να λειτουργήσει και να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχει πάρα πολύ καλή διάθεση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Η υγεία ενώνει, δεν μπορεί να διχάσει. Μακάρι, να μπορέσουμε να γίνουμε πρότυπο και για άλλες προσπάθειες. Είναι κάτι καινοτόμο, προφανώς και μακάρι η ιδέα αυτή να αποτελέσει έναυσμα δημιουργίας συνεργασιών και σε άλλες περιοχές, ωστόσο εμείς είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία, με σκοπό τη μέριμνα για όλη την Περιφέρειά μας”. – https://www.koinignomi.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.