Να ανοίξω δική μου επιχείρηση ή να αγοράσω franchise;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Για πολλούς επιχειρηματίες, το franchising είναι η πιο “εύκολη” μέθοδος για να ξεκινήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά θετικά και πολλά αρνητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αξιολογήσει σωστά και με προσοχή ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να υπογράψει ένα συμβόλαιο franchise.

Έτσι θα είναι σίγουρος ότι η επιλογή του είναι η καταλληλότερη, για την επίτευξη των στόχων του.

Τα βασικά

Το franchising είναι η νομική και εμπορική σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη ενός brand και ενός επιχειρηματία που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Συνήθως ο franchisee πωλεί προϊόντα ή υπηρεσίες που του παρέχει ο franchisor.

Δείτε το franchising σαν να πληρώνετε το αποτέλεσμα της δουλειάς κάποιου άλλου, που έχει ήδη δημιουργήσει ένα επιτυχημένο επαγγελματικό μοντέλο, μια επιτυχημένη στρατηγική μάρκετινγκ και άλλες επιτυχημένες εμπορικές διαδικασίες. Παρ’ ότι η δημοτικότητα των επιχειρήσεων franchise στηρίζονται στην επιτυχία της αρχικής επιχείρησης του franchisor και στην ευκολία να αποκτήσει κάποιος ένα συμβόλαιο franchise, δεν συνεπάγεται πως η επιχείρηση του franchisee θα είναι το ίδιο επιτυχημένη.

Απαραίτητο βήμα

Το βασικό συστατικό στο να βρείτε ένα franchise που σας ταιριάζει είναι να ερευνήσετε σωστά όλες τις εναλλακτικές. Αρχικά, αποφασίστε πόσα χρήματα θέλετε να επενδύσετε και τι πραγματικά σας ενδιαφέρει επαγγελματικά, ώστε να κινηθείτε στους σωστούς και αντίστοιχους κλάδους. Στους υπολογισμούς σας, τα αρχικά κόστη, εκτός από τον βασικό εξοπλισμό και τον χώρο, περιλαμβάνουν και δικαιώματα (royalties) που κυμαίνονται ανάλογα τη συμφωνία και το είδος του συμβολαίου και τη διάρκεια του. Τέλος, συζητήστε εκτενώς με τον ιδιοκτήτη για να δείτε τι υποστήριξη μάρκετινγκ ή συμβουλευτική θα έχετε, καθώς και την εκπαίδευση που θα χρειαστεί να παρακολουθήσετε. Να είστε σίγουροι στους χρηματοοικονομικούς σας υπολογισμούς πως η επιχείρησή σας δεν πρέπει να είναι απλά κερδοφόρα, αλλά και βιώσιμη.

Διαβάστε μερικά θετικά και μερικά αρνητικά πριν αποφασίσετε να μπείτε στον κόσμο του franchise.

Θετικά

  • Ήδη γνωστό brand name και πιθανών πελατειακή βάση.
  • Υποστήριξη μάρκετινγκ. Είναι λογικό να σας παρέχονται έντυπα, μηχανισμοί και know how καθώς και να διαφημίζεται το brand από τον franchisor.
  • Προμηθευτές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προμηθευτές που ήδη προμηθεύουν άλλα παραρτήματα σε καλές τιμές.
  • Επιχειρηματική Υποστήριξη. Θα πρέπει ο franchisor να σας υποστηρίζει.
  • Εκπαίδευση. Συνήθως τα ακριβότερα franchise παρέχουν τεχνική/επιχειρηματική εκπαίδευση.
  • Οικονομική υποστήριξη. Μερικοί franchisor μπορεί να παρέχουν και υποστήριξη με την μορφή επιχειρηματικών εσωτερικών δανείων. Συνηθισμένο στην αγορά της Αμερικής.
  • Είστε το αφεντικό του εαυτού σας.
  • Συνεχής αναβάθμιση του προϊόντος ή της υπηρεσίας, από τον franchisor. (για να είναι βιώσιμο το franchisor του)
  • Μειωμένο ρίσκο. Για όλα τα παραπάνω το επιχειρηματικό σας ρίσκο είναι μειωμένο.

Αρνητικά

  • Αρχικό κόστος. Το αρχικό σας κόστος είναι μεγαλύτερο λόγων των δικαιωμάτων.
  • Το ετήσια δικαιώματα, σας αυξάνουν τα έξοδα.
  • Marketing έξοδα. Μερικά συμβόλαια ζητούν επιπρόσθετα χρήματα για την κεντρική υποστήριξη μάρκετινγκ.
  • Περιορισμένη δημιουργικότητα. Καθώς πρέπει η ταυτότητα και οι αξίες του brand να διατηρηθούν, επικοινωνιακά πρέπει να ακολουθήσετε την γραμμή του franchisor.
  • Μεγάλα συμβόλαια, πολλών χρόνων που δημιουργούν δέσμευση.
  • Άμεση σύνδεση με τον franchisor. Καθώς η φήμη και η δουλειά του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δική σας επιχείρηση, οποιαδήποτε λάθος κίνησή του θα έχει αντίκτυπο και στη δική σας επιχείρηση,
  • Λάθος προσδοκίες. Όπως είπαμε, το ότι η επιχείρηση του franchisor είναι επιτυχημένη δεν σημαίνει πως θα είναι και η δική σας. Χρειάζεται εξίσου έντονη προσπάθεια και δουλειά.
  • Ρίσκο. Πάντα υπάρχει ρίσκο στις επιχειρήσεις!

Καθώς η δέσμευση και το κόστος θα είναι υψηλά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε φίλους και γνωστούς και φυσικά ειδικούς για το business plan σας. Υπάρχουν ειδικοί δικηγόροι, που εξειδικεύονται σε συνεργασίες franchise και θα σας καθοδηγήσουν διαβάζοντας όλα τα “ψιλά γράμματα”. Καλή επιτυχία!