Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Να δοθεί τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και να μπουν κανόνες διαφάνειας σε ότι αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις, ζήτησε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Οικολογικού Ανέμου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού, ο κος Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι επειδή δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων θέλουμε να υπάρχει σωστή στρατηγική και προστασία από φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, προχειρότητας και τελικά δυσφήμισης των προσπαθειών, όπως έγινε παλιότερα με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
«Κι αυτό, όπως τόνισε, για να μη συμβεί απαιτεί κανόνες στις χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της αυτοδιοίκησης αλλά και του κράτους στη βάση διαδικασιών διαφάνειας, συγκεκριμένων σχεδίων, ίσων ευκαιριών, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης. Η Περιφέρεια πρέπει να βοηθήσει διαμορφώνοντας με σοβαρή συζήτηση στο ΠΣ σαφή στρατηγική για ποιες δράσεις και ανάγκες θέλει να καλύψει μέσω συνεργασιών με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλά και τι προϋπολογισμό θα διαθέσει για το σκοπό αυτό. Επίσης να δημοσιοποιήσει δημόσια πρόσκληση στη βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για ανάλογες συνεργασίες (Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς όπως προσδιορίζονται στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες 18 και 19 του 2004 καθώς και της νομολογίας του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
Δεν συμφωνούμε με αποσπασματικές χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμματικών συμφωνιών της Περιφέρειας και ΚΟΙΝΣΕΠ, πολύ περισσότερο που στο Ν. Αιγαίο βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 30 σχετικές πρωτοβουλίες.
Επειδή το πολιτικό προσωπικό στην Περιφέρεια έχει μεγάλη προϊστορία πελατειακών σχέσεων, η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να θέσει από την αρχή κανόνες και να κάνει δημόσιες προσκλήσεις, να μη φέρνει θέματα χρηματοδότησης αποσπασματικά αλλά και να καθιερώσει ανεξάρτητη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες ή υποψίες για μη διαφανείς διαδικασίες ή πελατειακές σχέσεις ή σχέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απαξίωση συλλογικών σχημάτων όπως οι συνεταιρισμοί κα. Είμαστε σίγουροι ότι και οι πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας που έχουν ξεκινήσει σε υγιή βάση στην Περιφέρειά μας θα πιέσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα, επιτυχία, διαφάνεια και ανεξαρτησία τους αλλά και να αποκλείσουν την εμφάνιση και σε αυτόν τον τομέα περιπτώσεων και φαινομένων απαξίωσης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό, μπορούμε να αξιοποιούμε τα θετικά και αρνητικά μαθήματα από όσα γίνονται στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ώστε κάθε προσπάθεια να εξελίσσεται, με βάση τις δικές της επιλογές και τις τοπικές συνθήκες, σε ένα πετυχημένο παράδειγμα και για άλλες πρωτοβουλίες. Εμείς θα αγωνιστούμε πάντως για ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.»
Και κατέληξε ο κος Χρυσόγελος: «Ψήφισα λευκό στο συγκεκριμένο θέμα επειδή θέλω να στηριχθούν και οι δυο συγκεκριμένες ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και οι παρόμοιες προσπάθειες στο Ν. Αιγαίο. Τώρα, στην αρχή, πρέπει να τεθούν κανόνες, να δημιουργηθούν θεσμοί, να υπάρχει αυτογνωσία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προχειρότητας, πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς και απάτης στο όνομα δήθεν της κοινωνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δυσφημιστεί η έννοια κοινωνικές επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με την έννοια των συνεταιρισμών, κυρίως των αγροτικών. Η εμπειρία δείχνει ότι αν δεν αυτοπροστατευθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις από αστοχίες αλλά και ψευδεπίγραφες κοινωνικές επιχειρήσεις, η απαξίωση θα συμπαρασύρει όλη την προσπάθεια. Γι αυτό, χρειάζεται να δημιουργηθούν συλλογικές δομές, θεσμοί και εργαλεία για την υποστήριξη και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών, που θα συμβάλλουν στην άνθιση των κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και θα προστατέψουν την ποιότητα των πρωτοβουλιών που ξεφυτρώνουν από τα κάτω.»
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=258139
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.