Ν. Ηγουμενίδης: «Βάζουμε μπροστά την υπόθεση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα»


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τοποθετήθηκε κατά την επί της αρχής συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, τονίζοντας ότι «επί της αρχής το παρόν Νομοσχέδιο πάει μπροστά την υπόθεση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και κάνει το αναγκαίο βήμα για να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδοτικά μέσα, έτσι ώστε, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, οργανωμένα, να προχωρήσουμε την υπόθεση και την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και τη διάσταση σχετικά με την πορεία της κοινωνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ως κατάκτηση του εργατικού κινήματος στην καπιταλιστική Ευρώπη, αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ραγδαία σε όλη την Ευρώπη, όπου το σύνολο των απασχολουμένων στην κοινωνική οικονομία υπερβαίνει το 10%, ενώ στη χώρα μας, δυστυχώς, το ποσοστό αυτό μόλις που υπερβαίνει το 2%.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε τον αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις: «Στην πραγματικότητα, η μόνη ενέργεια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, ήταν η ψήφιση του Ν.4019/2011, που δημιούργησε και το Μητρώο, και αυτό έγινε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, γιατί ήταν υψηλή προτεραιότητα της Ε.Ε., αλλά πράγματι η ζωή δείχνει το, αν και κατά πόσο, πέτυχε».

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνική οικονομία «θα πρέπει σταδιακά να αντικαταστήσει τις πολιτικές για την απασχόληση, όπως αυτές εκφράζονται στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που δίνουν άμεση λύση σε επείγοντα – σε οξυμένα- προβλήματα, αλλά που ουσιαστικά η κοινωνική οικονομία και τα προγράμματα της κοινωνικής οικονομίας είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα και να συμβάλουν σε βάθος χρόνου και με αυτή την έννοια πρέπει να τα αντικαταστήσουν».

Σχετικά με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωσε ότι σήμερα χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που να δημιουργούν πολλές, νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, καλά αμειβόμενες και σε βάθος χρόνου και που δεν θα είναι κρατικοδίαιτες, ούτε θα αποτελούν βάρος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον υπογράμμισε ότι για τις ΚοινΣΕΠ «πρέπει να αποφεύγουμε τους επιπλέον όρους, θα πρέπει να δίνουμε ανάσα , χωρίς να βάζουμε προϋποθέσεις και εμπόδια».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης απάντησε και σε κριτική μερίδας της Αντιπολίτευσης, η οποία «αγνοεί ή θέλει να αγνοεί» ότι οι Θεσμοί πιέζουν την Κυβέρνηση για συγκεκριμένες υποχωρήσεις ή για συγκεκριμένες επιλογές, σημειώνοντας ότι μερίδα της Αντιπολίτευσης «έρχεται να δώσει και συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που μας πιέζουν – την Κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία – για να ενισχύσει την άποψη ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Στην Αθήνα, σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.10΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Νίκου Μανιού, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κυρία Ουρανία Αντωνοπούλου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μια κατάκτηση κατά τη γνώμη μου, του εργατικού κινήματος στην καπιταλιστική Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Έχει φτάσει το σύνολο των απασχολουμένων στην κοινωνική οικονομία να υπερβαίνει το 10%, ενώ στη χώρα μας, δυστυχώς, το ποσοστό αυτό μόλις που υπερβαίνει το 2%.

Η υστέρηση που παρουσιάζει η ανάπτυξη αυτού του πυλώνα της οικονομίας στη χώρα, έχει κατά τη γνώμη μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να κάνει, με τον αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, η μόνη ενέργεια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, ήταν η ψήφιση του ν.4019/2011, που δημιούργησε και το Μητρώο, και αυτό έγινε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις γιατί ήταν υψηλή προτεραιότητα της Ε.Ε. , αλλά πράγματι η ζωή δείχνει το, αν και πόσο, πέτυχε.

1092 επιχειρήσεις εγγράφηκαν, 292 επίσημες διαγραφές, αλλά δεν μου λειτουργούν 800 περίπου- όπως είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, η Εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- 213 είναι αυτές που έχουν οριστική βεβαίωση.

Εν πάση περιπτώσει, το παρόν νομοσχέδιο, κατά τη γνώμη μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρέχει τη θεσμική στήριξη σε αυτή την κοινωνική τάση «στροφής στη συλλογική οργάνωση» της καθημερινής ζωής, όπως αυτή αποτυπώθηκε με την εμφάνιση πολλών εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας  οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω, ότι η Κοινωνική Οικονομία θα έχει τον κεντρικό ρόλο που της αξίζει και η άποψή μου είναι, ότι θα πρέπει σταδιακά, να αντικαταστήσει τις πολιτικές για την απασχόληση, όπως αυτές εκφράζονται στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που δίνουν άμεση λύση σε επείγοντα- σε οξυμένα- προβλήματα, αλλά που ουσιαστικά η κοινωνική οικονομία και τα προγράμματα της κοινωνικής οικονομίας είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα και να συμβάλουν σε βάθος χρόνου και με αυτή την έννοια πρέπει να το αντικαταστήσουν.

Με αυτή την έννοια, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία, είναι σήμερα απαραίτητο όσο ποτέ και σήμερα, ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου, ερχόμαστε να απαντήσουμε και στο ερώτημα: «Τι είδους κοινωνικές – συνεταιριστικές επιχειρήσεις χρειαζόμαστε;».

Χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που να δημιουργούν πολλές, νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, καλά αμειβόμενες και σε βάθος χρόνου.

Χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που θα αποτελούν πηγή απορρόφησης νέων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα χρόνια και που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση και τόπου.

Χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που δεν θα είναι κρατικοδίαιτες, αλλά και που δεν θα αποτελούν βάρος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Κράτος, άλλα εργαλεία που αξιοποιούνται για να καλύπτουν νέες ανάγκες.

Χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που δεν θα είναι ανταγωνιστικές σε υφιστάμενες θέσεις της Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου Τομέα.

Χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που να ενισχύουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες παρατηρήσεων που ακούστηκαν και που ούτως ή άλλως, στη συζήτηση «κατ` άρθρων» θα τις κουβεντιάσουμε.

Νομίζω όμως ότι πρέπει να κινούμαστε με κριτήριο και αυτό είπαν και όσοι ασχολήθηκαν τελευταία με την κοινωνική οικονομία και συμμετείχαν στη Διαβούλευση που έγινε. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τους επιπλέον όρους. Θα πρέπει να δίνουμε ανάσα και δεν πρέπει να βάζουμε προϋποθέσεις και εμπόδια στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Και επειδή πολλή κουβέντα έγινε μόνο για ένα θέμα, επιτρέψτε μου να σταθώ σε αυτό. Εφόσον θέλουμε και εκφράστηκε από τις τοποθετήσεις ό,τι θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία, το ερώτημα είναι ένα. Το Υπουργείο, με το σχέδιο νόμου που έφερε, προτείνει αυτές τις συγκεκριμένες Γραμματείες.

Πρέπει να πάρουμε οργανωτικά μέτρα, διοικητικά μέτρα οργανωτικού χαρακτήρα, για να ενισχύσουμε την κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία;

Φαντάζομαι ότι όλοι θα συμφωνήσουν. Όσοι τουλάχιστον, είναι οπαδοί, στέκονται θετικά στην κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία. Εάν λοιπόν, το Υπουργείο κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση, εγώ θα ήθελα και περιμένω, στην κατ’ άρθρον συζήτηση, να ακούσω τι προτάσεις έχετε να κάνετε, σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου, η οποία με βρίσκει καταρχήν σύμφωνο.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω επί της αρχής ότι το παρόν Νομοσχέδιο, πάει μπροστά την υπόθεση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και κάνει το αναγκαίο βήμα για να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδοτικά μέσα, έτσι ώστε, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, οργανωμένα, να προχωρήσουμε την υπόθεση και την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας.

Ευχαριστώ.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.