Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της 2η Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν μεταξύ τους ώστε να υπάρξουν ζυμώσεις και νέες συνέργειες.

Τα 2 χρόνια που η «Εφ.Συν.» διατηρεί την εβδομαδιαία στήλη «Για Κ.ΑΛ.Ο.» έχει παρουσιάσει αρκετά από τα εγχειρήματα που βρέθηκαν στην έκθεση και με χαρά ξανασυναντήθηκε μαζί τους για να ακούσει τα νέα τους, τις προσπάθειες και τα προβλήματά τους.

Φυσικά, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και με νέα εγχειρήματα με τα οποία συζητήσαμε και πιθανόν μελλοντικά να φιλοξενηθούν σε αυτές τις σελίδες.

Ενας από τους λίγους ανθρώπους που είχαν παραμείνει στον χώρο όταν στο διπλανό κτίριο γίνονταν τα εγκαίνια από τους επισήμους ήταν ο Αντώνης Πολίτης, από την ΚοινΣΕπ opentech, που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των καινοτόμων τεχνολογιών και του διαδικτύου.

Ο Αντώνης Πολίτης από την open.tech στη δεύτερη έκθεση Κ.ΑΛ.Ο
Ο Αντώνης Πολίτης από την open.tech στη δεύτερη έκθεση Κ.ΑΛ.Ο | Μάριος Βαλασόπουλος

Η ησυχία που επικρατούσε βοήθησε στο να κάνουμε μια πιο εκτενή συζήτηση για τη δουλειά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Κι αν κάτι μας ώθησε σε αυτήν, ήταν η κουβέντα του «για μας το χρηματοδοτικό δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μη μας βάζουν εμπόδια».

• Δηλαδή, επειδή δεν το ακούς συχνά αυτό με τη χρηματοδότηση.

«Είναι ότι πολύ συχνά νιώθω μειονεκτικά επειδή έχουμε μια ΚοινΣΕπ σε σύγκριση με τις άλλες επιχειρήσεις. Δεν μπορείς να κάνεις έναν νέο νόμο και να μην έχεις ενημερώσει τις Εφορίες για παράδειγμα. Σχεδόν καμία κρατική υπηρεσία στην οποία πας να κάνεις τα χαρτιά σου δεν γνωρίζει κάτι. Εγώ άφησα όλες τις σημειώσεις μου στην έφορο Κέρκυρας για να ενημερωθεί αφότου ιδρύσαμε τη συνεταιριστική μας επιχείρηση. Πας σε μια υπηρεσία και λένε οι υπάλληλοι “ΚοινΣΕπ; Τι είναι αυτό;” Και η έλλειψη ενημέρωσης είναι η μία όψη…»

• Και η άλλη;

«Η άλλη είναι η γραφειοκρατία. Οταν ξεκινήσαμε, πριν από τρία χρόνια, αντί να μας έρθει η απάντηση από το μητρώο σε 15 εργάσιμες, έκαναν 6 μήνες. Εν τω μεταξύ έτρεχαν τα ενοίκια και τα έξοδα κι εμείς δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Ασε που όταν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε κάποιο διαγωνισμό, όταν οι ανταγωνιστές μας παίρνουν το πιστοποιητικό τους από το ΓΕΜΗ ως εταιρείες σε μία εργάσιμη, εμείς μπορεί να χρειαστούμε και ένα μήνα· ένα μήνα σε τηλεφωνήματα επίσης, γιατί οι ημερομηνίες δεν περιμένουν. Είναι να μη νιώθεις σε μειονεκτική θέση κι ότι δεν διαγωνίζεσαι τελικά επί ίσοις όροις; Χώρια που πρέπει να εξηγείς και σε αυτούς ότι είσαι νόμιμη επιχείρηση και δεν έχεις ΓΕΜΗ, αλλά ειδική πιστοποίηση. […] Κι ακόμη συχνά οι όροι που τίθενται, όπως τώρα με τις αιτήσεις για τα κέντρα στήριξης, είναι τόσο περιοριστικοί και απαιτητικοί, που σε κάνουν να απορείς…»

Παρ’ όλα τα εμπόδια, η ομάδα των νεαρών «πληροφορικάριων» που συγκρότησαν την ΚοινΣΕπ στην Κέρκυρα πριν από τρία χρόνια έχει ήδη ανοίξει τα φτερά της και αισιοδοξεί, καθώς, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς, καταθέτει καινοτόμες ιδέες, λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και μέσα από καινοτόμες δράσεις προσπαθεί να διαδώσει το ανοικτό λογισμικό, τη συνεργατική οργανωτική μορφή και να δώσει λύσεις σε παλιές και νέες προκλήσεις μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Τον περασμένο, μάλιστα, μήνα βρέθηκαν στη Μαδρίτη καλεσμένοι από το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας για να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ως καλή πρακτική σε συνέδριο για τους συνεταιρισμούς στην Ευρώπη.

Πιο αργά το βράδυ, αφότου είχαν αποχωρήσει οι επίσημοι, συναντήσαμε στην έκθεση την πρόεδρο και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, από την οποία πληροφορηθήκαμε ότι ο οργανισμός τον οποίο διοικεί επιδοτεί θέσεις εργασίας και για τις επιχειρήσεις της Κ.ΑΛ.Ο., όπως ακριβώς και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις, χώρια τις ποικίλες δράσεις που υλοποιεί για τη στήριξη και την ένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων ατόμων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Και συνεταιριστικά καφέ

Το συνεταιριστικό καφέ Veneccino
Το συνεταιριστικό καφέ Veneccino | Μάριος Βαλασόπουλος

Στον χώρο του παλιού κυλικείου του Χρηματιστηρίου στήθηκαν συνεταιριστικά καφέ για τις ανάγκες της έκθεσης.

Το «Caffe Veneccino» εδρεύει κανονικά στη Νέα Φιλαδέλφεια, απασχολεί 6 εργαζομένους και αποτελεί δραστηριότητα της ΚοινΣΕπ «Πυξίδα εναλλακτικής οικονομίας». Εκτός από τη λειτουργία καφετέριας, ο συνεταιρισμός ασχολείται γενικότερα με την εμπορία καφέ σε χονδρική, ενώ έχει φτιάξει δικές του κάψουλες για μηχανή εσπρέσο.

Η Μαίρη, που είναι 23 ετών και εργάζεται στο καφέ, μας μίλησε για τις ευκαιρίες που παρέχουν οι συνεταιρισμοί στην απασχόληση των νέων:

«Σπούδασα σε ΙΕΚ Αισθητικής αλλά δεν το ακολούθησα. Μέσω των συνεταιρισμών ένα νέο άτομο μπορεί να καινοτομήσει, να δουλέψει, να φτιάξει κάτι δικό του. Αρκετοί φίλοι μου γνωρίζουν για τις ΚοινΣΕπ και δείχνουν ενδιαφέρον. Μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχει ελευθερία, ακούγονται οι προτάσεις και οι ιδέες μου, δεν νιώθω εργασιακή ανασφάλεια. Θεωρείς ότι είσαι ισότιμος και πως αυτό το πράγμα είναι δικό σου και το πονάς, δουλεύεις με περισσότερη θέρμη, μεράκι. Γενικά εξηγούμε στην πελατεία μας ότι είμαστε ένας συνεταιρισμός με κοινωνικούς σκοπούς και βλέπουμε ανταπόκριση, οι περισσότεροι θέλουν να μας στηρίξουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες, όπως και ο ανταγωνισμός με μεγάλες αλυσίδες», είπε στην «Εφ.Συν.».

Συντάκτης:  Ιωάννα Σωτήρχου  @  efsyn.gr