Οι Μικροπιστώσεις δεν είναι για Κ.Αλ.Ο.


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μέσα στην χαρά είναι όλοι οι Άσχετοι με την Κοινωνική Οικονομία με τον νόμο 4701/20 που προβλέπει ότι Δικαιούχοι των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 είναι οι πολύ μικρές οντότητες, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4430/2016

Μάλλον μερικοί ξεχνάνε ποιοι και γιατί φτιάχνουν ΚοινΣΕπ και πως έχουν οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση. Και καμαρώνουν λες και κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο η κατέρριψαν την θεωρία της Σχετικότητας του Θείου Αλβέρτου.

Κύριοι δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε και δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα σας απλά για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός σας ότι κάτι κάνατε για την Κοινωνική Οικονομία.

Κύριοι όταν ο νόμος λέει ότι Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτεί εγγύηση πριν από τη χορήγηση μικροχρηματοδότησης τι νομίζετε ότι εννοεί;

Ποιος Κοινωνικός Επιχειρηματίας θα υποθηκεύσει την περιουσία του για να λάβει 25.000 ευρώ μέσα σε μια γενικευμένη και άκρως τοξική οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα;

Οι περισσότεροι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες είτε είναι στον Τειρεσία η έχουν άλλα θέματα που αφορούν την φορολογική ασφαλιστική και τραπεζική τους πρότερη συμπεριφορά.

Το ΚινΑλ επαίρεται και αναφέρει … «Το Υπ. Οικονομικών αποδέχθηκε την πρότασή μας να εντάξει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους μικροπιστώσεων»

Σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του Κινήματος Αλλαγής τόσο του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου όσο και του βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, Ειδικού Αγορητή, το Υπ. Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση να εντάξει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους μικροπιστώσεων στο Νομοσχέδιο “Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις” που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Και ένα μήνυμα προς τους κυρίους των συνδικαλιστικών ενώσεων που υποτίθεται εκπροσωπούν τις ΚοινΣΕπ {γιατί κοιτάτε μόνο την πάρτυ σας και πως θα εξαργυρώσετε πολιτικά αυτό που κάνετε – σας ξέρουμε καλά τους περισσότερους από εσάς}  … Θλιβερή η κατάντια σας όταν δεν ξέρετε ποιο είναι το σωστό για τις ΚοινΣΕπ που υποτίθεται σας έχουν εμπιστευτεί την στήριξη τους. Βέβαια αν καταλάβουν σε τι γκρεμό τους οδηγείτε με την επικρότηση της Μικροχρηματοδότησης θα είναι αργά γιατί θα τους έχετε χαντακώσει και θα έχετε γίνει υπεύθυνοι για την απώλεια της περιουσίας τους όταν θα βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους στα δάνεια που θα τους βάλετε να πάρουν.

Η στάση αυτή της Κυβέρνησης, πρέπει να συνοδευτεί από την ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (π. ΕΤΕΑΝ), με την θεσμοθέτηση και άλλων φιλικών προς τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων (επιδότηση επιτοκίου, εγγυητικές επιστολές, crowdfunding: «χρηματοδότηση από το πλήθος» κλπ) εγκαταλείποντας την αδράνεια ,την αδιαφορία και την έλλειψη βούλησης, όπως αυτή εκφράζεται από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Κύριοι επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ ψηφίστηκε ο νόμος 4019/11 με υπογραφή στο ΦΕΚ του Υπουργού Γεωργίου Κουτρουμάνη και η αρχική μελέτη του 2013 στο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με συντονιστή τον κο Βορλόου Αντώνη λέει αρχικά στην σελίδα 10,11

Επιχορήγηση των αρχικών επιχειρηματικών σχεδίων των Κοιν.Σ.Eπ.

Η Δράση αυτή αποσκοπεί στην παροχή επιχορηγήσεων σε Κοιν.Σ.Eπ. για την υλοποίηση του αρχικού τους επιχειρηματικού σχεδίου (χρηματοδότηση Start-Ups).

Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Κοιν.Σ.Eπ. θα γίνεται η αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου με βάση:

 Την αξιοπιστία της Κοιν.Σ.Eπ. και των μελών της

 Την αξιοπιστία του Επιχειρηματικού Σχεδίου

 Την καινοτομία και την ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών

 Τη συμβολή της Κοιν.Σ.Eπ. στην Οικονομία και στην Περιφερειακή Ανάπτυξη

 Τη συμβολή στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τον κοινωνικό αντίκτυπο

Το ποσό της επιχορήγησης θα συνδέεται κατ’ αρχήν με τις ανάγκες που αποδεικνύονται μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου και παράλληλα θα συνδέεται με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Η επιχορήγηση δύναται να αποδίδεται σε φάσεις ακολουθώντας την επιτυχία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Καθώς το επιχειρηματικό και τραπεζικό περιβάλλον στην παρούσα οικονομική συγκυρία κρίνεται δυσμενές και λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες συνθήκες και προοπτικές της ελληνικής αγοράς καθώς και την σημαντική προεργασία που έχει γίνει από την ΕΥ ΚΕΚΟ (επαφές με Διαχειριστές Ταμείων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη) θα υλοποιηθούν δύο δράσεις.

Η πρώτη θα αφορά στην αξιοποίηση των επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ως συμπληρωματική ενίσχυση των Κοιν.Σ.Eπ. στα πρώτα τους βήματα και η δεύτερη την δημιουργία νέων θεσμικών φορέων, όπως Μικρο-Πιστωτικά Ιδρύματα (Micro Finance Institutions – MFIs), για την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων και υπηρεσιών προς τις Κοιν.Σ.Eπ.

Η πρόοδος του άξονα θα αξιολογείται ανά εξάμηνο από την Τεχνική Επιτροπή Καθοδήγησης με βάση στοιχεία που θα της παρουσιάζονται από την ΕΥ ΚΕΚΟ και θα προτείνονται ενδεχόμενες διορθωτικές ενέργειες.

Και κατέληγε στην σελίδα 36 με τα παρακάτω

Επιχορήγηση των αρχικών επιχειρησιακών σχεδίων των Κοιν.Σ.Eπ. για αγορά εταιρικών μεριδίων από εργαζόμενους

Σκοπός είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των νεοσύστατων ή υπό ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την χρηματοδότης η για αγορά εταιρικών μεριδίων από τους εταίρους των Κοιν.Σ.Eπ. παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις πρώτες τους κεφαλαιακές ανάγκες. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η συμμετοχικότητα και η δημοκρατική λειτουργία των Κοιν.Σ.Eπ., μέσα από τη δυνατότητα που δίνεται στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

Η δράση αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Δράση 10. «Συμπληρωματική επιστρεπτέα επιχορήγηση» του Άξονας δράσης 3: Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των Κοιν.Σ.Eπ. Δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν την αρχική εταιρική σύνθεση της Κοιν.Σ.Eπ. και έχουν ταυτόχρονα την ιδιότητα του εργαζόμενου σ’ αυτή. Το ποσό ωστόσο της ενίσχυσης που προορίζεται για απόκτηση εταιρικού μεριδίου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του δικαιούχου ως κάτωθι:

Ποσό ενίσχυσης: * €5.000,00 για δικαιούχο ΑμεΑ. * €4.000,00 για δικαιούχο από λοιπές ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. * €3.000,00 για δικαιούχο από ειδικές ομάδες πληθυσμού *

Κύριε Βασίλη Κεγκέρογλου που καμαρώνετε για την επιτυχία σας αυτή να σας θυμίσουμε ότι είσασταν μαζί και με τον Κύριο Πλακιωτάκη σαν Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Ελλάδας την περίοδο 23 Ιουνίου 2013 – 27 Ιανουαρίου 2015 με αρμοδιότητα την Κοινωνική Οικονομία η κάνω λάθος; Και αν θυμάστε είμασταν μαζί στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2014 στο Ηράκλειο Κρήτης (ξενοδοχείο Aquila Atlantis) όπου κάνατε και σχετική ομιλία.

Αλήθεια τόσο εσείς όσο και όσοι άλλοι πέρασαν από το Υπουργείο Εργασίας τι κάνατε τόσα χρόνια για την Κοινωνική Οικονομία; ΤΙΠΟΤΑ.

«Ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το βασικό κομμάτι του νομοσχεδίου είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Με την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών που υλοποιούν σε στρατηγικό επίπεδο τη δική μας πολιτική, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η Ν.Δ. υλοποίησε τις πρωτοβουλίες αυτές παρότι αρχικά τις είχε επικρίνει.

Ο Γ. Δραγασάκης θύμισε ότι, όταν είχε μιλήσει για «παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα» με αφορμή την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις, είχε δεχθεί «πρωτοφανείς επιθέσεις και χαρακτηρισμούς».

Κύριε Δραγασάκη εσείς σαν Κυβέρνηση τι κάνατε όλα αυτά τα 4,5 χρόνια όταν είχατε Προμετωπίδα την Κοινωνική Οικονομία; ΤΙΠΟΤΑ

Αν δεν θυμάστε να σας επαναφέρω στην μνήμη τα παρακάτω

15/12/2015 – Ημερησία – Ρ. Αντωνοπούλου: Μέχρι τον Μάρτιο έτοιμο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

16/06/2016 – Καθημερινή – Χαρίτσης: Συστήνεται ειδικό ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία

05/08/2017 – ΑΠΕ – Ρ. Αντωνοπούλου: Τον Δεκέμβριο θα λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

25/10/2017 – ΑΠΕ – Ρ. Αντωνοπούλου: στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού.

01/11/2017 – Αλέξης Τσίπρας: Προχωρήσαμε επίσης στην θέσπιση ασφαλιστικών και φορολογικών κίνητρων για τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ενώ προχωράμε άμεσα σε σημαντικές δράσεις για τη χρηματοδότηση τους και την περαιτέρω υποστήριξή τους.

01/11/2017 – Αλέξης Τσίπρας: Σε πρώτη φάση, ενεργοποιείται το Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχει αρχικό κεφάλαιο 10 εκ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονται μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα.

01/11/2017 – Αλέξης Τσίπρας: Ταυτόχρονα με το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, έχουμε εξασφαλίσει και θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη δράση επιχορήγησης υφιστάμενων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με ακόμα 28 εκ., με σκοπό να καλύψουμε ανάγκες σε εξοπλισμό, αρχικό κεφάλαιο και μισθούς εντός των Φορέων. Άρα σε πρώτη φάση έχουμε 10 συν 28, 38 εκατομμύρια ευρώ. για να στηρίξουμε άμεσα αυτή την προσπάθεια.

Και ερχόμαστε στην παρούσα Κυβέρνηση όπου το μόνο που έχει λεχθεί από τον Αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κο Βρούτση μετά από σχετική Επερώτηση 25 Βουλευτών του Σύριζα τα παρακάτω

Οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την επιχορήγηση υφιστάμενων ΚοινΣΕπ

Για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς και για το σχεδιασμό της νέας ηγεσίας του Υπ. Εργασίας για την προώθηση του συγκεκριμένου θεσμού στη χώρα, ενημερώνει τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

22 Οκτωβρίου 2019 σε απάντηση σχετικά με την 945/26-09-2019 Ερώτηση απαντά με τα παρακάτω … σύμφωνα με την ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 της 32ης Επιτροπής Παρακολούθησης του εν λόγω Ε.Π. στις 19/06/2019 προβλέπεται η έκδοση μίας ακόμη πρόσκλησης που αφορά στην Επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.). Προκειμένου η συγκεκριμένη δράση να υλοποιηθεί με συγχρηματοδοτούμενους πόρους, η αρμόδια υπηρεσία μας επεξεργάζεται τη δυνατότητα χρήσης επιλογών απλουστευμένου κόστους,

Στην διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (ΕΣΠΑ) η οποία θα συνδέεται άμεσα και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, αξιοποιώντας την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μελετάται η εκπόνηση οδικού χάρτη προκειμένου να αρθούν οι δυσκολίες και να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον πρόσβασης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε οικονομικές ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις.

Τελειώνοντας Κύριε Υπουργέ της Εργασίας αναμένουμε από εσάς να τηρήσετε τον ανωτέρω λόγο σας και να κάνετε άμεσα πράξη όσα είπατε καθώς η Κοινωνία δεν αντέχει άλλα κούφια λόγια .