Παρουσία πλήθους επισκεπτών άνοιξε τις πύλες της η πρώτη περιφερειακή έκθεση Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Παρουσία πλήθους επισκεπτών άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, τις πύλες της η πρώτη περιφερειακή έκθεση Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) Δυτικής Ελλάδας, που διοργανώνεται στην Πάτρα (Αγορά Αργύρη) από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ο στόχος της έκθεσης είναι διττός. Να γίνουμε όλοι κοινωνοί της Αλληλέγγυας Οικονομίας, αλλά και να μεγαλώσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά αδύνατους», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανοίγοντας το διήμερο των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Την έκθεση -στην οποία μετέχουν 35 εκθέτες κυρίως από τη Δυτική Ελλάδα- εγκαινίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου , η οποία στην ομιλία της εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη του ρόλου της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, τονίζοντας πως περισσότερες από 1.100 έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. Ενώ ανάφερε πως άμεσα «ανοίγουν» δύο προσκλήσεις για προγράμματα ενίσχυσης Κ.ΑΛ.Ο από 30.000 έως 150.000 ευρώ, για προμήθεια εξοπλισμού και δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης ανήγγειλε τη δημιουργία 90 Κέντρων Στήριξης σε ολόκληρη την χώρα, καθώς ενημέρωσε πως το συνολικό πρόγραμμα που αφορά την Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας , από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στην προετοιμασία που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια από την πλευρά της Περιφέρειας: «Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει δεν ξεκίνησαν τώρα. Από το 2014 σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε με διαβούλευση, με φορείς και πολίτες για την ανάπτυξη και δικτύωση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Για την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων για την κοινωνική οικονομία, αλλά και στήριξη της καινοτομίας. Προωθήσαμε την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης. Αλλά και της ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιρισμών για άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Με στόχο πάντα την αξιοποίηση του τρίτου τομέα της οικονομίας, για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε χρηματοδότηση και έγκριση των προγραμμάτων μας από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα μέσω της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR , στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, μέσω της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή της Επιτροπή μας, επικεντρωθήκαμε, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, στη σημασία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σε επίπεδο ΕΕ και Μεσογείου, ως ένα σύστημα ικανό να αξιοποιήσει τη νεολαία, την επιχειρηματικότητα και την μεσογειακή ταυτότητα», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πρόκειται να διαθέσει κονδύλι ύψους 7.000.000 ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020,σε φορείς Κ.ΑΛ.Ο, έπειτα από σχετική πρόσκληση που θα προκηρυχτεί σύντομα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Την εναρκτήρια εκδήλωση συντόνισε η Βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας Αντώνη Βορλόου και την Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφερειακού Προγράμματος 2014-2020 Άλκηστη Σταθοπούλου.

Μετά το τέλος των εγκαινίων η Υπουργός Εργασίας συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα περιηγήθηκε τους χώρους της έκθεσης και συνομίλησε με τους εκθέτες- μέλη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.