Περ. Αττικής: Εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα που αφορούν τη συμμετοχή της σε Εταιρικό Σχήμα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε Εταιρικό Σχήμα με επικεφαλής την ΕΕΤΑΑ για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης Πράξης για την «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των Πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας», η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πόπη Σταυροπούλου, εντεταλμένη για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού, δήλωσε:

“Είναι διακηρυγμένη προγραμματική θέση της παράταξης “Δύναμη Ζωής” η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Συντασσόμαστε με όσους/ες θεωρούν ότι ο συνεταιριστικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη δικαιότερη κατανομή των κερδών αλλά και μακροπρόθεσμα να αποτελέσει μοντέλο εναλλακτικής οργάνωσης της παραγωγής και κατανάλωσης. Στα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου της θα δείτε πληρέστερα πως αντιλαμβανόμαστε τις προοπτικές και τα όρια της κοινωνικής οικονομίας – ιδιαίτερα σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Θεωρούμε αυτονόητη -σχεδόν θεσμική- υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής να συμμετέχει σε παρόμοιες συγχρηματοδοτούμενα έργα και δεν θα αφήναμε καμία δυνατότητα για την ουσιαστική υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας να πάει χαμένη – ιδιαίτερα όταν αφορά σε έναν “περιφερειακό μηχανισμό” για τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην Αττική). Οι προδιαγραφές της προκήρυξης – αλλά και τα αντικειμενικά στενά χρονικά πλαίσια υποβολής, κατεύθυναν τις επιλογές μας στην αναζήτηση εταίρων της υπό σύσταση “Αναπτυξιακής Σύμπραξης”.

Θεωρούμε πως -και με τις προτάσεις μας- συγκροτήθηκε ένα σχήμα ισχυρό και συμβατικά αξιόπιστο, με φορείς που έχουν σοβαρό δυναμικό και εμπειρία παρόμοιων συνεργασιών. Και τα πρώτα δείγματα κοινής μας δουλειάς για την υποβολή της πρότασης είναι πολύ ενθαρρυντικά: Οι μετέχοντες φορείς με επικεφαλής την ΕΕΤΑΑ -που σημειωτέον είναι επί το πλείστον ευρύτερου αυτοδιοικητικού, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα (περιλαμβανομένων των συνεταιρισμών και αστικών ΜΚΟ) και όχι ιδιωτικοί κερδοσκοπικοί φορείς- συμμετέχουμε δημιουργικά και από κοινού στην εκπόνηση του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να συγχέεται η συμμετοχή πολλών και διαφορετικών φορέων σε μια σύμπραξη, στην οποία συνεισφέρουν με τα στελέχη τους, την προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία τους και σε συγκεκριμένους ρόλους για την υλοποίηση ενός δεδομένου συγχρηματοδοτούμενου έργου, με την κατά περίπτωση πολιτική έκφραση κάθε φορέα.

Είναι σαφές από την τρίμηνη ήδη θητεία της, ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή στην Αττική στέκεται απέναντι στις πολιτικές που προωθεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Φούχτελ και δεν ταυτίζεται με τις στάσεις άλλων αυτοδιοικητικών δυνάμεων και θεσμών που έχουν διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς και ηγεσίες.

Εν κατακλείδι: η νέα περιφερειακή αρχή επιδιώκει αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα την αποτελεσματικότερη χρήση όλων εκείνων των εργαλείων που διασφαλίζουν ποιοτική απασχόληση, με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο ενός μοντέλου εναλλακτικής οργάνωσης της παραγωγής και κατανάλωσης. Οι ηθελημένες συγχύσεις προσώπων, θεσμών και φορέων, αφορούν μόνο εκείνους που αναζητούν προφάσεις για παραπληροφόρηση και δημιουργία εντυπώσεων.«