ΚοινΣΕπ Πράσινες Διαδρομές: Ποδηλάτες ξεκινούν ταυτόχρονα από Θεσσαλονίκη και Ολλανδία για να συναντηθούν στην Αυστρία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Από δύο σημεία της Ευρώπης, τη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) και την Ντρέντε (Ολλανδία), ξεκινούν το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου δύο ομάδες ποδηλατών, για μια ποδηλατική διαδρομή μήκους 1.500 χιλιομέτρων και διάρκειας 23 ημερών. Aυτό σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης.

Στη διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή #Bike for Europe συμμετέχουν η Νότια Ομάδα και η Βόρεια Ομάδα, οι οποίες αναχωρούν από Ελλάδα και Ολλανδία αντίστοιχα και θα συναντηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη της Αυστρίας για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (European Week of Sport), παρουσία εκπροσώπων της Αυστριακής Προεδρίας της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το μήνυμα είναι ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει στην κοινωνική ενσωμάτωση όλων των αποκλεισμένων ομάδων (προσφύγων, μεταναστών, ηλικιωμένων, μικρών παιδιών). Θέλουμε να διαδώσουμε καλές πρακτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων μέσω του αθλητισμού και επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη, πόλη υποδοχής προσφύγων» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός της Νότιας Ομάδας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ Πράσινες Διαδρομές, Γιώργος Φαρφαράς.

Η προώθηση μηνυμάτων για τα οφέλη της χρήσης μέσων βιώσιμης μετακίνησης -όπως είναι το ποδήλατο- στην υγεία και το περιβάλλον και η ενθάρρυνση για συμμετοχή στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, είναι επίσης στόχοι της ποδηλατικής διαδρομής και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού με σύνθημα #BeActive.

Η διαδρομή

Η Νότια Ομάδα θα ακολουθήσει την «κλειστή» βαλκανική διαδρομή των προσφύγων, για να διαδώσει μήνυμα υποστήριξης για τους πρόσφυγες, στην απεγνωσμένη πορεία τους μακρυά από τον πόλεμο, ανέφερε ο κ. Φαρφαράς σημειώνοντας ότι τα μέλη της θα περάσουν από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία με τελικό προορισμό την Αυστρία.

Η ελληνική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο για να φθάσουν καθημερινά στη δουλειά τους, από ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο στον ελεύθερό τους χρόνο και κάποιους που θα κάνουν πρώτη φορά διαδρομή με ποδήλατο.

«Δεν είμαστε αθλητές, δεν πρόκειται για αγώνα. Συμμετέχουμε στην ποδηλατική διαδρομή με διαφορετικών ειδών ποδήλατα, με ηλεκτρικά ποδήλατα, με ένα τρίκυκλο και θέλουμε να δείξουμε ότι το ποδήλατο είναι μέσο ακόμη και για μεγάλα ταξίδια» ανέφερε ο κ. Φαρφαράς.

Η δράση #Bike for Europe συνδέει την Πολιτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018, Λέουβαρντεν και την Πράσινη Πρωτεύουσα, Νάιμεχεν (Ολλανδία) με τη χώρα που προεδρεύει της Ε.Ε. (Αυστρία) και με ένα από τα κύρια σημεία υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων (Θεσσαλονίκη).

Στην πλατεία Αριστοτέλους αθλητικές εκδηλώσεις και αναχώρηση της Νότιας Ομάδας

Με αφορμή την αναχώρηση της Νότιας Ομάδας, αύριο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή συλλόγων και οργανώσεων της πόλης που υλοποιούν δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες αργής ποδηλασίας και γυμναστική για όλες τις ηλικίες, τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5, γιόγκα για παιδιά, ποδηλατοβόλτες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πράσινες Διαδρομές με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Γιατρών του Κόσμου, την ΧΑΝΘ Καλαμαριάς, της ΜΚΟ Διογένης, του περιοδικού δρόμου “Σχεδία”, της Εθνικής Ποδοσφαίρου Αστέγων, της ΑΕΚ Τρίπολης Ποδηλασίας, του Ποδηλατικού Ομίλου “Βέλος”, της γυναικείας ομάδας Rugby του Ηρακλή, σας προσκαλούν να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους απο τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ όπου θα αναχωρήσει η ποδηλατική ομάδα.

Την ποδηλατική διαδρομή #Bike for Europe μέσω της δράσης «Δώρισε τα ποδηλατικά σου χιλιόμετρα για καλό σκοπό» στήριξαν περίπου 8.780 συμμετέχοντες χάρη στους οποίους συγκεντρώθηκαν 3.408.512 χιλιόμετρα που θα επιτρέψουν να προσφερθούν 100 ποδήλατα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται με πρόσφυγες.

Τα ποδήλατα θα παραδοθούν στους εκπροσώπους των ΜΚΟ στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή #Bike for Europe διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) στο πλαίσιο του προγράμματος με εταίρο στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Πράσινες Διαδρομές” για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, τον Αθλητισμό και τις Υπαίθριες Δραστηριότητες, τον Αειφόρο Θεματικό Τουρισμό και τις Πράσινες Μεταφορές.