Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Το Business Planet ταξιδεύει στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Εκεί λειτουργεί η πρώτη εταιρία μάρκετινγκ στον κόσμο που έχει ως στόχο να δίνει δουλειά σε άτομα με παραπληγία. Τους μαθαίνει μάρκετινγκ και τους παρέχει όλα τα αναγκαία προσόντα για να ανταποκριθούν επαγγελματικά στις προσδοκίες των πελατών της
Ο Αρτούρ Σέουλ είναι ένας από τους 8 υπαλλήλους της. Είναι επίσης ο συνιδρυτής της εταιρίας μαζί με την Μάικα Λίπιακ. Είναι παραπληγικός και έμεινε στο κρεβάτι για πάνω από 20 χρόνια. Όταν γνώρισε την Μάικα πριν από τρία χρόνια, δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Σήμερα θεωρείται ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ. Συμμετέχει επίσης στην εύρεση και την εκπαίδευση νέων υπαλλήλων του γραφείου. Είναι μια εμπειρία που άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή του:
«Αυτή η δουλειά μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω επαφή με τον έξω κόσμο. Μου προσέφερε ένα έξτρα εισόδημα και με βοήθησε να δείξω τι μπορεί να κάνει ένας ανάπηρος. Να αποδείξω ότι μπορούμε να αγωνιστούμε και μπορούμε να εργαστούμε. Και όταν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».
Δημιουργικότητα, πείσμα, ευελιξία. Η Μάικα είναι περήφανη για τη δουλειά του συνεργάτη της. Γνωρίζει ότι μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος και η δουλειά είναι πιο δύσκολη για τα παραπληγικά άτομα. Οι πελάτες όμως του γραφείου εκτιμούν τους στόχους που έχουν τεθεί:
«Οι αντιδράσεις είναι πάντα πολύ θετικές. Δεν είχα ποτέ κάποιο αρνητικό σχόλιο. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές οι πελάτες μας εκπλήσσονται, αλλά είναι ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που συνεργάζονται με μας» ομολογεί ο Αρτούρ.
Η εταιρία τα πηγαίνει εξαιρετικά στη συγκεκριμένη αγορά, επισημαίνει η Μάικα: «Οι πελάτες μας αλλά και οι υπάλληλοί μας είναι χαρούμενοι. Σήμερα ανταγωνιζόμαστε τις άλλες εταιρίες μάρκετινγκ.Συνεργαζόμαστε με ένα παραγωγό υαλικών, ένα πολιτιστικό κέντρο και έναν διανομέα φαρμάκων. Και είναι όλες μεγάλες εταιρίες».
Η συγκεκριμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία έφτασε στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας, που διοργανώνεται από την Κομισιόν. Οι φετινοί νικητές θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
«Τώρα, στήνουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να συνδέσουμε εργοδότες και υπαλλήλους, ένα είδος πλατφόρμας επαγγελματικών συναντήσεων. Ξεκινούμε από την Πολωνία, αλλά τίποτε δεν μας απαγορεύει να την αναπτύξουμε και σε άλλες χώρες» συμπληρώνει η Μάικα Λίπιακ.
Κοινωνική καινοτομία
- Οι λύσεις που έρχονται να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες με έναν νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο ονομάζονται κοινωνικές καινοτομίες.
- Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων ή κοινωνικών καινοτόμων που μειώνουν την ανισότητα και προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση, μέσα από τα προϊόντα τους, τις υπηρεσίες ή τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
- Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας οργανώνεται από την Κομισιόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αναζητά νέες λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.
- Κάθε χρόνο, επιλέγεται ένα κεντρικό ζήτημα ως θέμα του διαγωνισμού και τα τρία πρότζεκτ που προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις κερδίζουν βραβεία 50.000 ευρώ.
- Ο διαγωνισμός του 2018 έχει τίτλο «Ξανά-Σκέψου τοπικά» (RE:THINK Local) και αναζητά ιδέες που μεταμορφώνουν τα τοπικά προβλήματα σε ευκαιρίες, όσον αφορά στην ενσωμάτωση νέων ανθρώπων στην οικονομική διαδικασία. Οι τρεις νικητές θα ανακοινωθούν στις 8 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Για την κοινωνική οικονομία στην Ε.Ε.
•ΣτοTwitter:
https://twitter.com/EUSocialInnov https://twitter.com/SocEntEU
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.