Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και κοινωνικής οικονομίας επί τάπητος στη συνάντηση Μπουτάρη- Αντωνοπούλου


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η πορεία των έργων της Κοινωφελούς Εργασίας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας συζητήθηκαν στη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

«Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί τον βασικό μας σκοπό, ωστόσο αν λειτουργήσει και προς όφελος του Δήμου τόσο το καλύτερο», ανέφερε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Το κράτος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, γι’ αυτό εκτός της  καταπολέμησης της ανεργίας, τα συγκεκριμένα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας  προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν φύγει από την αγορά εργασίας, να εκπαιδευτούν και να ξεκινήσουν δικές τους δουλειές και επιχειρήσεις. Αυτό είναι η κοινωνική οικονομία».

Από την πλευρά της η Υπουργός αναφερόμενη στον πρώτο και δεύτερο κύκλο των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας διευκρίνισε: «Όταν αρχίζει το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, όλοι οι Δήμοι καταγράφουν πρώτα τα έργα κοινής ωφέλειας, τα έργα δηλαδή που πρόκειται να υλοποιηθούν, ώστε οι πόροι που προέρχονται από τη φορολογία Ελλήνων ή ευρωπαίων πολιτών να πιάνουν τόπο. Ο δήμος μπαίνει σε μια πλατφόρμα καταγραφής των έργων  που θα έχουν κοινωφέλεια και αντιστοιχεί αυτά τα έργα με θέσεις εργασίας, τις οποίες θα καλύψουν  αποκλειστικά άνεργοι από τις λίστες του ΟΑΕΔ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταγράψει τα έργα που θα υλοποιηθούν και οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται γι’ αυτά είναι 1.090 για 8 μήνες. Ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει πρόσκληση προς τους ανέργους να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα, θα γίνει η αξιολόγηση και εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος».

Η Ράνια Αντωνοπούλου εξήγησε ακόμη ότι το πρόγραμμα υποστηρίζει την επανένταξη στην αγορά εργασίας, ωστόσο για μια ημέρα την εβδομάδα μπορεί κάποιος εθελοντικά να συμμετάσχει σε προγράμματα που αναβαθμίζουν τις ψηφιακές δεξιότητες, εξασφαλίζοντας έτσι την σχετική πιστοποίηση: «Το πιο σημαντικό μέρος της κοινωφελούς εργασίας είναι η ενημέρωση όσων συμμετέχουν στις θεματικές που αφορούν στην Κοινωνική Οικονομία. Έχουμε δει να δημιουργούνται έτσι αρκετές επιχειρήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο που ισχύει ο νόμος και ήδη 205 από αυτές έχουν εγγραφεί στο μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, με μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Ευελπιστούμε ότι, καθώς οι δήμοι έχουν μπει στην υπηρεσία των ανέργων, για πρώτη φορά μέσα από τα νέα κοινωφελή προγράμματα θα συμβάλουν σημαντικά και στη δημιουργία φορέων κοινωνικής οικονομίας, ώστε οι άνεργοι μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας  να βρουν τρόπο να βιοπορίζονται και στο μέλλον».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και η Αν. Υπουργός επισκέφθηκαν έργα τα οποία υλοποιήθηκαν με τη συμβολή των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Από: ka-business.gr