Πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας για φροντιστές Υγείας-πληροφορίες και για σύσταση ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Από το Υπουργείο Εργασίας θα τρέξει το πρώτο τρίμηνο του 2022 πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά τον προσωπικό βοηθό για άτομα ΑμεΑ- ηλικιωμένους.


Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Παπαπέτρου, από την Συνεργατική Οικονομία, στην ΕΡΤ θα πρέπει να γίνει καταγραφή των αναγκών των συνανθρώπων μας που χρειάζονται αυτόν τον προσωπικό βοηθό και φροντιστή.

«Το υπουργείο αφού θα έχει γίνει αυτή η καταγραφή θα πρέπει να δει και να εξετάζει σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα, δίνοντας σε πρώτη φάση 42 εκ ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια και για αργότερα οι πόροι που υπάρχουν αγγίζουν τα 320 εκ ευρώ.

Άρα θα πρέπει να γίνει η καταγραφή των αναγκών στην Ελληνική κοινωνία. Ήδη γνωρίζουμε πως σε άλλες χώρες της ΕΕ αυτό το πρόγραμμα υπάρχει, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, προσωπικοί βοηθοί για ανθρώπους που είναι ΑμεΑ. Οι οποίοι ενώ έχουν μπορεί να έχουν τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, εν τούτοις, επιθυμούν να είναι αυτόνομοι και να αυτοεξυπηρετούνται με την βοήθεια των προσωπικών βοηθών. Συνεπώς θα πρέπει να περιγραφεί και το πλαίσιο εργασίας αυτών των βοηθών, διευκρινίζοντας ποιες ακριβώς εργασίες μπορούν να κάνουν, αλλά και να καταγραφούν επίσης. Εμείς ζητάμε την διεύρυνση της ηλικίας από 18-65, να φύγει το 65 και να μην υπάρχει όριο ηλικίας, γιατί από τους άνω των 65 οι ανάγκες είναι περισσότερες».

Σύμφωνα και πάλι με τον κ. Παπαπέτρου από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν πληροφορίες για κάλεσμα σε άτομα που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο, ή και που ασχολούνται, να ιδρύσουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕπ- Αυτή η ΚοινΣΕπ θα μπορεί να προσφέρει τις βασικές φροντίδες, αλλά θα μπορεί και δευτερογενώς να παρέχει και νοσηλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να βοηθούν τους ανθρώπους και σε άλλες υγειονομικές τους ανάγκες.

«Η Κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να ζητήσει και την συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, αν υπάρχουν αναξιοποίητα ακίνητα να διαμορφωθούν ως ανοικτά σπίτια, όπου θα μπορούν να μένουν οι άνθρωποι ΑμεΑ και ηλικιωμένοι, έχοντας και την απαραίτητη φροντίδα, αλλά και την πολύτιμη κοινωνική συνεύρεση για την υγεία τους. Θα πληρώνουν βέβαια ένα μικρό αντίτιμο στο Δήμο», τόνισε ο κ. Παπαπέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο της καραντίνας, περίπου το 20% των κατοίκων στις χώρες του ΟΟΣΑ, όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, ένιωσαν τρομερή μοναξιά. Ειδικά στους ηλικιωμένους αυτό το ποσοστό διπλασιάζεται που δεν μπορούσαν να δουν από κοντά τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως έγραψε και η εφημερίδα «Καθημερινή» στο φύλλο της Κυριακής 21 Νοέμβρη, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Αγγλία, τον πλησίασαν κάποιοι και τον ρώτησαν, για επενδύσεις στην Ελλάδα πάνω στο αντικείμενο των οίκων ευγηρίας στην Ελλάδα…