Πρόγραμμα GEFYRA: Επιχειρήσεις θα μπορούν να «υιοθετούν» νέους εργαζόμενους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τη δημιουργία, καταρχήν, 3.000 θέσεων «προετοιμασίας για απασχόληση» και τη μετατροπή σημαντικού αριθμού αυτών των θέσεων σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης, για την ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό, θέτει ως στόχο το CSR Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος GEFYRA (Greek Enterprises For Youth Reinforcement Acceleration) μέσα από συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Αυτό ανέφερε, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Hellas (Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου Εταιριών ΤΙΤΑΝ και όπως σημείωσε, ήδη συμπληρώνεται ο κατάλογος των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το ζητούμενο για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, είναι η ενεργός συμμετοχή και συμβολή των επιχειρήσεων, μέσω ανάληψης δέσμευσης για παροχή αριθμού αμειβόμενων θέσεων «προετοιμασίας για απασχόληση» στους 3 άξονες (μαθητεία, πρακτική άσκηση, επαγγελματική κατάρτιση), με την ενσωμάτωση των ποιοτικών κριτηρίων, που έχουν κοινά συμφωνηθεί κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Είναι σημαντικό επίσης, να προωθηθεί η δημιουργία πλαισίου συγκεκριμένων συνεργασιών με φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και η συμβολή των επιχειρήσεων στην υλοποίηση των δράσεων διάδοσης και επικοινωνίας του προγράμματος.

Προαιρετική είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε μια μμε», με δέσμευση για κάλυψη του κόστους μαθητείας νέων (για το μέρος που δεν καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ) που απασχολούνται σε μμε της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Σημειώνεται, ότι γι΄ αυτό το σκέλος του προγράμματος ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 15 επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί η 100% χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους των νέων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, για ισόποση παράταση απασχόλησή τους στις επιχειρήσεις που τους προσέλαβαν.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εκπόνησε το CSR Hellas, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (European Pact 4 Youth – EP4Y), κατά τη διετία 2015-2017, ως εθνικός εταίρος του CSR Europe στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μαθητεία (Eu talent).

Το πρόγραμμα GEFYRA αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου προσφοράς από τις επιχειρήσεις ποιοτικών και στοχευμένων θέσεων «προετοιμασίας για απασχόληση» σε 3 βασικούς άξονες: μαθητεία, πρακτική άσκηση, επαγγελματική κατάρτιση, με απώτερο στόχο τη μετατροπή σημαντικού αριθμού αυτών, σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

Στόχος του προγράμματος αποτελεί, επίσης, η μείωση του χάσματος δεξιοτήτων και μέσω αυτού η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ενώ στο επίκεντρο τίθεται και η ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό.

Οι στόχοι

Ειδικότερα, στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται:

  1. Η δημιουργία 3.000 θέσεων «προετοιμασίας για απασχόληση» στους παραπάνω 3 άξονες.
  2. Η ανάπτυξη 150 συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ) καθώς και η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποστήριξη:
  • της διασύνδεσης των προσφερόμενων θέσεων από πλευράς επιχειρήσεων με την αντίστοιχη ζήτηση από πλευράς νέων και
  • της ανάπτυξης των συνεργειών μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων/σχολών/τμημάτων.

Επίσης

  1. το πρόγραμμα αποβλέπει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, για ενημέρωση και διάδοση του σχεδίου δράσης του προγράμματος, προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι επιχειρηματικών και κλαδικών φορέων, φοιτητές/μαθητές κά).
  2. Στο πλαίσιο του έργου θα συνταχθεί οδηγός βέλτιστων πρακτικών οι οποίες θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου και θα παρουσιαστούν στην απολογιστική εκδήλωση του προγράμματος, ενώ
  3. θα διενεργηθεί και έρευνα για την αποτύπωση του χάσματος δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς και σε δείγμα φοιτητών, αποφοίτων καθώς και σε επιμελητήρια.

Το πρόγραμμα GEFYRA παρουσιάστηκε ήδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (1st European Business-Education Summit), ενώ πραγματοποιήθηκε ήδη εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασής του στην Αθήνα, για να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

Τα οφέλη

Τα στελέχη του CSR Hellas επισημαίνουν ότι τα οφέλη για τους υποστηρικτές από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι σημαντικά και συνοψίζονται στα εξής:

  • Συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος του χάσματος δεξιοτήτων.
  • Προσέλκυση νέων ταλέντων και μέσω της διατήρησής τους, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό.
  • Ενίσχυση της εικόνας της επιχείρησης ως ενεργού πολίτη και
  • Βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων μαθητείας/πρακτικής άσκησης/επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ενδυνάμωση των σχέσεων με τις μμε της εφοδιαστικής τους αλυσίδας (πρόγραμμα «Υιοθετήστε μια μμε»).
  • Υποστήριξη στην ανάπτυξη συνεργειών και συμπράξεων με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Προβολή της κάθε συμμετέχουσας εταιρείας σε εκδηλώσεις και παραγωγές του προγράμματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ