Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες για εργοδότες και εργαζόμενους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μέχρι τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ώστε οι επιχειρήσεις (είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους είτε έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες) να υποβάλουν την απαραίτητη αίτηση για να ενταχθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τόσο για την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ όσο και για τη μείωση του μισθώματος κύριας ή επαγγελματικής κατοικίας.

Παρακαλούμε αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα απόρριψης του αιτήματος σας για στήριξη της ΚοινΣΕπ σας και εφόσον είναι στις επιδοτούμενες βάση του κύριου ΚΑΔ να μας ενημερώσετε άμεσα από την φόρμα που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου στέλνοντας μας το μήνυμα σας και εφόσον έχετε κρατήσει αντίγραφο της απάντησης του συστήματος για αποστολή αργότερα.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους, το απαραίτητο ηλεκτρονικό έντυπο που πρέπει να συμπληρωθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr) θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δυο υπουργικές αποφάσεις που πήραν ΦΕΚ προβλέπονται τα εξής:

Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr) θα υποβάλλουν οι εργαζόμενοι–δικαιούχοι των 800 ευρώ, την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων. Σύμφωνα με τις υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

α) εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους

-είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, με κυβερνητική απόφαση,

-είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης)

β) εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Με την ίδια απόφαση διευκρινίζεται οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Επίσης δικαίωμα μείωσης του μισθώματος κατά 40% προβλέπεται -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί- και για τις επιχειρήσεις, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση και τελούν σε αναστολή.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διαδικασία αυτή καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη».

[bestwebsoft_contact_form]