Ράνια Αντωνοπούλου: Δίκαιη ανάπτυξη, συνσχεδιασμός με τοπικούς παράγοντες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Εξειδίκευση σε κάθε περιφέρεια, συνσχεδιασμός με τους τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες σε τοπικό επίπεδο ώστε να εξειδικεύονται εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, δίκαιη ανάπτυξη για όλους, είναι μερικά από τα θέματα που έθεσε στον Βόλο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία επισκέφθηκε το Βόλο και μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές στη Θεσσαλία» στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξη «La petite Cantine».

Η κα Αντωνοπούλου, η οποία νωρίτερα μίλησε στο περιφερειακό συνέδριο στη Λάρισα και είχε επαφές με φορείς, άκουσε με προσοχή τους φορείς κοινωνικής οικονομίας που αναπτύσσονται στη Μαγνησία και απάντησε σε απορίες και ερωτήματα. Νωρίτερα σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μίλησε για θετικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που αναγνωρίζονται πλέον, από όλους τους διεθνείς φορείς, κάτι που αποδεικνύουν και τα στοιχεία που αφορούν τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με αυτά, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί 23.000 θέσεις εργασίας, όταν από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι το τέλος του 2014 η περιοχή είχε χάσει 19.800 θέσεις.

του συνεργάτη μας από το MyVolos.net Aντώνη Φωκίδη

Αναφορικά με τις ελαστικές θέσεις απασχόλησης και την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι «στο σύνολο των εργαζομένων η μερική απασχόληση είναι 9,9%, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν 8,2%. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν, είναι ότι στην περίοδο της κρίσης η μερική απασχόληση αυξάνεται, ειδικά από το 2012 μέχρι το 2014. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση. Η απορυθμισμένη αγορά εργασίας όμως, έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά και ένα εξ αυτών είναι ότι οι θέσεις οι οποίες δημιουργούνται, είναι μερικής απασχόλησης, αν και πάρα πολλές φορές υποκρύπτουν πλήρη απασχόληση ενώ άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι να εργάζεται κανείς χωρίς να πληρώνεται για μήνες.

Δεν μπορεί να πει κανείς, ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που η οικονομία αναπτύσσεται και παράγει ευπρεπείς θέσεις εργασίας. Όμως, να μην υπάρχει και παραπληροφόρηση, διότι είχαμε 9,9% μερική απασχόληση στο σύνολο των θέσεων εργασίας στην αρχή του 2015 κι έχουμε το ίδιο και σήμερα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο όταν υπάρχει υγιής ανάπτυξη, όταν οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι προσλαμβάνουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης γιατί έχει ζήτηση το προϊόν τους. Όσο η οικονομία βελτιώνεται θα δούμε βελτίωση και σε αυτόν τον τομέα. Πάντως, ότι από τις 250.000 θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχουν τουλάχιστον 110.000 πρώην άνεργοι που βρίσκονται στον χώρο της εργασίας με πλήρη απασχόληση.

Το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως θα αποφύγουμε κοινωνικούς αποκλεισμούς. Οι επενδύσεις θα έρθουν αλλά αν πάνε σε μια περιοχή, αυτή θα αναπτυχθεί και οι υπόλοιπες όχι. Μιλάμε για μια δίκαιη ανάπτυξη.»

Η περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο και η προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε νωρίτερα η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστό, καθώς και με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.

Η Αν. Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την ανάπτυξη του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να πραγματοποιούνται δράσεις υποστήριξης των ανέργων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Η κ. Αντωνοπούλου και ο κ. Αγοραστός συμφώνησαν επίσης στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Περιφέρειας για την προώθηση της Κοινωνική Οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η οργάνωση έκθεσης εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση με την ΠΕΔ η Αν. Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για τα προγράμματα απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας, συζήτησαν για την πορεία των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αλλά και για τις δυνατότητες των Δήμων να υποστηρίξουν φορείς Κοινωνικής Οικονομίας.

Τόνισε ότι κοινή είναι η πεποίθηση πως η κοινωφελής εργασία έχει αποδώσει και στην τοπική κοινωνία από πλευράς έργων, αλλά και στους μακροχρόνια ανέργους. Επίσης, αυτό που έχει καταγραφεί είναι ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει (οι πέντε μήνες έγιναν οκτώ και υπάρχει η δυνατότητα στους ανέργους να συμμετέχουν αν θέλουν σε προγράμματα που αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες) θεωρείται ένα θετικό βήμα.

Το πρόβλημα για εμάς νομίζω είναι ένα: περάσαμε μια περίοδο πολύ βαθιάς ύφεσης. Βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο που βλέπουμε την αλλαγή να έρχεται και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνταχθούμε όλοι, χωρίς κόμμα, χωρίς χρώμα πίσω από αυτό τον σχεδιασμό».

Σε ένα χρόνο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

Αναφερόμενη τέλος στο ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της, τόνισε πως «η οριζόντια συνεργασία για όλα τα υπουργεία έχει ήδη φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν συμπεριλαμβάνει και τους φορείς κοινωνικής οικονομίας. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός.»

Σε ερώτηση του MYVOLOS.NET για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αναφέρθηκε στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας : «Ακούγεται πολύ πιο εύκολο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι διαδικαστικά για να στηθεί. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είμαστε σε θέση να πούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι τυπικές, διαδικαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για να μπορεί να υπάρχει το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα έχουν ολοκληρωθεί και ευελπιστούμε ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουμε ήδη προχωρήσει σε πολλούς δανεισμούς, μικροδανεισμούς και εγγυήσεις».

Ακολούθησε στο «La petite Cantine» η εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κ. Αντώνιου Βορλόου.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.