Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Τις νέες δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4430/2016 για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθώς και τα εργαλεία υποστήριξής της ανέπτυξε στη Λέσβο η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Σε συνάντησή της με μέλη συνεταιρισμών και παραγωγούς απ όλο το νησί, στην Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια στο Μεσότοπο, ανέπτυξε τις βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας για την δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων που στόχο δεν έχουν μόνο το κέρδος αλλά να μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες και ταυτόχρονα, να εργάζονται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών , ενώ με το παραγόμενο κέρδος να ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας .
«Η Σελάδα, η Μοδούσα, ο συνεταιρισμός γυναικών Μεσσοτόπου , είναι εξαιρετικά εγχειρήματα συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Με βάση τον καινούριο νόμο υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηριχθούν τέτοιοι συνεταιρισμοί» τόνισε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ η κυρία Αντωνοπούλου .
Οι συνεταιρισμοί και τα συλλογικά σχήματα που αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη , θα ενταχθούν στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που παρέχονται.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου όπως είπε η κυρία Αντωνοπούλου το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν τα «περιφερειακά κέντρα στήριξης» ενώ μέχρι το Μάιο αναμένεται να βγουν προσκλήσεις από το Υπουργείο για τρία χρηματοδοτικά προγράμματα που θα αφορούν υπάρχουσες συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και τη δημιουργία νέων, που θα μπορούν να καλύπτονται α)για την αγορά εξοπλισμού β)βοήθεια για νέες προσλήψεις αλλά και γ)για τα πάγια έξοδά τους.
Ένα δεύτερο εργαλείο που θα στηρίξει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Όπως είπε η κυρία Αντωνοπούλου «το ταμείο αυτό, μια τράπεζα ουσιαστικά θα μπορεί να στηρίζει τα επιχειρηματικά αυτά σχήματα σε τέσσερα στάδια με στόχο να αποκτήσουν την αυτοδυναμία τους. Συγκεκριμένα μία επιχείρηση θα μπορεί
α) να παίρνει επιχορήγηση
β) να παίρνει επιχορήγηση αλλά στη συνέχεια να την επιστρέφει
γ)να παίρνει χαμηλότοκο δάνειο
ενώ σε ένα τέταρτο στάδιο να μπορεί το ταμείο αυτό να παρέχει τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται από τους εργαζόμενούς της (π.χ ένα χρεωκοπημένο εργοστάσιο που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να το επαναλειτουργήσουν).
«Μέσα από συλλογικές διαδικασίες είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη», είπε η Αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου η οποία αύριο στις 9:30 το πρωί σε εκδήλωση στο επιμελητήριο , θα μιλήσει για την εθνική στρατηγική για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία .
www.era-aegean.gr
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.