Ρ.Αντωνοπούλου: Προωθούμε την αυτόνομη ανάπτυξη των συνεταιρισμών


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


«Στη δική μας αντίληψη, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αναπτύσσεται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίστροφο» τονίζει στην «Αυγή» της Κυριακής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας

Την ικανοποίησή της για την 1η έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. που έγινε στο Γκάζι, εκφράζει με συνέντευξή της στην “Αυγή” της Κυριακής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και αρμόδια για την Κοινωνική Οικονομία Ράνια Αντωνοπούλου. Η υπουργός αναφέρει ότι δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά σε τόσους πολλούς φορείς να βρεθούν στον ίδιο χώρο, όπως και στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κ.ΑΛ.Ο.

Η Ρ. Αντωνοπούλου στέκεται επίσης στη διαφορετική προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση για την Κοινωνική Οικονομία. “Για την κυβέρνησή μας, το ζητούμενο είναι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. να αναπτύσσονται μόνοι τους, με τη στήριξη κυρίως των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους και δευτερευόντως από τις όποιες κρατικές επιχορηγήσεις” σημειώνει. Μιλά ακόμη για την ανάπτυξη που προσδοκά στον τομέα τους επόμενους μήνες, όπως και για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν δήμοι και Περιφέρειες.

– Πώς αποτιμάτε την 1η Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο.;

Είναι η πρώτη φορά που περισσότεροι από 150 φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μεταξύ των οποίων κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων, από όλη την Ελλάδα, βρέθηκαν, για τρεις ημέρες, στον ίδιο χώρο, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, συνομίλησαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν ιδέες και πρακτικές, μετέφερε ο ένας στον άλλο τεχνογνωσία. Με άλλα λόγια, υπήρξε η επιδιωκόμενη μεταξύ τους δικτύωση, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κ.ΑΛ.Ο. και να δοκιμάσει ποιοτικά προϊόντα με κοινωνικό αντίκτυπο και σε προσιτές τιμές. Επομένως, τόσο εγώ όσο και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες εκθέτες, ότι το πρόσημο της 1ης Έκθεσης Κ.ΑΛ.Ο. είναι εξαιρετικά θετικό. Ακολουθώντας τις υποδείξεις των συμμετεχόντων φορέων, θα προσπαθήσουμε η έκθεση όχι μόνο να επαναληφθεί και του χρόνου, ώστε να καθιερωθεί ως θεσμός, αλλά και να αποκεντρωθεί, να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε κάθε περιφέρεια.

– Στον χαιρετισμό σας αναφέρατε ότι η Κ.ΑΛ.Ο. δεν θα στεριώσει αν στηριχτεί σε κρατικοδίαιτες πρακτικές του παρελθόντος. Ποια χαρακτηριστικά διαχωρίζουν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης;

Στη δική μας αντίληψη, η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίστροφο. Τα ίδια τα εγχειρήματα διαμορφώνουν και εξελίσσουν το πεδίο και όχι η διοίκηση ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός μηχανισμός. Το κράτος οφείλει να υποστηρίζει τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι η βιωσιμότητά τους θα πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις κρατικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας συνδεόταν με τα κοινοτικά προγράμματα. Όταν τελείωνε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σταματούσε ουσιαστικά και η λειτουργία ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων. Για την κυβέρνησή μας όμως, το ζητούμενο είναι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. να αναπτύσσονται μόνοι τους, με τη στήριξη κυρίως των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους και δευτερευόντως από τις όποιες κρατικές επιχορηγήσεις. Ο νέος νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο, θέτει εκείνο το πλαίσιο που διασφαλίζει μεν την οικονομική και συμβουλευτική υποστήριξη των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., αποτρέπει δε τις κρατικοδίαιτες πρακτικές του παρελθόντος μέσω διαφόρων ασφαλιστικών δικλείδων. Ο Ν. 4430/2016 βάζει κανόνες και θέτει τις βάσεις για αυτόνομη ανάπτυξη των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. χωρίς τη διαμεσολάβηση αυτόκλητων ειδημόνων.

– Έγινε γνωστό από το υπουργείο ότι κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα. Μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα αρχίσει η ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο. να αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας και σε ποιο βαθμό προσδοκάτε να συμβεί αυτό;

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, όντως έχει αναπτυχθεί μια δυναμική στον χώρο, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο., κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων και μάλιστα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Όσο περισσότερο μαθαίνει το κοινό για την Κ.ΑΛ.Ο., τόσο θα δημιουργούνται νέα εγχειρήματα. Εκτιμούμε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες, αλλά και η λειτουργία περισσοτέρων από 100 Κέντρων Υποστήριξης, σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο.

– Με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Με δεδομένο ότι η στενή σύνδεση της Κ.ΑΛ.Ο. με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί ένα από τα κλειδιά στην ανάπτυξή της, είναι προφανές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιφέρειες και δήμοι, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εδραίωση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Πρώτα απ’ όλα, περιφέρειες και δήμοι μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνουν γνωστοί στην περιοχή οι υπάρχοντες φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αναδεικνύοντας τη συμβολή των κοινωνικών επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας το δικό μας παράδειγμα και διοργανώνοντας αντίστοιχες εκθέσεις σε κάθε περιφέρεια, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην Κ.ΑΛ.Ο. Επιπλέον, όπως προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δύναται να παραχωρεί σε ενώσεις που θα φτιαχτούν σε τοπικό επίπεδο κινητή και ακίνητη περιουσία που αυτή τη στιγμή οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν χρησιμοποιούν. Οι παραχωρήσεις αυτές θα βοηθήσουν σημαντικά τη συνεργασία των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. μεταξύ τους.

http://www.avgi.gr