Σε δημόσια διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε  το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέδειξε το στρατηγικό αποτύπωμα του σχεδίου νόμου, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα βρεθεί το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών. {link}
.

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θα τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες των επόμενων δράσεων της “γαλάζιας” ομάδας, όπως αυτές θα αποτυπωθούν σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τις αναπτυξιακές τομές που θα έρθουν προς ψήφιση ως μία ακόμα κίνηση στο πλαίσιο της επίτευξης του άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Μέσω των ρυθμίσεων, άλλωστε, του σχεδίου νόμου:

  • Επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
  • Καταργείται η απαρχαιωμένη κατηγορία “μεσαίας όχλησης”, ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:

  • Για τα επιχειρηματικά πάρκα: Ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου και δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.
  • Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: Αποτύπωση και συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.
  • Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Εάν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα η άλλο βάρος στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας, θα προβλέπεται το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε “περιοχές υποδοχής”. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα πλην των διατηρητέων κτηρίων είναι οι δημόσιες εκτάσεις προς απόσυρση, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευθεί.
  • Απλούστευση για όλους τους τύπους εταιρειών ως προς τον έλεγχο των δημοσιευτέων στοιχείων στο ΓΕΜΗ και επιτάχυνση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων μέσω outsourcing. Είναι ενδεικτικό ότι λιμνάζουν 2.500 φάκελοι που θα μπορούσαν να φέρουν νέες επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.
  • Ενιαία ρύθμιση για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, η οποία αντικαθιστά την κατακερματισμένη νομοθεσία, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς.

“Με το πλέγμα των παραπάνω ρυθμίσεων, καθώς κινούνται στο πλαίσιο βέλτιστων διεθνών πρακτικών, αναμένεται να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη δεικτών όπως του Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δείκτες οι οποίοι παρακολουθούνται στενά από Έλληνες και κυρίως ξένους επενδυτές”, είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη της κυβέρνησης.

“Κεντρικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων θα έχουν οι σαρωτικές παρεμβάσεις στα πολλά εμπόδια που και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον. “Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις”, ακούμε να μας λέει η αγορά. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα σημαντικό αναπτυξιακό διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε δημόσια διαβούλευση”, σημείωσε, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους και στα μέτρα που θα ψηφιστούν και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 για την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη στήριξη της οικογένειας. Με τα μέτρα αυτά:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2019 από 28% στο 24%, με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%.
  • Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων, ενώ δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και η μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.