ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος από τον Σεπτέμβριο

Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 6χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 390 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπΕσύ έχεις ενημερωθεί για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας;


Την αναπτυξιακή της ατζέντα θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο αφενός να φέρει την οικονομία στην πολυπόθητη τροχιά ανάπτυξης και αφετέρου να μεταφέρει σε αυτό το πεδίο τη συζήτηση εν όψει των δύσκολων θεμάτων, όπως τα εργασιακά, που περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση.
Ο εν λόγω σχεδιασμός ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ώστε αυτός να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο με την προκήρυξη τεσσάρων από τα οκτώ συνολικά καθεστώτα που περιλαμβάνει και συγκεκριμένα τα ακόλουθα: γενική επιχειρηματικότητα, ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους.
ΕΣΠΑ
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εξάλλου, θα αξιολογηθούν περί τις 800 εκκρεμείς από τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους επενδύσεις με βάση την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, επενδύσεις που βρίσκονται στα νησιά τα οποία έχουν δεχθεί αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές (Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη και Χίος) και τέλος επενδύσεις στη μεταποίηση και σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Για τις αρχές Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται η νομοθέτηση της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων στους κλάδους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, ήτοι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου και τα τουριστικά καταλύματα. Μέσα στον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να νομοθετηθούν και οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων (γνωστό ως fast track). Από την άλλη, πάντως, αν και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων («νόμος Δένδια») λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ο κ. Σταθάκης δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση των αλλαγών που αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».
Η αναπτυξιακή ατζέντα του φθινοπώρου περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τις εξής δράσεις σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ):
• Ολοκλήρωση μέσα στον Σεπτέμβριο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του α΄ κύκλου των τεσσάρων πρώτων δράσεων: «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Νεοφυής επιχειρηματικότητα», «Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ» και «Αναβάθμιση ΜμΕ». Ο συνολικός προϋπολογισμός των σχεδίων που θα ενισχυθούν είναι 522 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 7.048 προτάσεις. Ωστόσο, το υπουργείο διερευνά τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ΕΠΑνΕΚ, προκειμένου να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια και να ενισχυθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια.
– Προκήρυξη του β΄ κύκλου των παραπάνω δράσεων.

Έρευνα Τρέχουσας Κατάστασης ΚοινΣΕπ 2020 πές μας τα προβλήματα σου 


Εάν σε κάποια μας σελίδα δεν δουλεύει η φόρμα επικοινωνίας παρακαλώ στείλτε μήνυμα από εδώ


Χρήσιμα που πρέπει να διαβάσεις για την δική σου ενημέρωση!


Exit mobile version