Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Ολοένα και περισσότεροι συνεταιρισμοί δημιουργούνται στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας. Καφενεία, βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί συνεταιρισμοί, εναλλακτικές καλλιέργειες είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων που στόχο έχουν να δώσουν λύση στην ανεργία, αλλά και να διαμορφώσουν συνειδήσεις όσον αφορά την αγορά εργασίας. Μιλήσαμε με μέλη διαφόρων συνεταιριστικών παραδειγμάτων και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πιο σημαντικό ακόμα και από την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς μισθού είναι το γεγονός ότι τα μέλη των συνεταιρισμών έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων χωρίς να περιορίζονται σε ένα παθητικό ρόλο.
Τζέλα Αλιπράντη, Αλέξανδρος Μαυρογένης
Ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας, με τη μορφή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αναπτύσσεται διαρκώς. Περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι δραστηριοποιούνται παγκοσμίως σε συνεταιρισμούς και 160 εκατ. στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση «Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε περιόδους κρίσης» (Μάρτιος 2012), του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΙLO). Στην έκθεση αυτή αναφέρονται επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιριστικών επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, από τη δεκαετία του ’30 και τη Μεγάλη Ύφεση μέχρι και σήμερα. «Η Κοινωνική Οικονομία είναι κάτι διαφορετικό. Συνδυάζει τα οφέλη του δημόσιου χαρακτήρα με την επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα», εξηγεί ο Λουκάς Μπρέχας, πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΑΠΑ). «Το 2008 οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον κόσμο είχαν τζίρο 1 τρισ. δολάρια. Τώρα, το 2012, έφτασαν τα 2 τρισ.», καταλήγει.
Η νέα νομοθεσία στην υπηρεσία της αγοράς
Μέχρι το 2011, ο τομέας του συνεταιρισμού προβλεπόταν στην Ελλάδα από το νόμο περί αστικών συνεταιρισμών (1667/86) και το νόμο αγροτικών συνεταιρισμών (2810/2000 και έπειτα 4015/2011). Λόγω της οικονομικής κρίσης έγιναν προσπάθειες νομοθέτησης για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα νέο είδος συνεταιριστικής επιχείρησης. Όπως επισημαίνει στην «Εποχή» ο Γιάννης Νασιούλας, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, «ο νόμος 4019/2011 καταχρηστικά ονομάστηκε Νόμος για την Κοινωνική Οικονομία. Στο νομοσχέδιο της κοινωνικής οικονομίας μπερδεύτηκαν τα πράγματα. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι σαν Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, σαν Σωματείο. Έχει μπερδέψει την έννοια του συνεταιρισμού».
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εμπορική ιδιότητα. Τα μέλη της, σύμφωνα με το νόμο, συμμετέχουν με μία ψήφο και μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα μόνο, είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Νόμος στην υπηρεσία της αγοράς
Η νομοθεσία για αυτές τις επιχειρήσεις έχει προξενήσει ενστάσεις και επικρίσεις. «Η αρχική στόχευση του νόμου εξυπηρετεί τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής οικονομίας», τονίζει ο Γιάννης Ευσταθόπουλος, οικονομολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο ίδιος διαβλέπει τον κίνδυνο μετακύλησης των δραστηριοτήτων του κράτους πρόνοιας στις Κοιν.Σ.Επ, αλλά και την ευκαιριακή μόνο αντιμετώπιση της ανεργίας. «Υπό τη συγκεκριμένη οπτική, η κοινωνική οικονομία εκλαμβάνεται ως υπολειμματικός τομέας της καπιταλιστικής οικονομίας, με πρωταρχική αποστολή τη διόρθωση «αποτυχιών» της αγοράς και του κράτους», όπως έχει αρθρογραφήσει για το ζήτημα στην «Εποχή» [10/9/2011].
«Τη ροπή του νόμου σε έναν προνοιακό χαρακτήρα περισσότερο, παρά συνεταιριστικό» επισημαίνει και ο Λ. Μπρέχας, υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες με τους παλιούς Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης στο χώρο της ψυχικής υγείας (αυτοδίκαια έγιναν Κοιν.Σ.Επ και αυτοί). Άλλος φόβος που γεννάται στον Γ. Νασιούλα είναι η πιθανή δημιουργία ενός πελατειακού αλισβερισιού με τις χρηματοδοτήσεις. «Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν κάποιοι τις πρόνοιες του νόμου 4019 για να κτίσουν ακόμα ένα δόλιο και αντιαισθητικό περιβάλλον κατάχρησης των δημόσιων χρηματοδοτήσεων, όπως αυτό των τελευταίων δεκαετιών με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Πλήρης φορολόγηση από το 2013
Η δυνατότητα χρηματοδότησης ήταν ένα από τα κίνητρα για την ίδρυση τέτοιου είδους επιχείρησης. Τα κίνητρα, όμως, συνεχώς μειώνονται καθώς, όπως μας πληροφορεί ο Γ. Νασιούλας, η επιχείρηση θα υπόκειται σε φορολογία για όλα τα κέρδη της. «Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και στους υπόλοιπους αστικούς συνεταιρισμούς, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο». Μέχρι τώρα φορολογούταν μόνο το 35% των κερδών της, δηλαδή αυτό που διανέμεται στους εργαζόμενους (τα μέλη που δεν είναι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν κέρδη).
Σημειώνεται, επίσης, πως το 2012 είχε ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών και σύμφωνα με την οδηγία 193/2002 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ο νόμος περί Αστικών Συνεταιρισμών θα έπρεπε να είχε εκσυγχρονισθεί. Γεγονός που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρότι και η δημόσια διαβούλευση γι’ αυτό έχει ολοκληρωθεί από τις 13 Ιανουαρίου του 2012.
Ανεξάρτητα όμως από τους κινδύνους και τα προβλήματα που εμφανίζει η νομοθεσία, προκύπτουν αισιόδοξα εγχειρήματα από την κοινωνία. «Υπάρχουν πρωτοβουλίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν βιώσιμες δομές κοινωνικού σκοπού, που θα εντάσσονται στην παραγωγική δραστηριότητα, θα είναι αυτόνομες από το κράτος και που δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, όταν για παράδειγμα σταματήσει κάποια χρηματοδότηση. Από την πλευρά της κοινωνίας βλέπουμε να χρησιμοποιείται έτσι», τονίζει ο Γ. Ευσταθόπουλος. «Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι ανθρωποκεντρικό και νομίζω ότι αυτό έχουμε ανάγκη, να υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις εργασίας. Νομίζω ότι είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στη φύση του ανθρώπου», συμπληρώνει ο Λ. Μπρέχας.
http://epohi.gr
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.