Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εδώ και χρόνια επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη δημιουργία μιας δίκαιης και βιώσιμης οικονομίας.
Οι βασικοί πυλώνες αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνουν τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ασφάλεια, την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία και τον δίκαιο ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η ενωμένη Ευρώπη εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες δεν μένουν στο περιθώριο.
Παρακάτω θα αναλύσουμε πώς κάθε ένας από αυτούς τους πυλώνες μπορεί να συμβάλει στην ευημερία των ευάλωτων ομάδων και πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές αυτές σε πραγματικές καταστάσεις.
1. Βιώσιμη Ανταγωνιστικότητα
Βιώσιμη ανταγωνιστικότητα σημαίνει ότι οι οικονομίες πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές, προωθώντας ταυτόχρονα πρακτικές που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την κοινωνία. Η έννοια αυτή συνδέεται στενά με τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, οι οποίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.
Παράδειγμα Εφαρμογής:
Η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη, παρέχοντας εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι ή οι πρόσφυγες. Η επένδυση σε τομείς φιλικούς προς το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την οικονομική ενσωμάτωση αυτών των ομάδων, ενώ ταυτόχρονα προάγει την πράσινη ανάπτυξη.
2. Οικονομική Ασφάλεια
Η οικονομική ασφάλεια αφορά την προστασία των πολιτών από κινδύνους όπως η ανεργία, η ασθένεια και οι οικονομικές κρίσεις, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις χωρίς να χάσουν την οικονομική τους σταθερότητα. Για τις ευάλωτες ομάδες, η οικονομική ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συχνά πλήττονται δυσανάλογα από οικονομικές διαταραχές.
Παράδειγμα Εφαρμογής:
Η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα παρέχει οικονομική ενίσχυση και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης σε ευάλωτα άτομα. Η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), όπου απασχολούνται συχνά εργαζόμενοι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης, θα συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής ασφάλειας αυτών των εργαζομένων.
3. Ανοικτή Στρατηγική Αυτονομία
Η έννοια της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας αναφέρεται στην ικανότητα της Ευρώπης να προστατεύει τα συμφέροντά της σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η παραγωγή, χωρίς να εξαρτάται υπερβολικά από εξωτερικούς παράγοντες. Παράλληλα, προάγει την ανοιχτή συνεργασία με άλλες χώρες, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη.
Παράδειγμα Εφαρμογής:
Η επένδυση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας σε απομακρυσμένες και μειονεκτούσες περιοχές μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινότητες. Ταυτόχρονα, η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η αυτονομία αυτή θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με την ανάπτυξη τοπικών δικτύων εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ευάλωτες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος της οικονομίας.
4. Δίκαιος Ανταγωνισμός
Ο δίκαιος ανταγωνισμός προάγει την ίση πρόσβαση στην αγορά για όλες τις επιχειρήσεις και διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν μονοπώλια ή καταχρήσεις εξουσίας. Για τις ευάλωτες ομάδες, αυτό σημαίνει την ύπαρξη ενός ισότιμου πεδίου στον εργασιακό τομέα, όπου έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και επαγγελματικές ευκαιρίες.
Παράδειγμα Εφαρμογής:
Η θέσπιση νομοθεσίας που διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών στις προσλήψεις και στις αμοιβές θα ενισχύσει τη θέση των ευάλωτων ομάδων, όπως των γυναικών, των ατόμων με αναπηρίες και των μεταναστών, στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων που απασχολούν κυρίως άτομα από ευάλωτες ομάδες θα μπορούσε να εξασφαλίσει την οικονομική τους ανεξαρτησία και την ισότιμη πρόσβαση σε πόρους.
Η συμπεριληπτική οικονομική ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά μια αναγκαιότητα για μια δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη. Μέσω της εφαρμογής στρατηγικών που βασίζονται στη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ασφάλεια, την ανοικτή στρατηγική αυτονομία και τον δίκαιο ανταγωνισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσει ότι οι ευάλωτες ομάδες συμμετέχουν ενεργά στην οικονομία. Οι πολιτικές που θα εστιάζουν σε αυτούς τους τομείς μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, καθιστώντας την Ευρώπη πιο δίκαιη και συμπεριληπτική.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.