Συμφωνίες χρηματοδοτικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Ανακοινώθηκε σήμερα, η υπογραφή δυο σημαντικών συμφωνιών χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία χρηματοδότησης μικρών ελληνικών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία “EaSI”, η οποία θα υλοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ύψους 5 εκατ. ευρώ και την συμφωνία παροχής χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκ μέρους της ΕΕ σε ελληνικό επενδυτικό Ταμείο, το “Diadora Investments”, τα κεφάλαια του οποίου διαχειρίζεται η “Deca Investments”.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η κα. Μαριάν Τάϊσεν (Marianne Thyssen) Επίτροπος αρμόδια για την Απασχόληση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Α. Χαρίτσης, ο κ. Πιέρ Λουίτζι Γκίλιμπερτ (Pier Luigi Gilibert), Γενικός Διευθυντής του ΕΤΕ, και οι κ.κ. Γ. Μπούκης και Π. Τουρναβίτης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, αντίστοιχα, ανακοινώθηκε συμφωνία παροχής εγγυήσεων που θα καλύψει χαρτοφυλάκια δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ, για περισσότερους από 300 μικροδανειολήπτες, κυρίως γεωργούς, άνεργους επιστήμονες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της “πράσινης” οικονομίας.

Το καθεστώς εγγυήσεων EaSI δρομολογήθηκε στα τέλη Ιουνίου 2015 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ τελεί υπό την διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Αναφερόμενη στη συμφωνία, η κα. Τάϊσεν επεσήμανε πώς “η αποδέσμευση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή συμφωνία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, με την οποία 300 πολύ μικροί επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και κοινωνικών επιχειρήσεων θα επωφεληθούν από δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημιουργία μεγέθυνσης χωρίς αποκλεισμούς στην Ευρώπη”.

Παράλληλα, ο κ.Χαρίτσης τόνισε ότι η ανακοίνωση των δυο παραπάνω συμφωνιών σημειώνεται την επομένη των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της και την έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και γενικότερα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Όπως πρόσθεσε, οι δυο συμφωνίες χρηματοδοτικής στήριξης που ανακοινώθηκαν τέμνονται σε σημαντικό βαθμό με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η απομόχλευση και η συρρίκνωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ειδικότερα για τη συμφωνία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ο κ.Χαρίτσης επεσήμανε ότι καταδεικνύει την σοβαρή διάσταση που έχει η περιφέρεια και δείχνει την κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στην χρηματοδοτική συμφωνία της Diadora, βασική προτεραιότητα για την νέα προγραμματική περίοδο αποτελεί η ενίσχυση σχημάτων συνεπένδυσης και η συγκεκριμένη συμφωνία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς ακολουθεί το επιχειρηματικό μοντέλο που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και της Diadora θα υποβοηθήσει τη συμμετοχή της σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με πολύ υψηλότερα επενδυτικά κεφάλαια.

Και τούτο καθώς η συμμετοχή της ΕΤΕ αναμένεται να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων διεθνών θεσμικών επενδυτών, και να καταστήσει την Diadora ικανή να επενδύσει κεφάλαια έως και 125 εκατ. ευρώ σε αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ.Ν.Κούλης, διευθύνων σύμβουλος της Deca Investments, “η συμφωνία αυτή σημειώνεται σε μια εποχή κατά την οποία η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί πιεστικό ζήτημα, και ελπίζουμε ότι από κοινού θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε την ανάπτυξη της μετοχικής αγοράς στην Ελλάδα”.

Απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ και επενδυτής με κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ στην Diadora, κ.Δ. Δασκαλόπουλος, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία “είναι μια σφραγίδα αναγνώρισης για την πρωτοβουλία αυτή. Είναι καλό να βλέπεις ότι τέτοιοι οργανισμοί που είναι ταγμένοι να βοηθάνε πρωτοβουλίες του είδους συντάσσονται. Νομίζω ότι η συμμετοχή αυτή δίνει σιγουριά στους επενδυτές που έχουν αυτές τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τα κεφάλαιά τους σε συμμετοχές καθώς τώρα έχουν απέναντί τους σοβαρούς επενδυτές και τους θεσμούς.

Πάντως, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, ο κ.Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι “παρά τις υποτιθέμενες εξελίξεις ή καινούργια γεγονότα, στην ουσία η πρόοδος στη χώρα μας είναι υπερβολικά αργή και λυπούμαι που, επί πολλά χρόνια τώρα, τρέχουμε συνέχεια πίσω από τη δόση μας και ανακουφιζόμαστε όταν την παίρνουμε, χωρίς να έχουμε ακόμη καταφέρει να γίνουμε κύριοι της τύχης μας”.