Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) στην Ελλάδα. Είναι το όργανο όπου τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία, την ανάπτυξη και την στρατηγική της επιχείρησης.
Η διαδικασία σύγκλησης της Γ.Σ. διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που προβλέπονται τόσο από τον Ν. 4430/2016 όσο και από το καταστατικό της κάθε Κοιν.Σ.Επ.
Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που απαιτούνται για τη σύγκληση και τη διεξαγωγή μιας Γενικής Συνέλευσης.
Βήμα 1: Απόφαση για Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης
Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται:
- Τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, για τον απολογισμό των πεπραγμένων και τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.
- Έκτακτα, οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο, είτε από το Διοικητικό Συμβούλιο είτε με αίτηση μελών που εκπροσωπούν το 1/3 των μελών της Κοιν.Σ.Επ.
Παράδειγμα:
Η Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Ανάπτυξη» πρέπει να συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. για να εγκρίνει τον απολογισμό της χρονιάς και τον προϋπολογισμό της επόμενης. Το Δ.Σ. αποφασίζει τη σύγκληση της Γ.Σ. την 1η Νοεμβρίου.
Βήμα 2: Πρόσκληση των Μελών
Η πρόσκληση των μελών στη Γ.Σ. πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης και να αποστέλλεται με τρόπο που να διασφαλίζεται η λήψη της (συνήθως μέσω e-mail, ταχυδρομείου ή ανάρτησης στα γραφεία της Κοιν.Σ.Επ.). Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται:
- Ημερομηνία, ώρα και τόπος διεξαγωγής της Γ.Σ.
- Η ημερήσια διάταξη με τα θέματα που θα συζητηθούν.
Παράδειγμα:
Το Δ.Σ. της Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Ανάπτυξη» αποστέλλει e-mail στα μέλη στις 1 Νοεμβρίου με θέμα «Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση» και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
- Ημερομηνία: 15 Νοεμβρίου
- Ώρα: 18:00
- Τόπος: Γραφεία της Κοιν.Σ.Επ., Οδός Ελευθερίας 12
- Θέματα: Απολογισμός 2023, Έγκριση Προϋπολογισμού 2024, Εκλογή νέου μέλους στο Δ.Σ.
Βήμα 3: Απαρτία
Για να μπορέσει η Γ.Σ. να προχωρήσει σε έγκυρες αποφάσεις, πρέπει να υπάρχει απαρτία. Απαρτία υπάρχει όταν παρίσταται το 50% + 1 των μελών της Κοιν.Σ.Επ. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την πρώτη σύγκληση, η συνέλευση επαναλαμβάνεται σε νέα ημερομηνία που ορίζεται από το Δ.Σ., οπότε η απαρτία επιτυγχάνεται με οποιονδήποτε αριθμό παρευρισκομένων μελών.
Παράδειγμα:
Στην Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Ανάπτυξη» υπάρχουν 20 μέλη. Στη Γ.Σ. στις 15 Νοεμβρίου παρίστανται 12 μέλη, οπότε υπάρχει απαρτία (12/20 > 50%).
Βήμα 4: Διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης
Η συνέλευση διεξάγεται με βάση την ημερήσια διάταξη που έχει οριστεί στην πρόσκληση. Τα θέματα συζητούνται διαδοχικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορία. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Συνήθως, οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία (50% + 1 των παρόντων), εκτός αν το καταστατικό προβλέπει διαφορετικά για ορισμένα θέματα (π.χ. αλλαγή καταστατικού ή διάλυση της επιχείρησης μπορεί να απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία).
Παράδειγμα:
Στη Γ.Σ. της Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Ανάπτυξη», το πρώτο θέμα είναι ο απολογισμός της χρονιάς. Μετά τη συζήτηση, διεξάγεται ψηφοφορία, όπου 10 μέλη ψηφίζουν υπέρ και 2 κατά. Η απόφαση εγκρίνεται με πλειοψηφία.
Βήμα 5: Καταγραφή Αποφάσεων
Τα πρακτικά της Γ.Σ. καταγράφονται από τον γραμματέα της Κοιν.Σ.Επ. και υπογράφονται από τον πρόεδρο της συνέλευσης και τον γραμματέα. Τα πρακτικά πρέπει να περιλαμβάνουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τις ψήφους και οποιαδήποτε άλλα κρίσιμα στοιχεία της συνέλευσης. Είναι σημαντικό τα πρακτικά να είναι ακριβή και πλήρη, καθώς αποτελούν το επίσημο αρχείο των αποφάσεων της Γ.Σ.
Παράδειγμα:
Ο γραμματέας της Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Ανάπτυξη» καταγράφει στα πρακτικά ότι «Με πλειοψηφία 10-2 εγκρίθηκε ο απολογισμός του 2023» και ότι «Μετά από ψηφοφορία, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024 με 9 ψήφους υπέρ και 3 κατά». Τα πρακτικά υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα.
Βήμα 6: Εφαρμογή Αποφάσεων
Οι αποφάσεις της Γ.Σ. είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Το Δ.Σ. αναλαμβάνει την υλοποίηση των αποφάσεων και φροντίζει να ενημερώνει τα μέλη για την πρόοδο των ενεργειών που αποφασίστηκαν.
Παράδειγμα:
Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, το Δ.Σ. της Κοιν.Σ.Επ. «Πράσινη Ανάπτυξη» ξεκινά τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων που έχουν προγραμματιστεί για το 2024, ενημερώνοντας τα μέλη ανά τακτά διαστήματα.
Βασικά Σημεία Προσοχής:
- Καταστατικό: Το καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να προβλέπει ειδικούς όρους για τη σύγκληση, τη διεξαγωγή και τη λήψη αποφάσεων στη Γενική Συνέλευση. Είναι σημαντικό να ελέγχεται πάντα για να αποφευχθούν παρατυπίες.
- Απαρτία και Πλειοψηφίες: Πρέπει να διασφαλιστεί η απαραίτητη απαρτία και να κατανοηθεί ο τύπος πλειοψηφίας που απαιτείται για κάθε απόφαση.
- Πρακτικά: Η ακριβής καταγραφή των πρακτικών είναι κρίσιμη για τη νομιμότητα των αποφάσεων και για την αποφυγή πιθανών διαφωνιών στο μέλλον.
- Συμμετοχή Μελών: Η ενεργή συμμετοχή των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι κεντρικής σημασίας για τη δημοκρατική λειτουργία της Κοιν.Σ.Επ.
Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική τήρηση των κανόνων, προγραμματισμό και συμμετοχή των μελών. Η συνέλευση είναι το κατεξοχήν όργανο δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, διασφαλίζοντας ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την επιχείρηση λαμβάνονται με διαφάνεια και συμμετοχικότητα.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.