Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Με την αποστολή ενός e-mail και χωρίς εκ των προτέρων άδειες θα μπορούν να ανοίγουν μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, τουριστικά καταλύματα καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα μέσω του Ιντερνετ και συγκεκριμένα της ηλεκτρονικής πύλης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου θα συστήνονται οι νομικές μορφές των εταιρειών και μάλιστα χωρίς την υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας, ενώ για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας διαδικασίας οι επιχειρηματίες δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για παράβολα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που καταργούν σειρά δικαιολογητικών και πληθώρα γραφειοκρατικών διαδικασιών, έρχονται με δύο νομοσχέδια που καταθέτουν σήμερα στις επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης. Πρόκειται για τα νομοσχέδια «Νέο πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» καθώς και για τις «Υπηρεσίες Μιας Στάσης – One Stop Shops».
Οι αλλαγές
Τις κύριες αλλαγές αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ενώ οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου καθώς αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το πρώτο νομοσχέδιο καθιερώνεται η διαδικασία της «γνωστοποίησης» για την έναρξη μιας οικονομικής δραστηριότητας. Με πιο απλά λόγια ο επιχειρηματίας ή νόμιμος εκπρόσωπός του θα μπορεί στέλνοντας στην αρμόδια αρχή ένα e-mail ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου να ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του.
Μάλιστα από τα άρθρα γίνεται γνωστό ότι στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα στηθεί ειδικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Η ηλεκτρονική πύλη θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο και μέχρι την έναρξή της οι επενδυτές θα μπορούν απλά να γνωστοποιούν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε την άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση
Στο καθεστώς της γνωστοποίησης, σε πρώτη φάση, υπάγονται οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κλπ.) αλλά και τα τουριστικά καταλύματα. Σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υφιστάμενη νομοθεσία για την υλοποίηση μιας επένδυσης απαιτούνταν χρόνος τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ τώρα αυτή θα ξεκινά αμέσως. Ο επιχειρηματίας στη γνωστοποίηση θα πρέπει να αναφέρει κατ’ ελάχιστον το όνομα, τη διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας και το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν. Από τη στιγμή που θα γίνει η γνωστοποίηση, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην επιχείρηση και φυσικά η διοίκησή της οφείλει να έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις εγκαταστάσεις της.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει τρεις κατηγορίες αδειοδότησης και τις συνδέει με βάση την εκτίμηση κινδύνου της κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Αυτές είναι:
• Η ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας
• Η γνωστοποίηση και
• Η έγκριση
Με βάση τον κίνδυνο και τον βαθμό ανάγκης προστασίας του δημόσιου συμφέροντος η επένδυση θα υπάγεται στο αντίστοιχο από τα τρία αδειοδοτικά σχήματα. Ουσιαστικά η τρίτη κατηγορία «έγκριση» αφορά βαριές επιχειρηματικές δραστηριότητες με υψηλούς κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον κι εκεί θα απαιτείται η εκ των προτέρων προσκόμιση δικαιολογητικών. Οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση της έγκρισης σε τέτοιες περιπτώσεις παραπέμπεται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.
Οι κλάδοι
Το νομοσχέδιο εστιάζει στους τρεις κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικών καταλυμάτων για τους οποίους, όπως φαίνεται και από τον δημοσιευμένο πίνακα καταργούνται πλειάδα δικαιολογητικών που θα πρεπε να προσκομίσουν οι επιχειρηματίες πριν τη λήψη της άδειας. Τώρα σε αυτούς τους τομείς απλά θα χρειάζεται η γνωστοποίηση για την έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Το σχετικό πλαίσιο είχαν προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και η πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη κατόπιν σχετικής συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία και υπέδειξε τις αναγκαίες αλλαγές στα πρότυπα άλλων χωρών.
ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Πώς να ιδρύσετε εταιρεία σε λίγες ώρες
Με ένα κλικ από τον υπολογιστή κι έχοντας μπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΓΕΜΗ οι υποψήφιοι επιχειρηματίες θα μπορούν να συστήνουν τις εταιρείες τους μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς φορολογική ενημερότητα αλλά και με μηδενικά παράβολα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου.
Αυτά προβλέπονται στο δεύτερο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και θεσπίζει τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης σε επιμελητήρια και συμβολαιογράφους αλλά και την ηλεκτρονική ΥΜΣ που θα λειτουργεί μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΓΕΜΗ.
Μέσω της τελευταίας επιλογής ο επίδοξος επιχειρηματίας, συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων, θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τη σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου. Ολα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρείας (εγκεκριμένο καταστατικό και ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου.
Οι διατάξεις
Οπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο χρόνος σύστασης περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται από τον υπόχρεο για τη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στο πληροφοριακό σύστημα της «e-YΜΣ».
Το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για τη σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας.
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις προσέλκυσης περισσότερων δυνητικών υπόχρεων στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία. Εξάλλου, με άλλες διατάξεις, καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης. Κρίθηκε ότι το δημόσιο συμφέρον (προστασία των συναλλασσομένων) δεν δικαιολογεί το διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διαδικασία χορήγησης αυτού του εγγράφου.
Ειδικότερα η απαίτηση αυτή περιγράφεται ως διακριτό βήμα από την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαδικασία σύστασης κατά μία ημέρα.
Οι επιχειρηματίες επίσης θα παίρνουν αμέσως τον κλειδάριθμο TAXISNET τη στιγμή της σύστασης. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στην ΥΜΣ. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή σε ασφαλιστικό φορέα.
Το νομοσχέδιο αφορά τις προσωπικές και κεφαλαιουχικές εμπορικές εταιρείες και ειδικότερα τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες, τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις ανώνυμες. Εξαιρούνται οι ασφαλιστικές, οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων, οι αθλητικές, όσες συστήνονται έπειτα από μετατροπές και συγχωνεύσεις υπαρχουσών εταιρειών και λοιπές που διέπονται από ειδική νομοθεσία.
Ως Υπηρεσίες Μιας Στάσης ορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) – τα επιμελητήρια, εφόσον δεν απαιτούνται συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη σύσταση εταιρειών και οι συμβολαιογράφοι, όταν χρειάζεται τέτοιο έγγραφο. Οι ΥΜΣ θα είναι εφοδιασμένες με σχετικό πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες με την αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων σύστασης εταιρειών.
Τέλος καταχώρισης
Επίσης θεσπίζεται το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το τέλος καταχώρισης ΓΕΜΗ. Το ποσό θα αποδίδεται από όσους θέλουν να ιδρύσουν εταιρεία. Το ύψος του νέου γραμματίου καθώς και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων. Οσοι, δε, επιλέξουν την ηλεκτρονική διαδικασία, θα πληρώνουν το γραμμάτιο στο 30% της αξίας του.
Το νέο καθεστώς αδειοδότησης σε τρεις επιχειρηματικούς κλάδους
• Αντικατάσταση των περισσότερων αδειών λειτουργίας με «Γνωστοποίηση».
• Κατάργηση βεβαίωσης καταλληλότητας και σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.
• Κατάργηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας από την Κτηνιατρική Αρχή για μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης και αντικατάσταση από απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης.
• Εκ των προτέρων έλεγχοι καταργούνται εκτός από τις περιπτώσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και παραγωγής – εμφιάλωσης νερού.
2 Υγειονομικού ενδιαφέροντος
Τι ισχύει
• Καθεστώς «εκ των προτέρων» έγκρισης.
• Υποχρέωση εκ των προτέρων άδειας χρήσης μουσικής και χρήσης μουσικών οργάνων από τον οικείο δήμο.
Τι αλλάζει
• Αντικατάσταση της διαδικασίας προέγκρισης με βεβαίωση από αρμόδια δημοτική υπηρεσία.
• Αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με «Γνωστοποίηση», χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στην εγκατάσταση της επιχείρησης.
• Κατάργηση της άδειας μουσικής και αντικατάσταση από «Γνωστοποίηση».
• Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.