Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Στη διάρκεια της Ημερίδας παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου, ύστερα από πρόσκληση του Υφυπουργού, Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Στεφανόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων.
Βασικό αντικείμενο και μέλημα των Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης είναι να αποτελέσουν το κύριο εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας, προώθησης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) στην κατεύθυνση της ένταξης ατόμων ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσω της προώθησής τους στην απασχόληση.
Σκοπός τους δε είναι η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και η εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.
Όπως ανέφερε ο κ. Διδασκάλου, «πριν από δύο δεκαετίες, ελάχιστοι είχαν ακούσει τον όρο “κοινωνική επιχειρηματικότητα”. Σήμερα, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες, αν και δεν προβάλλονται σχεδόν καθόλου από τα μέσα επικοινωνίας, αρχίζουν να αποτελούν περιζήτητο είδος για την πολιτική και τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε πρωτότυπους τρόπους για την αντιμετώπιση μεγάλων, κοινωνικών προκλήσεων, αναδεικνυόμενοι, ίσως, στην σημαντικότερη δύναμη κοινωνικής αλλαγής στον κόσμο.
Ο ακριβής ορισμός του «κοινωνικού επιχειρηματία» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνήθως τον ορίζουν ως τον άνθρωπο που με νέες ιδέες δίνει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, που είναι ανυποχώρητος στην επιδίωξη των στόχων του. Τον άνθρωπο που αυξάνει την κοινωνική αποτελεσματικότητα, που ανοίγει νέους δρόμους με μία δυνατή καινούργια ιδέα, που συνδυάζει τον οραματισμό με την πρακτική λύση προβλημάτων.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι κοινωνικοί επιχειρηματίες βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας και η κοινωνική επιχειρηματικότητα όλο και εξαπλώνεται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι περισσότερα από 200 πανεπιστημιακά Ιδρύματα μόνο στις Η.Π.Α. και τον Καναδά έχουν ειδικά κέντρα ή σχολές που δίνουν εξειδικευμένες διαλέξεις πάνω στο θέμα, ενώ η Σχολή Διοίκησης του Harvard, εδώ και 16 χρόνια, έχει συμπεριλάβει στα μαθήματα της τα θέματα της “κοινωνικής επιχειρηματικότητας”.
Στην χώρα μας η ανάπτυξη των κοινωνικών και μάλιστα συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό εργαλείο δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης εκεί που σήμερα δεν υπάρχει, τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο.
Η Κυβέρνηση, έχοντας κατανοήσει πλήρως τη σημαντικότητα της νέας αυτής μορφής οικονομίας την στηρίζει έμπρακτα, μέσω της δημιουργίας Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης σε όλη τη χώρα, που θα παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης, πληροφόρησης και ενίσχυσης των κοινωνικών επιχειρηματιών και των κοινωνικών επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος που θα τους κάνει ορατούς και αποδεκτούς, σε εθνικό, κατ’ αρχήν, επίπεδο.
Από τώρα και στο εξής και οι κλασικές επιχειρήσεις οφείλουν να παρακολουθούν προσεκτικά -και να είναι έτοιμες να επενδύσουν- τις ποικίλες μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι οποίες τείνουν να ανακαλύπτουν ευκαιρίες επικερδούς δράσης σε απίθανους τόπους και σε όλες τις τάξεις των καταναλωτών».
http://www.thebest.gr
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.