Τα συμπεράσματα από Ενημέρωση για την επιχορήγηση των ΚοινΣΕπ 


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Οι δυνατότητες χρηματοδότησης και οι προοπτικές ανάπτυξης των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) αναλύθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στο «Καφέ Γέφυρες» στην Πάτρα, που επίσης αποτελεί συνεργατικό εγχείρημα ΚΑΛΟ. {δείτε τις εισηγήσεις και όλη την εκδήλωση στο τέλος}

«Είναι ένας νέος, εναλλακτικός τομέας της οικονομίας που στην Ευρώπη έχει ήδη καταγράψει θετικά αποτελέσματα, καθώς δίνει σημαντική διέξοδο στην ανεργία» ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας «Αξιοποιήστε την ευκαιρία, εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας» συνέχισε, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους συνεργατικών σχημάτων ΚΑΛΟ που προέρχονταν από τη Δυτική Ελλάδα στους οποίους και υπενθύμισε ότι σύντομα θα βγει πρόσκληση χρηματοδότησης και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία έχει στόχο τον άνθρωπο και την ισότιμη συνεργασία» κατέληξε ο κ. Κατσίφαρας.

Στην προσπάθεια που ξεκίνησε προ διετίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να αναδείξει το νέο τομέα της οικονομίας αναφέρθηκε η Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, επισημαίνοντας ότι η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία είναι δυνατό να διασφαλίσει «πνεύμα συνεργασίας, θέσεις εργασίας, αξιοπρεπή διαβίωση και να αποτελέσει απάντηση στην ανεργία».

Τη βούληση της Πολιτείας να στηρίξει τους φορείς ΚΑΛΟ μετέφερε στην εκδήλωση ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ευάγγελος Νικολαΐδης, ο οποίος συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις δράσεις ανάδειξης και ενημέρωσης που έχει αναπτύξει στον τομέα ΚΑΛΟ. Όπως παρατήρησε είναι η πρώτη που διοργάνωσε Περιφερειακή Έκθεση Φορέων ΚΑΛΟ τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και η πρώτη που ανοίγει τη συζήτηση στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των προσκλήσεων που θα βγουν μέσα στον Ιανουάριο και θα αφορούν τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων φορέων ΚΑΛΟ.

Όπως είπε ο κ. Νικολαϊδης θα διατεθεί ποσό 27 εκατ ευρώ για το σύνολο της χώρας, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα, όπως και το ύψος της χρηματοδότησης θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα ακόμα και σε ΚΑΛΟ με μηδενικό τζίρο να ενταχθούν στην πρώτη κλίμακα χρηματοδότησης των 20.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη ενίσχυση θα φτάνει τα 250.000 ευρώ. «Τα χρήματα είναι αρκετά. Φροντίστε να πιάσουν τόπο» επεσήμανε ο κ. Νικολαϊδης» τονίζοντας ότι η πρόσκληση θα μείνει ανοικτή για περίπου ένα μήνα δίνοντας τη δυνατότητα στους φορείς να προετοιμαστούν.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων ΚΑΛΟ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιλέξιμες δαπάνες, ενώ μεταξύ άλλων ζήτησαν απλοποίηση των διαδικασιών πρόσβασης, ομαλή ροή χρηματοδότησης για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα, επαρκή ενημέρωση και διευκολύνσεις στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ελένη Σπυράκη, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδας 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Α Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Γεωργίου, η Προϊσταμένη Μονάδας Γ Υποστήριξης- Οργάνωσης ΕΥΔ-ΠΕΠ Ελένη Πουλιάση καθώς επίσης στελέχη της Περιφέρειας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

– Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα:

– Απόσπασμα από την ομιλία του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ευάγγελου Νικολαΐδη:

Όλη η εκδήλωση σε αυτό το video