Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη θεσπίζει το “Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη”


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Πιστό στο όραμά του για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την προβολή των δημιουργικών δυνάμεων που διέπουν την ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προχωρά φέτος στη θέσπιση του ετήσιου “Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη”. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζει έμπρακτα την καλλιτεχνική πρωτοπορία στην Ελλάδα και την προβολή της σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ενώ έρχεται ως επιστέγασμα του συνόλου των δράσεων του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. 

Η στήριξη των τεχνών αποτελεί την πρωταρχική έκφραση του οράματος του Ιδρύματος και της Προέδρου του, κυρίας Τζίνας Μαμιδάκη. Η ιστορία του ξεκινά το 1988, όταν με έμπνευση από την ιδέα ότι ο τουρισμός οφείλει να αποτελεί μία ολιστική, πολιτιστική εμπειρία η κ. Τζίνα Μαμιδάκη διοργάνωσε το πρώτο Συμπόσιο Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρώτο Συμπόσιο Τέχνης εγκαινίασε έναν καινοτόμο για την εποχή θεσμό, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία του υπαίθριου μουσείου τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Στα χρόνια παρουσίας του το Ίδρυμα παρακολουθεί και εκφράζει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής μέσα από δυναμικές ενέργειες που αφορούν τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό. Στόχοι του Ιδρύματος από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του ήταν η ενίσχυση και εδραίωση των αξιών εκείνων που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας, και η μεταλαμπάδευσή τους στις επερχόμενες γενιές, ενώ στέκεται αρωγός στην καλλιτεχνική έκφραση με τη συλλογή του σήμερα να περιλαμβάνει περισσότερα από 70 έργα τέχνης.

Το “Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη”, που θα απονεμηθεί για πρώτη φορά το 2019, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (Artists-in-Residence) που σκοπό έχει την υποστήριξη και προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εικαστικό έργο το οποίο θα γίνει μέρος της διεθνούς μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος και θα εκτίθεται στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες με ιστορικό συνεχούς σταδιοδρομίας, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 15 Απριλίου 2019. Η ανακοίνωση του νικητή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη μέχρι τέλος Απριλίου 2019.

Οι προτάσεις των καλλιτεχνών θα αξιολογηθούν από τη γνωμοδοτική επιτροπή, με επικεφαλής τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρ. Σωτήρη Μπαχτσετζή, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, συγγραφέα και επιμελητή εκθέσεων, δοκιμιογράφο και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Επιμελητών Σύγχρονης Τέχνης (IKT), του Διεθνούς Συνδέσμου Κριτικών Τέχνης (AICA), της Ένωσης Επιμελητών Μουσείων Τέχνης (AAMC) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τεχνών (EEIT). Στην επιτροπή συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες Γιώργος Γυπαράκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), Αλέξανδρος Ψυχούλης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Νίκος Ναυρίδης (Καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών).

Η Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, κυρία Τζίνα Μαμιδάκη δήλωσε σχετικά: “Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί πρωταρχικό στόχο για όλους εμάς στο Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Όλοι μας οφείλουμε να στηρίζουμε την τέχνη ως δίαυλο ανάπτυξης του πολιτισμού μιας κοινωνίας και αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που ξεκινά φέτος το δικό του ταξίδι”.

  1. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής στο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη μπορείτε να επισκεφθείτε το ακόλουθο link: https://bit.ly/2TFgG4o
  2. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κ. Σωτήρη Μπαχτσετζή / sotirios@gnamamidakisfoundation.org)
  3. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Κυριακή Κωστολίδου (+30 210 3302284 | +30 6981 487570 | kyriaki@lovegreece.com)
  4. Για περισσότερες πληροφορίες με το Δελτίο Τύπου παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Travelworks Public Relations (+30 210 9222525 | moraiti@travelworks.gr)