Το νέο μοντέλο ανάπτυξης- Επιδότηση έως 50.000 ευρώ σε ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Με 161 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ είναι έτοιμο το υπουργείο Εργασίας να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Κάθε εταιρία θα λάβει ως επιχορήγηση ποσό που θα φτάνει έως τα 50.000 ευρώ

Η Κοινωνική Οικονομία απαρτίζεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάποιο κλάδο παράγοντας είτε προϊόντα είτε υπηρεσίες με κοινωνικό «αποτύπωμα». Για παράδειγμα στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται τα φροντιστήρια που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία στηρίζουν οικογένειες με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες. Επίσης, βρίσκονται εταιρίες στον κλάδο του τουρισμού, που επιλέγουν να προωθούν πακέτα διακοπών σε οικογένειες με Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και εταιρίες τυποποίησης και παραγωγής λαδιού στην επαρχία (πχ Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη). Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη της χώρας.

Στο σχετικό μητρώο υπάρχουν 1.300 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), από τις οποίες λιγότερες από τις μισές είναι ενεργές. Από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς όταν ενεργοποιήθηκε ο νόμος 4430/2016 για την Κοινωνική Οικονομία, γνωστός και ως «νόμος Αντωνοπούλου» έχουν υποβληθεί 122 νέες αιτήσεις για τη δημιουργία νέων ΚΟΙΝΣΕΠ και ήδη 24* εγκρίθηκαν.

Μέχρι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί από το υπουργείο Εργασίας η απαραίτητη πρόσκληση για να ξεκινήσει η επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

Εάν σας ενδιαφέρει η ένταξη σας σε πιθανό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ελάτε σε επαφή από την φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στο τέλος του άρθρου για άμεση προσωπική ενημέρωση. 

Στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας όμως, κινούνται παράλληλα και σε άλλους άξονες:

Σε πρώτη φάση επιδιώκεται η δημιουργία το λιγότερο 100 Φορέων Υποστήριξης σε όλη τη χώρα. Οι φορείς αυτοί θα απαρτίζονται από πιο «παλιές» ΚΟΙΝΣΕΠ. Θα δίνεται η ευκαιρία στους πιο «νέους» του χώρου να στηριχθούν με επιχειρηματικά σχέδια, με προώθηση εξαγωγών, ακόμα και με συστέγαση προϊόντων για μείωση λειτουργικών δαπανών.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι την ίδια ακριβώς υπόσχεση {link} είχαμε και στα τέλη του 2014 από την τότε ηγεσία του υπουργείου εργασίας περί ενίσχυσης με το ποσό των 50.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση αλλά αντίθετα να προκηρυχθούν εκλογές και να φανεί ότι αυτό απλά ήταν μια προεκλογική υπόσχεση για την αλίευση ψήφων. 

Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει έλεγχος των επιχειρήσεων για να διαπιστώνεται σε «πραγματικό χρόνο» η πορεία τους. Όσες επιχειρήσεις κρίνεται ότι είναι «υγιείς», θα στηρίζονται επιπλέον, με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει τις επιχειρήσεις αυτές για να λάβουν δάνεια από τράπεζα, ή θα λειτουργεί ως εγγυητής τους.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
http://www.dikaiologitika.gr

*  Εάν θέλετε να έχετε επιτυχία στην σύσταση της ΚοινΣΕπ σας σύμφωνα με τον νέο νόμο ελάτε σε επαφή μαζί μας από την φόρμα η καλέστε μας εδώ 69310.25400 / Wind – 69566.95666 / Vodafone