Το πρώτο μικρό καφέ μπαρ δρόμου της πόλης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Είναι χειροποίητο, πρωτότυπο, πανέμορφο και αποτελεί μια καινοτόμα, αλλά και οικολογική, επιχειρηματική προσπάθεια που ήδη ανθίζει σε πόλεις του εξωτερικού.. Το όνομά του είναι Modbar Street Coffee Bike, και πρόκειται για ένα κινητό υπαίθριο καφέ που εμπνεύστηκαν δύο Θεσσαλονικιές φίλες και αποφάσισαν να κάνουν πραγματικότητα.

Το Modbar θα λειτουργεί σαν ένα μικρό καφέ δρόμου, ενώ κινείται ακριβώς όπως ένα ποδήλατο, με τη διαφορά ότι πέρα από έναν άνθρωπο μεταφέρει κι ένα εξοπλισμένο bar- cafe. Η ιδιαίτερη αυτή κατασκευή έγινε στη Θεσσαλονίκη από εξειδικευμένους συνεργάτες και είναι φτιαγμένη κομμάτι κομμάτι με μεράκι, πραγματοποιώντας μια σκέψη που ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό.

Πίσω από το Modbar βρίσκονται η Σοφία Τόσκα και η Γεωργία Παπαδοπούλου, δυο φίλες που μετά από χρόνια στον χώρο αποφάσισαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους σε ένα δικό τους εναλλακτικού είδους καφέ. Η Σοφία άλλωστε έχει 17 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης, και συγκεκριμένα τα τελευταία 7 χρόνια στο χώρο του καφέ, αλλά και πτυχίο Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ φοιτά στο ΤΕΙ Σερρών στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η Γεωργία από την άλλη, έχει εμπειρία σε επιχειρήσεις τροφίμων και επιχειρήσεις σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της, καθώς έχει πτυχίο Γεωπονίας και μεταπτυχιακό στην Οινολογία- Αμπελουργία από το ΑΠΘ.

Η Σοφία, όντας πολλά χρόνια στο χώρο, σκεφτόταν εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργήσει μία δική της δουλειά που να έχει σχέση με το αντικείμενό της, αλλά και να συνδυάσει το ποδήλατο και τη δυνατότητα που σου δίνει να κινείσαι σε εξωτερικό χώρο και σε μια άλλη εποχή. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και βρίσκοντας κάτι παρόμοιο στο εξωτερικό λοιπόν, αποφάσισε να υλοποιήσει το πρώτο street coffee bike στην Ελλάδα. Η Γεωργία ήθελε επίσης να κάνει κάτι στο αντικείμενό της, και με την ιδέα της Σοφίας αποφάσισαν να συνδυάσουν τις δύο τους αγάπες, τον καφέ με το κρασί, και να μεταφέρουν τη φιλία τους και σε επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι δημιουργήθηκε το Μodbar, από δύο καλές φίλες με διαφορετικούς μεν χαρακτήρες που συμπληρώνει η μία την άλλη.

Άρχισαν λοιπόν τις ετοιμασίες. Επειδή επρόκειτο για ποδήλατο, οι δύο φίλες έψαξαν να βρουν κάποιον που να κατασκευάζει χειροποίητα ποδήλατα αλλά και να αναλαμβάνει ιδιαίτερες κατασκευές. Κατέληξαν στον κ. Συμελίδη Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι Βαλκανιονίκης ποδηλασίας και φτιάχνει ιδιαίτερες δημιουργίες με βάση το ποδήλατο. Η κατασκευή του Modbar είναι λοιπόν χειροποίητη, ενώ είναι το πρώτο τρίκυκλο ποδήλατο με υστερούντες βραχίονες συνδεδεμένους στην ίδια ανάρτηση, ώστε να μην γέρνει καθόλου στις στροφές, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να περνάει τις κακοτεχνίες των δρόμων με ευκολία.

Η φιλοσοφία πίσω από το Modbar είναι αυτή μιας πράσινης επιχειρηματικής κίνησης στο χώρο της εστίασης. Ο σκοπός των δύο φίλων είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και από την επιχειρηματική πλευρά, αλλά και βέβαια να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτες τιμές. Το Modbar θα προσφέρει όλων των ειδών καφέ απο την εταιρια segafredo, ζεστούς και κρύους, σοκολάτα, κακάο, φυσική λεμονάδα με στέβια δικής τους συνταγής, φυσικό χυμό πορτοκάλι, αφεψήματα ζεστά και κρύα, όλα από τα οποία θα προσφέρονται σε ανακυκλώσιμα ποτήρια. Εκτός από τα ροφήματα, θα προσφέρει και snacks όπως μπάρες δημητριακών και υποβρύχιο, ενώ γίνονται σκέψεις να προστεθούν στη γκάμα των προϊόντων vegan chips, ένα ιδιαίτερο cake και 2 ειδών cookies.

Η βασική του θέση θα είναι στην Ν. Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου το Modbar πρόκειται να λειτουργεί καθημερινά, σε σημείο που θα οριστεί σύντομα, εκτός από τις μέρες που θα έχει αναλάβει κάποια εκδήλωση. Ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται μέσω της σελίδας στο facebook για το σημείο και τις ώρες λειτουργίας. Στα σχέδια των κοριτσιών υπάρχουν κι άλλα σημεία της πόλης. Αποφασισμένες να έχουν στο δρόμο το όμορφο κινητό καφέ σχεδόν όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου όπου θα περιοριστούν σε εκδηλώσεις, σκέφτονται ήδη να είναι η χριστουγεννιάτικη έκπληξη της πόλης στην Πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας την άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Modbar θα παίρνει ακόμα μέρος σε ποδηλατικές εκδηλώσεις μέσα στην πόλη και στις γύρω περιοχές, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε φεστιβάλ, πάρτυ, συνέδρια, εκθέσεις, βαπτίσεις, γάμους, εγκαίνια καταστημάτων και οπουδήποτε θα χρειάζεται ένα κινητό μπαρ-καφέ. Το καφέ θα μπορεί να προσαρμόζει την ποικιλία των προϊόντων του ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εκδήλωσης, προσφέροντας και κάποια που δεν υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία του, όπως ελαφριά cocktails με βάση τον οίνο, και σε συνεργασια με τοπικες επιχειρήσεις γλυκά ή αλμυρά σνακ. Θα δίνει επιπλέον  τη δυνατότητα να διαμορφώσει κανείς μαζί του τη λίστα των προϊόντων που θέλει να προσφέρεται στην εκάστοτε εκδήλωση.

Τα σχόλια του κόσμου με την ανακοίνωση του εγχειρήματος ήταν μέχρι τώρα πολύ θετικά, κι ενώ η λειτουργία του προβλέπεται ευοίωνη, σίγουρα δεν λείπουν τα προβλήματα, με τις δύο φίλες να αντιμετωπίζουν πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Όπως αναφέρεουν, «Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών υπαίθριου εμπορίου. Αυτή η καθυστέρηση έχει αντίκτυπο στη δουλειά μας και κατ’ επέκταση στην επιβίωσή μας γιατί όπως είναι σαφές αυτό το εγχείρημα που κάναμε εξαρτάται άμεσα από τον καιρό, άρα αυτή είναι η ιδανική εποχή για να δουλέψουμε.»

Δεν πτοούνται όμως και ελπίζουν ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και ίσως ξεπεταχτούν κι άλλα Modbar σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Όπως σημειώνουν, «Το μήνυμά μας είναι ότι σε περιοδους κρίσεως υπάρχουν ιδέες και λύσεις να βελτιωθεί αυτό το τεράστιο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας και νέοι άνθρωποι να βρουν διεξόδους, αρκεί να υπάρχει θέληση και αγάπη για αυτό που κάνεις. Φυσικά με την υποστήριξη της κοινωνίας και της πολιτείας.»

http://parallaximag.gr