Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 680 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν μοχλό θετικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής αλλαγής, συνδυάζοντας οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική προσφορά. Ωστόσο, η μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπού τους απαιτεί στρατηγική και ολοκληρωμένη μεθοδολογία. Ο στόχος της μέτρησης είναι να αποτυπωθούν τα θετικά αποτελέσματα που παράγουν, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να δημιουργηθεί μια βάση για βελτιώσεις.
Προσδιορίστε τον κοινωνικό αντίκτυπο: Πριν μετρήσετε τον κοινωνικό αντίκτυπο, είναι σημαντικό να έχετε έναν σαφή ορισμό του τι σημαίνει κοινωνικός αντίκτυπος για τον οργανισμό σας. Αυτό θα μπορούσε να αφορά τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε, όπως η μείωση της φτώχειας, η βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αναπτύξτε μετρήσεις: Αφού καθορίσετε τους στόχους κοινωνικών επιπτώσεων, το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξετε μετρήσεις που θα σας βοηθήσουν να μετρήσετε την πρόοδο προς αυτούς τους στόχους. Αυτές οι μετρήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ο αριθμός των ατόμων που έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες σας, η ποσότητα των εκπομπών άνθρακα που έχετε μειώσει ή το επίπεδο ικανοποίησης των εργαζομένων εντός του οργανισμού.
Συλλέξτε δεδομένα: Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις μετρήσεις που έχετε αναπτύξει είναι απαραίτητη για την κατανόηση του κοινωνικού αντίκτυπου του οργανισμού σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έρευνες, συνεντεύξεις ή άλλες μεθόδους συλλογής δεδομένων που σας βοηθούν να παρακολουθείτε την πρόοδο προς τους στόχους σας.
Ανάλυση δεδομένων: Αφού συλλέξετε δεδομένα, πρέπει να τα αναλύσετε για να κατανοήσετε τον αντίκτυπο που έχει ο οργανισμός σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναζήτηση τάσεων και προτύπων στα δεδομένα ή τη σύγκριση με δεδομένα προηγούμενων ετών για να δείτε εάν σημειώνετε πρόοδο προς τους στόχους σας.
Αναφορά και κοινοποίηση αποτελεσμάτων: Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρετε τα αποτελέσματά σας και να κοινοποιήσετε τον αντίκτυπο που έχει ο οργανισμός σας στους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και υποστήριξης για τον οργανισμό σας, καθώς και να εμπνεύσει άλλους να συμμετάσχουν στη δημιουργία θετικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων.
Η μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου για τους συνεταιρισμούς κοινωνικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι προκλητική, επειδή ο στόχος αυτών των οργανισμών δεν είναι μόνο η δημιουργία κέρδους αλλά και η δημιουργία θετικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου για τους συνεταιρισμούς κοινωνικών επιχειρήσεων:
Βήματα και Μεθοδολογία για τη Μέτρηση του Κοινωνικού Αντίκτυπου
1. Καθορισμός του Σκοπού και των Ερωτημάτων της Μέτρησης
Η διαδικασία ξεκινά με σαφή προσδιορισμό του σκοπού της μέτρησης. Ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα περιλαμβάνουν:
- Ποιες είναι οι κύριες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που επιχειρεί να επιλύσει η ΚοινΣΕπ;
- Ποιοι είναι οι βασικοί ωφελούμενοι (π.χ., κοινωνικές ομάδες, κοινότητες, περιβάλλον);
- Πώς ορίζεται η επιτυχία;
2. Καταγραφή των Ενδιαφερόμενων Μερών
Η ανάλυση των stakeholders (ενδιαφερόμενων μερών) βοηθά στη χαρτογράφηση των προσδοκιών και των αντιλήψεων. Συμπεριλαμβάνει:
- Ωφελούμενους (π.χ., εργαζόμενοι, ευάλωτες ομάδες).
- Κοινωνικούς εταίρους και χρηματοδότες.
- Τοπικές κοινότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
3. Προσδιορισμός Δεικτών και Μεθοδολογίας Αξιολόγησης
Οι δείκτες (KPIs) θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και χρονικά καθορισμένοι (SMART). Παραδείγματα:
- Κοινωνικοί Δείκτες: Αριθμός ωφελούμενων, βελτίωση της ποιότητας ζωής, αύξηση της απασχόλησης σε ευάλωτες ομάδες.
- Περιβαλλοντικοί Δείκτες: Μείωση εκπομπών, ποσοστά ανακύκλωσης.
- Οικονομικοί Δείκτες: Αυτοχρηματοδότηση, αύξηση εσόδων με κοινωνική προστιθέμενη αξία.
4. Επιλογή Μεθόδων Συλλογής Δεδομένων
- Ποσοτικές Μέθοδοι: Έρευνες, στατιστικές αναλύσεις.
- Ποιοτικές Μέθοδοι: Συνεντεύξεις, focus groups, μελέτες περιπτώσεων.
- Social Return on Investment (SROI): Εκτίμηση της κοινωνικής απόδοσης της επένδυσης σε χρηματικούς όρους.
5. Ανάλυση και Παρουσίαση Αποτελεσμάτων
Τα δεδομένα αναλύονται και παρουσιάζονται σε σχέση με τους αρχικούς στόχους. Ένα ολοκληρωμένο report περιλαμβάνει:
- Τα κύρια ευρήματα.
- Γραφικές απεικονίσεις.
- Συστάσεις για βελτίωση.
Εφαρμογή των Αποτελεσμάτων
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μέτρησης περιλαμβάνει:
- Ενημέρωση Ενδιαφερόμενων Μερών: Τα ευρήματα ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη.
- Στρατηγικός Σχεδιασμός: Οι μετρήσεις κατευθύνουν τη λήψη αποφάσεων και την προσαρμογή των δράσεων.
- Προσέλκυση Χρηματοδότησης: Η τεκμηρίωση του αντίκτυπου προσελκύει νέους επενδυτές ή δωρητές.
Τελικό Αποτέλεσμα: Ο Κοινωνικός Σκοπός της ΚοινΣΕπ
Μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση εκπληρώνει τον σκοπό της όταν:
- Δημιουργεί απτό και βιώσιμο κοινωνικό όφελος.
- Εμπνέει κοινωνική αλλαγή μέσω της συμμετοχής και της ενδυνάμωσης.
- Βελτιώνει συνεχώς τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό της.
Με συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση, η ΚοινΣΕπ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής καινοτομίας.
Συνολικά, η μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου για τους συνεταιρισμούς κοινωνικών επιχειρήσεων απαιτεί μια προσεκτική και στρατηγική προσέγγιση. Καθορίζοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο, αναπτύσσοντας μετρήσεις, συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα και επικοινωνώντας αποτελέσματα, μπορείτε να μετρήσετε αποτελεσματικά τον αντίκτυπο του οργανισμού σας και να εργαστείτε για τη δημιουργία θετικής αλλαγής στον κόσμο.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.