Υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Με την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας , από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια. Τονίζεται ότι το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100.000.000 € τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500.000.000 € για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από το #EΠΑνΕΚ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα οι κ. Μητσοτάκης και McDowell υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Με την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας , από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια. Τονίζεται ότι το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100.000.000 ευρώ που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500.000.000 ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Παράλληλα, οι κ. Μητσοτάκης και McDowell συζήτησαν τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την παροχή άμεσης στήριξης ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για άμεση χρήση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, που έχει ήδη εγκριθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε συνδυασμό με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. Με τα χρήματα αυτά, θα στηριχθούν επενδύσεις προτεραιότητας σε δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της Πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ για την Οικονομική Ανθεκτικότητα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. που υφίσταται τις σοβαρότερες επιπτώσεις, από την υποδοχή μεγάλων αριθμών μεταναστών και προσφύγων. Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύντομα θα εγκριθεί και ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό για την υποστήριξη της γενικότερης οικονομίας των περιοχών που πλήττονται από το παραπάνω πρόβλημα.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων:

Πρωθυπουργός: Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την πραγματική οικονομία, είναι μια σημαντική ημέρα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υποδεχόμαστε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παλιό γνωστό, καλό φίλο της Ελλάδος, τον κ. Andrew McDowell και μαζί προχωρούμε σε μία πολύ σημαντική κίνηση για τις μικρές, τις μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ένα νέο ταμείο το οποίο θα ενισχύσει με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις τράπεζες, ώστε κι αυτές -με τη σειρά τους- να τα διαθέσουν αμέσως σε νέα αναπτυξιακά σχέδια. Και αυτό σημαίνει ότι σε 90 ημέρες από αύριο, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να δανειοδοτούν εταιρίες και νέες επενδύσεις, ουσιαστικά χωρίς ρίσκο. Γιατί αυτό πλέον θα το εγγυάται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έτσι, σημαντική, νέα ρευστότητα μπαίνει στην αγορά.

Οι επιχειρήσεις που αναζητούσαν χρηματοδότηση και έβρισκαν συχνά κλειστές πόρτες, λόγω των υψηλών εγγυήσεων που ζητούσαν οι τράπεζες, τώρα θα τη βρίσκουν. Και έτσι νέα επιχειρηματικά σχέδια θα μπορούν να ξεκινούν γρήγορα, φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας.

Κεντρικό ρόλο εδώ, αναλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, την ίδρυση του οποίου συνυπογράφουμε. Και αξίζει να επισημανθούν όμως και δύο ακόμα στοιχεία, που συνδέουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την επικαιρότητα.

Αυτή η πρωτοβουλία, εκδηλώνεται σε μία στιγμή ερωτημάτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, και κατά συνέπεια και της ελληνικής οικονομίας, λόγω του κορονοϊού. Και τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η πραγματική οικονομία. Και τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού.

Η δεύτερη συγκυρία που έχει ένα ενδιαφέρον, αφορά τη δεδομένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να στηρίξει τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί ήδη υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της τράπεζας και του αρμόδιου Υπουργού του κ. Μηταράκη και αναμένουμε και την έμπρακτη στήριξη, με χρηματοδοτικά εργαλεία αυτής της μεγάλης προσπάθειας, αυτού του μεγάλου βάρους που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι βέβαια, παλιός γνώριμος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων – τις στηρίζει με πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το JEREMIE Holding Fund χορήγησε δάνεια σε παραπάνω από 3.000 επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία EquiFund, χρηματοδοτεί συμμετοχές στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Κλείνω, εκφράζοντας την ικανοποίησή μου για αυτή την εξέλιξη.

(Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ συνεχίζουν στα αγγλικά, ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά:)

Πρωθυπουργός (συνέχεια): Είναι μεγάλη χαρά μας να σας έχουμε μαζί μας σήμερα, εδώ. Πιστεύω πως όσα κάνουμε είναι εξεχούσης σημασίας για την πραγματική οικονομία. Αποτελούν μια ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία που σκοπό έχει τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες λόγω του κορονοϊού.

Θεωρώ ότι τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα η παρούσα πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή. Σας ευχαριστούμε ξανά για την παρουσία σας εδώ καθώς και για τη στήριξη που μας παρέχετε στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης και πέραν αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, κάτι που θεωρώ πως κάνουμε με επιτυχία. Χρειαζόμαστε επίσης την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να παράσχουμε τα απαραίτητα για την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται τόσο στα νησιά μας όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η κρίση αυτή έχει προφανώς και μια ανθρωπιστική οπτική.

Σας ευχαριστώ πολύ ξανά.

Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου τιμή που σας συναντώ ξανά και εγώ και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κύριε Υπουργέ χαίρομαι που σας βλέπω ξανά. Ο συνάδελφός μας από το Λουξεμβούργο που είναι αφοσιωμένος στο να αξιοποιεί τις ικανότητες και την εμπειρία του στην ΕΤΕπ, προκειμένου να υποστηρίξει τα επίπεδα επενδύσεων στην Ελλάδα.

Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του Τύπου, είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ.

Αποτελεί αληθινό προνόμιο για εμένα η υπογραφή σήμερα αυτής της συμφωνίας για μία νέα χρηματοοικονομική πρωτοβουλία για τις μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εντολή 100 εκατομμυρίων από την Ελληνική Κυβέρνηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που στόχο έχει τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως με μακροχρόνιες εγγυήσεις και μέσω της παροχής χρηματοδότησης κεφαλαίων. Και αυτή η εντολή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι σχεδιασμένη ώστε να ξεκλειδώσει 500 εκατομμύρια ευρώ, νέων χρηματοδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τα επόμενα έτη. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων, κάνοντάς πιο ελκυστικό και πιο επικερδές για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να παρέχουν χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Με την υπογραφή αυτής της Σύμβασης, περιμένουμε τους ερχόμενους μήνες να δούμε ενδιαφέρον από τις εμπορικές τράπεζες, να αξιοποίησουν αυτό το μηχανισμό εγγυήσεων και αυτή τη χρηματοδότηση. Φυσικά, περιμένουμε να υπάρξει ανταγωνισμός στο πλαίσιο της παροχής των πιο ανταγωνιστικών όρων στο πλαίσιο αυτών των εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι βεβαίως σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει το κενό που εξακολουθεί να υπάρχει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Φυσικά το τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά το κενό αυτό παραμένει. Και αποτελεί πρόκληση για την οικονομία στο πλαίσιο της προσπάθειας να επαναφέρουμε τα επίπεδα επενδύσεων εκεί που πρέπει να είναι, για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Κυβέρνησης για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως στην παρούσα κατάσταση, και ενόψει της εντεινόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Αν κάτι είναι βέβαιο είναι ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνει δυσκολότερη στους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο οικονομικό σύστημα. Και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως σωστή και κατάλληλη.

Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της νέας πρωτοβουλίας θα ενισχυθεί πιστεύουμε από τον συνδυασμό οικονομικής εξειδίκευσης και τεχνικής εμπειρίας των τοπικών τραπεζών.

Φυσικά, η ελληνική Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκφράζουμε την κοινή μας δέσμευση να συνεργαστούμε, ώστε να επιτρέψουμε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να “ανθίσει” τα ερχόμενα χρόνια.

Τώρα στο πλαίσιο του άλλου κρίσιμου ζητήματος που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, δηλαδή τη μεταναστευτική κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία – στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία.

Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε δύο Πρωτοβουλίες:

Πρώτον, την άμεση διάθεση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων τις ερχόμενες εβδομάδες για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στις περιοχές αυτές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας.

Αυτή η χρηματοδότηση για την Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί, αυτό που κάνουμε είναι ότι την αναδιοχετεύουμε σε έργα υποδομής και περιοχές που έχουν προτεραιότητα, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες πιέσεις. Συγκεκριμένα, για έργα υποδομής όπως η στέγαση, δομές διαμονής, ύδρευση, υγεία και ούτω καθεξής.

Επίσης προς συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα είναι ένα σημαντικά επαυξημένο Πακέτο, με τη φιλοδοξία να ενισχύσουμε την οικονομική ανθεκτικότητα των χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μεταναστευτικής κρίσης. Ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά επίσης τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Σκοπεύω να συζητήσω με το Διοικητικό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο, το πώς θα μπορέσουμε να θέσουμε σημαντικά υψηλότερους στόχους σε αυτό το επίπεδο, κάτι που θα δράσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει.

Προσδοκώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα τις ερχόμενες εβδομάδες, μέτρα που θα δείξουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως Ευρωπαϊκής Τράπεζας, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτήν την περίοδο. Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

Πρωθυπουργός: Σας ευχαριστώ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξαιρετικές προκλήσεις. Επί του παρόντος, η ελληνική Κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν να διαχειριστούν μόνο μία κρίση, δηλαδή τον κορονοϊό, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτή μας την προσπάθεια. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν παρούσα στη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, για να δείξει την αλληλεγγύη της στην προσπάθεια της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά μας, που είναι επίσης και τα σύνορα της Ευρώπης. Και φυσικά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη να κινητοποιήσετε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση.

Προσδοκούμε στη συνεργασία με εσάς και το Συμβούλιο στην προσπάθειά δημιουργίας ενός καινοτόμου μηχανισμού χρηματοδότησης καθώς προχωράμε. Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Είμαι σίγουρος ότι ο Υπουργός, που ήταν επίσης και επιχειρηματίας, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που προσπάθησαν και απέτυχαν να πάρουν κάποιο δάνειο από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, απλώς και μόνο επειδή οι εγγυήσεις που τους ζητήθηκαν ήταν εξωφρενικές, θα αναγνωρίσουν τι αξία έχει αυτό που κάνουμε σήμερα. Και θα δουν πραγματική διαφορά σε μερικούς μήνες, μόλις οι εμπορικές τράπεζες ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Θα περιμένουμε με χαρά να υπογράψουμε τις απαραίτητες Συμφωνίες.