Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Τη λειτουργία τουλάχιστον 70 με 80 Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη δεύτερη έκθεση ΚΑΛΟ, που πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μετρό Συντάγματος.
«Δουλεύουμε εντατικά, καθώς, εντός του μήνα, θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον 70 με 80 Κέντρα Στήριξης της ΚΑΛΟ» σημείωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι τα Κέντρα Στήριξης θα πληροφορούν τον πολίτη για το τι είναι Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και, συγχρόνως, θα προσφέρουν βοήθεια σε κάθε ομάδα που θέλει να ασχοληθεί με την ΚΑΛΟ, σχετικά με τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την εκπόνηση ενός σχεδίου βιωσιμότητας. Όπως είπε, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, θα διατεθούν 11 εκατ. ευρώ. «Τα Κέντρα Στήριξης είναι κομβικά, καθώς είναι κέντρα πληροφόρησης και θα δημιουργούνται από τις ίδιες τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτό έχει μεγάλη σημασία» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι, το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν μεγάλες περιφερειακές εκθέσεις για τη διάδοση της ΚΑΛΟ. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, στις 6-7 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ΚΑΛΟ στην Πάτρα.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διοργάνωση της έκθεσης, ενώ έκανε λόγο για πλούτο προϊόντων, επιχειρηματικών δράσεων και επινοήσεων των κοινωνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, οι κοινωνικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο. Υποστήριξε δε ότι η ΚΑΛΟ, που σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες φτάνει, μέχρι και το 10% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη χώρα μας- «όχι μόνο γιατί είναι ένας τομέας που απέδειξε μέσα στην κρίση στην Ευρώπη ότι είναι ανθεκτικός, αλλά και γιατί είναι μέσα στις αρχές μας η έννοια της δημοκρατίας και της ισονομίας, καθώς όλα τα μέλη έχουν μία ψήφο σε αυτές τις επιχειρήσεις».
«Όσο θα γίνεται γνωστή η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, τόσο ο ελληνικός λαός θα την “αγκαλιάζει”» εκτίμησε η κ. Φωτίου. «Η χώρα μας έχει μία μεγάλη παράδοση συνεταιρισμών και, σήμερα, με τα νέα εργαλεία και τις νέες μεθοδολογίες, μπορούμε πια να προχωρήσουμε και στην καθετοποίηση, δηλαδή από τον αγρό μέχρι τη μεταποίηση μέσα στην ίδια εταιρεία και στη διακίνηση του προϊόντος και, βεβαίως, και στη διακίνηση υπηρεσιών» σημείωσε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Βενιώτης, υπεύθυνος τροφίμων στην αλληλεγγύη για όλους, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στόχος της έκθεσης είναι οι ίδιοι οι εκθέτες να είναι και διοργανωτές της. «Άρα, λοιπόν, από μόνη της η έκθεση αποτελεί ένα εγχείρημα ΚΑΛΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, στη έκθεση ΚΑΛΟ συμμετέχουν 60 συνεταιριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, με αγροτικά προϊόντα, προϊόντα μεταποίησης, υπηρεσίες, ενώ συμμετέχουν και εκδόσεις-εφημερίδες, οι οποίες αποτελούν εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, συνεταιρισμοί εργαζομένων, κλπ.
Σύμφωνα με τους εκθέτες, κοινωνική οικονομία ορίζεται το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
Η δεύτερη έκθεση ΚΑΛΟ διοργανώνεται από την αλληλεγγύη για όλους, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Αττικής, της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και των Σταθερών Συγκοινωνιών ΑΕ (ΣΤΑΣΥ).
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.