Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Bitcoin


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Η μανία με τα Bitcoins συνεχίζει να κυριεύει τον κόσμο. Παρά τη φημολογία ωστόσο και τον σάλο με τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στην επικράτεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε καταλάβει ούτε τι είναι ούτε και πώς ολοκληρώνονται τελικά οι συναλλαγές με Bitcoins. Το παρακάτω δημοσίευμα επιχειρεί να σας λύσει τις απορίες:
1. Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό οικονομικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται για αγορές μεταξύ των χρηστών του. Μοιάζει πολύ με τα μέχρι σήμερα «συμβατικά» δίκτυα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το Paypal.
Όμως το Bitcoin διαφέρει από αυτά και άλλες μεθόδους πληρωμής για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Πρώτον, είναι αποκεντρωμένο. Τα δίκτυα των πιστωτικών καρτών Visa και το Paypal ανήκουν σε κερδοσκοπικές εταιρείες, και η διαχείρισή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όφελος στους μετόχους.
Το δίκτυο Bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν. Έχει δομή peer-to-peer, με εκατοντάδες υπολογιστές να συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τις συναλλαγές σε Bitcoin.
Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.
Για να δημιουργηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική υπηρεσία στο συμβατικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, θα πρέπει κανείς να συνεργαστεί με μια υπάρχουσα τράπεζα και να συμμορφωθεί με μια ποικιλία σύνθετων κανόνων. Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την άδεια κανενός ή βοήθεια για τη δημιουργία νέων οικονομικών υπηρεσιών βασισμένων στο Bitcoin.
Δεύτερον, το Bitcoin είναι μοναδικό γιατί έχει το δικό του νόμισμα. Οι συναλλαγές μέσω Paypal ή καρτών Visa διενεργούνται σε συμβατικά νομίσματα, όπως τα δολάρια των ΗΠΑ. Το δίκτυο Bitcoin, ωστόσο, πραγματοποιεί συναλλαγές σε μια νέα νομισματική μονάδα, που ονομάζεται επίσης Bitcoin
 
2. Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς μέθοδο πληρωμής σε ένα… εικονικό νόμισμα;
Μοιάζει όντως περίεργο. Όσοι ακούν για πρώτη φορά την ιδέα του Bitcoin το πιο πιθανό είναι ότι έχουν την ίδια αντίδραση: ότι δε μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Κι όμως μέχρι στιγμής η αγορά έχει αποδείξει το αντίθετο.
Σύμφωνα με στοιχεία η αξία του εικονικού νομίσματος ανέβηκε από 0,30 δολάρια στις αρχές του 2011 στα περίπου 600 δολάρια στις μέρες μας.
Υπάρχουν 12 εκατομμύρια bitcoins, με αποτέλεσμα η «προσφορά χρήματος σε Bitcoin» να αξίζει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η startup εταιρεία Bitpay, η οποία επεξεργάζεται τις πληρωμές Bitcoin για λογαριασμό των πωλητών, έβγαλε πάνω από 2 εκατ. δολάρια νωρίτερα φέτος. Η Coinbase, που βοηθά τους καταναλωτές να αγοράζουν και να πωλούν bitcoins, έβγαλε 5 εκατομμύρια δολάρια και τον περασμένο μήνα η Circle έβγαλε 9 εκατ. δολάρια, σημειώνει η Washington Post.
Οι φανατικοί υποστηρικτές του Bitcoin πιστεύουν ότι η peer-to-peer αρχιτεκτονική δομή του θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που η ανοικτή αρχιτεκτονική του Διαδικτύου οδήγησε σε καινοτόμες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Άλλοι το βλέπουν ως «αντίδοτο» στις πληθωριστικές τάσεις των κεντρικών τραπεζών, αν και αυτό το επιχείρημα είναι μάλλον λανθασμένο, προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.
3. Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;
Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Το νόμισμα δημιουργήθηκε από κάποιον που λέει ότι λέγεται «Satoshi Nakamoto», χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά του.
Ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί με άλλους υποστηρικτές της ιδέας του Bitcoin μέσω διαδικτυακών forums, όμως τα μέλη της κοινότητας αυτής δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά.
Το 2010 άρχισε σιγά σιγά να «μειώνει» τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του νομίσματος και η τελευταία γνωστή επικοινωνία που είχε ήταν το 2011.
Αν κάποτε εμφανιστεί, θα είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος. Έχει στην κατοχή του εκατοντάδες χιλιάδες Bitcoins και με τις σημερινές τιμές, αυτό σημαίνει ότι είναι… πολυεκατομμυριούχος!
Προτού «εγκαταλείψει» ο Nakamoto πέρασε τη σκυτάλη στον Gavin Andressen, ο οποίος θεωρείται τώρα ο επικεφαλής του project.
 
4. Από πού βγαίνουν τα bitcoins;
Σε ένα συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα καινούριο χρήμα δημιουργείται από μια κεντρική τράπεζα. Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα κι έτσι, το σύστημα χρειάζεται έναν εναλλακτικό μηχανισμό για την εισαγωγή νομίσματος σε κυκλοφορία.
Οι σχεδιαστές του Bitcoin έλυσε αυτό το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Εκατοντάδες υπολογιστές διάσπαρτοι στο Διαδίκτυο συνεργάζονται για την επεξεργασία των συναλλαγών σε Bitcoin. Οι υπολογιστές αυτοί ονομάζονται «ανθρακωρύχοι» και η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών σε Bitcoin «εξόρυξη». Ονομάστηκε έτσι γιατί περίπου κάθε 10 λεπτά, ένας «ανθρακωρύχος» κερδίζει σε έναν υπολογιστικό αγώνα και παίρνει ένα βραβείο 25 bitcoins, αξίας περίπου 12.500 δολαρίων. Αυτό το βραβείο παρέχει ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν στη διαδικασία της συναλλαγής εκκαθάρισης Bitcoin όλο και περισσότεροι, βοηθώντας το νόμισμα να παραμείνει αποκεντρωμένο.
Αυτό το βραβείο μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια. Αν κανείς κάνει τους μαθηματικούς υπολογισμούς θα δει ότι δε θα υπάρχουν περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoins σε κυκλοφορία.
5. Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς bitcoins;
Η καλύτερη επιλογή για κάποιον αρχάριο είναι να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα μέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής, που επιτρέπουν να αγοράσετε με συμβατικά νομίσματα bitcoins από άλλους χρήστες.
Η εταιρεία μπορεί να αντλήσει μετρητά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να τα μετατρέψει σε bitcoins στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.
 
6. Τι τα κάνω αφού τα προμηθευτώ;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «πορτοφόλια», που δεν είναι άλλα από αρχεία που διαθέτουν κλειδιά κρυπτογράφησης, ή μυστικούς κωδικούς, που επιτρέπουν τη μεταφορά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα Bitcoin προγράμματα που είναι διαθέσιμα για Mac, PC και Android.
Μια άλλη επιλογή είναι να τα αναθέσετε σε ιστοσελίδες γνωστές ως «διαδικτυακά πορτοφόλια». Και μια ακόμη επιλογή είναι τα «χάρτινα πορτοφόλια», όπου εκτυπώνετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης και τα φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, όπως μια θυρίδα.
Κάθε μία έχεις τους κινδύνους της. Η αγορά Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και υπάρχει μικρή νομική προστασία αν επιλέξετε μια λάθος «διαδικτυακή υπηρεσία πορτοφολιού».
Επόμενο βήμα είναι η… αγορά.
Υπάρχουν πολλοί «bitcoin» έμποροι στο διαδίκτυο που πουλάνε σχεδόν τα πάντα: από κοσμήματα, μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και… παράνομες ουσίες.
7. Μπορεί τα bitcoins να αντικαταστήσουν το συμβατικό χρήμα;
Είναι μια πιθανότητα, αν και όχι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αυτό είναι το δολάριο.

Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.