Άλλα ψηφίζουν άλλα πράττουν; για την κοινωνική κι αλληλέγγυα οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Αυτό επισημαίνουν κοινωνικοί φορείς, όπως αποκαλύπτει με ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, τονίζοντας ότι οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι καταλήγουν σε άλλες ανάγκες του κράτους αντί για τους δικαιούχους.

Στα χαρτιά κινδυνεύουν να παραμείνουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «πολυδιαφημισμένη» ενίσχυση της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς, όπως αποκαλύπτει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, σύμφωνα με κοινωνικούς φορείς οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι αντί κατευθύνονται προς τους δικαιούχους καταλήγουν σε άλλες ανάγκες του κράτους, θέτοντας εν κινδύνω την υλοποίηση του νόμου.

«Με δεδομένο το εκφρασμένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που επιβεβαιώνεται με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου ν. 4430/2016, φορείς της κοινωνίας πολιτών μας επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πόρων, που προορίζονται για την κοινωνική ένταξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα, αντί να απευθύνονται στους πραγματικούς δικαιούχους, καταλήγουν σε άλλες ανάγκες του κρατικού τομέα. Εφόσον συμβαίνουν τα παραπάνω, ο νέος νόμος κινδυνεύει να μείνει ανενεργός», σημειώνει ο Γιώργος Δημαράς στην ερώτησή του προς την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την υπουργό Εργασίας να αποδείξει με την προσκόμιση στοιχείων ότι οι καταγγελίες των κοινωνικών φορέων δεν ισχύουν, τονίζοντας ότι η επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρακτικής σημαίνει «στασιμότητα της υψηλής ανεργίας στην χώρα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημαράς, ζητάει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα ακριβή ποσά που έχουν δεσμευτεί από τα επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου για μέτρα υπέρ της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας καθώς και σε τι ποσοστό επί του συνόλου του ΕΣΠΑ 2014-2020 αντιστοιχούν.

Ρωτά επίσης ποια είναι η απόκλιση μεταξύ των κατευθυντηρίων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ σε σχέση με τους πόρους που κατανέμονται στα συγκεκριμένα μέτρα και τέλος σε ποιους τομείς και φορείς θα κατευθυνθούν οι πόροι αυτοί, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι των κοινοτικών ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση η ερώτηση του κ. Δημαρά προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το αν η κυβέρνηση πράττει άλλα από αυτά που διακηρύττει, δεδομένου ότι το ζήτημα δεν αναδεικνύεται από την αντιπολίτευση, ώστε να ερμηνεύσει κανείς την παρέμβαση ως ευκαιρία επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βουλευτής του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: http://www.skai.gr