Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας 2019-2020


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών επέφεραν σημαντικές κοινωνικές ανακατατάξεις και άλλαξαν άρδην το ευρωπαϊκό τοπίο. Μπροστά στις νέες προκλήσεις, βασικό μέλημα της Ευρώπης προκειμένου να επιτευχθεί μια «έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» αποτελεί η αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων, όπως τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ρατσισμός, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί σήμερα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των κοινωνιών και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον τομέα της απασχόλησης, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα η κοινωνική επιχείρηση έχει αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Ως απάντηση στην πολιτική κρίση και την οικονομική λιτότητα αναδεικνύεται η ικανότητά της να προωθήσει μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Δεδομένης επίσης της δυνατότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η αυξανόμενη ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων με νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις, η κοινωνική επιχείρηση εισέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής και του ερευνητικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (5/7/2018) «οι κοινωνικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις προσφέρουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο για τον 21ο αιώνα το οποίο εξισορροπεί τις οικονομικές και τις κοινωνικές ανάγκες».

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή που μπορούν να επιτύχουν στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα μας και σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή στρατηγική, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται σχέδιο για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής και στοχευμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Επίσης, στο πλαίσιο στήριξης και αντιμετώπισης των δυσκολιών πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία που αντιμετωπίζουν οι φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, δυνάμει του νόμου 4701/2020 που ψηφίστηκε τον Ιούλιο 2020 με τίτλο “Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις”, οι κοινωνικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των δικαιούχων χορήγησης μικροπιστώσεων.

Η Έκθεση για την Κ.ΑΛ.Ο, για 3η συνεχόμενη περίοδο, αποτελεί σημαντικό εργαλείο αποτύπωσης του οικοσυστήματος της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας εκθέτοντας στοιχεία που απεικονίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεξεργασία των στοιχείων, η σύνταξη και η επιμέλεια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου μας

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της παρούσας Ετήσιας Έκθεσης, εννέα χρόνια από τη θέσπιση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας με τον νόμο 4019/11, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4430/16, το οικοσύστημα των κοινωνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας εμφανίζεται αδύναμο συγκριτικά με τις δυνατότητες και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά παρουσίασε ανθεκτικότητα τόσο στην περίοδο της κρίσης όσο και στο διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid 19) που διανύουμε.

Στόχο μας αποτελεί η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού θεσμικού και οικονομικού περιβάλλοντος, προκειμένου να στηριχθούν οι υφιστάμενοι φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να ενθαρρυνθούν οι νέες πρωτοβουλίες, και ιδίως αυτές που θα συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη, τη συνεργασία, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική καινοτομία.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab