Ίδρυμα Μποδοσάκη: Νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το Active citizens fund


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώνουν τις δύο νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος του προγράμματος.

Η πρόσκληση 3 «Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά» με διαθέσιμη χρηματοδότηση € 1.000.000, στοχεύει να υποστηρίξει έργα που θα ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών σε δημόσιες συζητήσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα προάγουν τον εθελοντισμό και θα ευαισθητοποιούν τους πολίτες σχετικά με τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και την ορθή χρήση των ΜΜΕ.

Η πρόσκληση 4 «Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με διαθέσιμη χρηματοδότηση € 2.494.600, στοχεύει να υποστηρίξει έργα που θα ενισχύουν τη συνηγορία, θα ευαισθητοποιούν και θα εκπαιδεύουν τους πολίτες καθώς και ειδικά κοινά, όπως οργανισμούς και δημοσίους υπαλλήλους, για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα επιχορηγηθούν, επίσης, έργα που προάγουν τη συνεργασία φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με ΜΜΕ για την προώθηση ζητημάτων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιλέξιμοι φορείς υλοποίησης των έργων είναι οι ΜΚΟ με νομική υπόσταση στην Ελλάδα, ενώ εταίροι των έργων μπορούν να είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς με νομική υπόσταση, ΜΚΟ, ΚοινΣΕπ., διεθνείς οργανισμοί, άτυπες ομάδες κ.α.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για χρηματοδότηση, είναι η 3η Απριλίου 2020.

Όλα τα σχετικά με τις προσκλήσεις έγγραφα, όπως οι οδηγίες προς υποψήφιους φορείς, το έντυπο της πρόσκλησης (κτλ.) μπορείτε να τα βρείτε ηλεκτρονικά, εδώ για την πρόσκληση 3 «Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και εδώ για την πρόσκληση 4 «Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά».

Παράλληλα με τις προσκλήσεις 3 και 4, παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση Διμερών Σχέσεων, η οποία στοχεύει στην υποστήριξη δράσεων με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών ΜΚΟ και φορέων από τις Δωρήτριες χώρες (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Μέρος των δράσεων αυτών, είναι και τα εκπαιδευτικά ταξίδια για νέους ηλικίας 18-30 ετών, τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως σεμινάρια, εργαστήρια κ.α., αποσκοπώντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών.

Η πρόσκληση για την ενίσχυση των Διμερών Σχέσεων, με διαθέσιμη χρηματοδότηση € 92.000, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2023, ή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Κοινωνίας των Πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.activecitizensfund.gr