Αυτά είναι τα χαρίσματα που κάνουν έναν προϊστάμενο να ξεχωρίζει


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ένας business coach αποκρυπτογραφεί τι σημαίνει σωστός προϊστάμενος, καταγράφοντας τα 7 χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά σε μία εργασιακή ομάδα.

Από τη μέχρι τώρα εργασιακή σου εμπειρία θα έχεις δυστυχώς διαπιστώσει ότι είναι πολύ δύσκολο τελικά -αν και θα έπρεπε κανονικά να ισχύει το αντίστροφο- να πετύχεις έναν εμπνευσμένο προϊστάμενο · που να γνωρίζει πραγματικά τη δουλειά, να είναι αποτελεσματικός, επαγγελματίας, αλλά και άνθρωπος. Με απλά λόγια, να είναι ένας πραγματικός ηγέτης, που μπορεί να προχωρήσει την ομάδα του μπροστά με τον πιο παραγωγικό και επιτυχημένο τρόπο.

Σύμφωνα με τη Mary Parker Follett, που θεωρείται παγκοσμίως η μητέρα του σύγχρονου μάνατζμεντ, «η καλή ηγεσία δεν ορίζεται από την άσκηση εξουσίας. Η πιο ουσιαστική δουλειά του ηγέτη είναι να δημιουργεί περισσότερους ηγέτες». Να γνωρίζει δηλαδή πώς να καλλιεργεί τις δυνατότητες και τα ταλέντα των συνεργατών του, χτίζοντας καλές ομάδες που είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη κοινών στόχων.

Με αφορμή αυτό το διάσημο quote της Follett, ένας από τους κορυφαίους business coaches στον κόσμο, ο βραβευμένος Ιταλός Antonio Panìco, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Business Coaching Italia, μίλησε στο GQ για όλα εκείνα τα χαρίσματα που κάνουν έναν προϊστάμενο να ξεχωρίζει.

Τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν ένα σωστό προϊστάμενο

Σε μία προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τι σημαίνει σωστός προϊστάμενος, ο Panìco καταγράφει τα 7 χαρακτηριστικά στοιχεία που πρέπει να έχει το πρώτο βιολί μίας ομάδας στον δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας.

Μοιράζεται το όραμά του

Ένας σωστός προϊστάμενος, ένας καλός ηγέτης πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους και τρόπους για να τους επιτύχει. Όπως επίσης, και να μην κρατά κλειστά τα χαρτιά του στα μέλη της ομάδας. Να τους κάνει δηλαδή κοινωνούς του οράματός του. Είναι άλλωστε εκείνοι που θα τον βοηθήσουν να το κάνει πραγματικότητα.

Δίνει το καλό παράδειγμα

Γνωρίζει ότι με την αξιοπιστία του θα κερδίσει τους υφισταμένους του και μόνο με αυτή θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Όταν εκείνος πράττει το σωστό, ωθεί και τους άλλους να πράξουν το ίδιο.

Επικοινωνεί άμεσα και αποτελεσματικά με τους γύρω του

Έχει καθαρό γραπτό και προφορικό λόγο, είναι περιεκτικός και ουσιώδης, αλλά και έτοιμος να λύσει κάθε απορία και να καθησυχάσει κάθε φόβο και προβληματισμό. Πάνω από όλα όμως, φροντίζει να ακούει περισσότερο από όσο μιλάει.

Γνωρίζει πώς να παίρνει δύσκολες αποφάσεις

Και το κάνει όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και άμεσα, με το βλέμμα του είναι πάντα στραμμένο στον τελικό στόχο. Οι ρυθμοί άλλωστε που κινείται η σύγχρονη εργασία είναι ιλιγγιώδεις και απαιτούν τη λήψη περίπλοκων αποφάσεων στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

Δεν είναι ευθυνόφοβος

Αφού πάρει τις αποφάσεις, δεν φοβάται να αναγνωρίσει τυχόν λάθη. Να αναλάβει τις ευθύνες του, αντιλαμβανόμενος ότι κάθε επιλογή του έχει αντίκτυπο όχι μόνο στον ίδιο, αλλά κυρίως στην ομάδα του και κατ΄επέκταση στην εταιρεία. Έχει μάθει δηλαδή να κοιτάζει τη μεγάλη αντί για τη μικρή εικόνα, καθώς και να κρατά αποστάσεις από εγωιστικές, ματαιόδοξες συμπεριφορές και σκέψεις.

Αναθέτει σωστά τις αρμοδιότητες

Ένας καλός προϊστάμενος πρέπει να έχει μάτι. Να διακρίνει ποιος είναι καλύτερος σε ποιον τομέα, ώστε το κάθε μέλος της ομάδας του να εργάζεται στη σωστή θέση σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί εργασίας, η παραγωγικότητα και η συνολική απόδοση της ομάδας.

Λειτουργεί σαν κινητήριος μοχλός

Μία απλή χειρονομία, ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, ένα χαμόγελο, ένα νεύμα ικανοποίησης ή μία λεκτική επιβράβευση, ένα «μπράβο», ένα «ευχαριστούμε» αρκούν για να ενδυναμώσει τους υφισταμένους του. Αυτό είναι κάτι που δεν αγνοεί ο πραγματικός ηγέτης μίας εργασιακής ομάδας. Ένα δεύτερο πράγμα που φροντίζει να κάνει για να ενισχύει τη δουλειά τους είναι να τους δείχνει ότι τους εμπιστεύεται, ότι έχουν το ελεύθερο να πάρουν πρωτοβουλίες, αλλά και να κάνουν λάθη -μέσα στο πρόγραμμα είναι άλλωστε- για να προχωρήσουμε μπροστά και να εξελιχθούν. {πηγή}